ΠΡΕΒΕΖΑ : Καθήλωσε το κοινό ο Γιάννης Πανούσης στην ημερίδα για την παραβατικότητα των ανηλίκων

Το ΚΕ.ΠΡΟ.ΝΑ.Π και οι Διευθύνσεις Α/Βάθμιας και Β/Βάθμιας εκπαίδευσης Ν. Πρέβεζας διοργάνωσαν στην Θεοφάνεια Αίθουσα χθες Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018  το απόγευμα ,την ημερίδα  με θέμα «Παραβατικότητα ανηλίκων, Οικογένεια-Σχολείο-Γειτονιά».

Κεντρικός Ομιλητής της Ημερίδας  ο Καθηγητής Εγκληματολογίας του τμήματος επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννης Πανούσης που καθήλωσε και συνάμα προβλημάτισε  το κοινό με το μείζον θέμα της παραβατικότητας των ανηλίκων και  τις γενεσιουργές  αιτίες του κοινωνικού αυτού φαινομένου .

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του  ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χ. Μπαίλης και χαιρετισμούς απεύθυναν  η Πρόεδρος του ΚΕ.ΠΡΟ.ΝΑ.Π, ψυχίατρος κ. Κλεισούρα Ελένη, ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του ΚΕ.ΠΡΟ.ΝΑ.Π κ. Γιώργος Γέρος, ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Πρέβεζας κ. Γιώργος Σαράφογλου και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Πρέβεζας κ. Κωνσταντίνος Καμπουράκης.

Ο κ. Πανούσης αναφέρθηκε στις αιτίες που οδηγούν τους εφήβους στην παραβατικότητα και  στο  μπούλινγκ , όχι μόνο το σχολικό  ανάμεσα σε μαθητές  , μπούλινγκ υπάρχει και από τον γονέα στον δάσκαλο  για τους βαθμούς που πήρε το παιδί του , η ασυνεννοησία γονέων και καθηγητών ως προς την διαχείριση της αστυνόμευσης της σχολικής τάξης .

Η προσωπική ηθική ή ο κοινός παρονομαστής , η αναζήτηση ταυτότητας σαν αντίσταση , η μετάβαση από το ορμονικό μπούλινγκ μεχρι το εφηβικό αμόκ , από το  σοκ και δέος των γονιών , εως τις συμμορίες στα σχολεία,  απο την εγκληματική δράση και τους αδιάφορους τρίτους, το τέλος της αθωότητας των εφήβων και το περιβάλλον απόρριψης που βιώνουν χρεώνεται σε αυτοκτονίες μαθητών,  αλλά  η βασική αιτία διαφεύγει.

Στον εκφοβισμό φταίει η σωματική δύναμη του θύτη ή στο cyberbullying (σχολικός εκφοβισμός )  φταίει η τεχνολογία ; ο ανδρισμός του εκφοβιστή δεν μετατρέπεται αμέσως σε όπλο που περνάει την κοκκινη γραμμή , αυτό είναι τελείως λάθος.

Το τρίπτυχο Οικογένεια -Σχολείο -Γειτονιά , παίζει καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του ανήλικου, ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο σχολείο και το σπίτι είναι ο δρόμος . Στον δρόμο επικρατεί η τάξη και η αταξία , ο έφηβος εκεί μαθαίνει τι συμβαίνει ,στο δρόμο.

Οι ιστοί της ζωής στην Ελλάδα φαίνεται να μην αντέχουν την πολιτισμική ετερογένεια και την κοινωνική διαφοροποίηση γι΄αυτό εμφανίζονται ρωγμές κοινωνικής αποδιοργάνωσης.

Για τους εφήβους στα 14 με 17 οι οποιεσδήποτε αξιές θεωρούνται ξεπερασμένες , το παιχνίδι της αμφισβήτησης που είναι βιολογικό , είναι και ψυχολογικό ,που αλλάζει το σώμα του ,που αλλάζουν τα όρια  με τον εαυτό του και με τους τρίτους , όλα αυτά λειτουργούν μέσα του. Αν κινείται  σε αυτό που ονομάζουμε ανομία και δεν έχει σχέση με την παρανομία , ανομία σημαίνει όλα επιτρέπονται όλα συγχωρούνται και όλα συμψηφίζονται ,δεν υπάρχουν κανόνες και όρια.

Η Ελλάδα δυστυχώς μετά την μεταπολίτευση αποφάσισε  ότι οιΈλληνες έχουν μόνο δικαιώματα ,11 εκατομμύρια δικαιώματα και όταν φτάσουμε σε ένα επίπεδο σύγκρουσης δικαιωμάτων , κάνουμε έναν συμψηφισμό παρανομιών και τελειώσαμε.

Αυτο το βλέπει ο νέος , ζει σε μια κοινωνία χωρις κανόνες , όλοι κινούνται έτσι , αυτό είναι το πρόβλημα της Ελλάδας ό,τι δεν έχει κανόνες και όρια ώστε να μπορείς να του πεις  , πέρασες στην απέναντι γραμμή και να πάρεις την απάντηση αφού όλοι την περνάνε . Ισότητα στην παρανομία δεν υπάρχει.

«Πρέπει να εμφυσήσουμε στα παιδια μας την έννοια της προσωπικής ευθύνης . Δεν σημαίνει ότι αν όλοι κλέβουν , κλέβω και εγώ και  προσπαθώ  να το εντάξω σε ένα κλίμα , εξού και αυτά τα φαινόμενα.»

Ο γονέας ετοιμάζει τα παιδιά για έναν κόσμο που δεν υπάρχει , όταν το παιδί δεν μαθαίνει τα όρια στην οικογένεια βγαίνει αγχωμένο στην κοινωνία , γιατι δεν ξέρει τι ισχύει.Παραιτείται η κοινωνία στο εδώ ,δεν πάει παραπέρα , ας το βάλουμε το εδώ όσο προοδευτικά θέλουμε , άλλα όταν το βάλουμε να ισχύει για όλους , δεν γίνεται να ισχύει μία τον έναν μία τον άλλο ναι τη Δευτέρα όχι την Τρίτη.

Με το πέρας της ομιλίας του ο κ.Πανούσης άκουσε με προσοχή και απάντησε σε όλα τα ερωτήματα και θέματα που του τέθηκαν.

 

 

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites