ΠΡΕΒΕΖΑ – ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ : Το σενάριο σχεδιασμού – Master Plan που αποδέχθηκε ο Δήμος για το Στρατόπεδο Σολωμού και το Πεδίο Βολής

Α.ΣΤΡΑΤΟ ΠΕΔΟ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ, ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ 
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Το Στρατόπεδο Παντοκράτορα βρίσκεται στη δυτική παραλία του Δήμου Πρεβέζης, στην ακτή του Ιονίου πελάγους. Απέχει 4 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Πρέβεζας και 0,5 χιλιόμετρο από την εθνική οδό Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας. Περιβάλλεται από περιοχές Α’ και Β’ κατοικίας και συγκεκριμένα τον οικισμό Αλωνάκι που βρίσκεται βόρεια και τον οικισμό Παντοκράτορα νότια.
Το Πεδίο Βολής καταλαμβάνει μια έκταση 97.602 τετραγωνικών μέτρων . Η επαρχιακή οδός Παντοκράτορος αποτελεί όριο του οικοπέδου προς το εσωτερικό (ανατολικά) ενώ προς την θάλασσα το οικόπεδο έχει άμεση επαφή με την παραλία (δυτικά) και το αλιευτικό καταφύγιο (νότια ). Προς βορά συνορεύει με επαρχιακή οδό. Είναι σχετικά επίπεδο με ελαφριά κλίση προς τα ανατολικά και είναι όλο μαζί υπερυψωμένο από την στάθμη της θάλασσας με ένα απότομο πρανές δίπλα στην ακτή ύψους 3-4 μέτρων.
Μερικά από τα χαρακτηριστικά που αποτελούν πλεονεκτήματα του οικοπέδου είναι τα εξής: 
άμεση επαφή με την θάλασσα
μεγάλο μέτωπο στην θάλασσα μήκους 700 μέτρων
νότιος και δυτικός προσανατολισμός
ανεμπόδιστη θέα προς το Ιόνιο
έντονη παρουσία πρασίνου ειδικά το πυκνό αλσύλλιο από πεύκα, συνολικής επιφάνειας 21.750 τμ. που αναπτύσσεται γραμμικά σε απόσταση 70 μέτρων περίπου από την ακτή.
εύκολη πρόσβαση οδικώς από την πίσω πλευρά του οικοπέδου, κατά μήκος της επαρχιακής οδού
Το Στρατόπεδο Παντοκράτορα είναι απομονωμένο από την γύρω περιοχή, περιβάλλεται από ήπιες δραστηριότητες, έχει έντονη την παρουσία της φύσης, μπορεί να προσφέρει γαλήνη και προστασία και με την κατάλληλη διαμόρφωση μπορεί να γίνει ένας ιδανικός προορισμός για ξεκούραση και αναψυχή.
Η πρόσβαση γίνεται από την επαρχιακή οδό Παντοκράτορα είτε προσεγγίζεται από την Πρέβεζα ή από περιοχές και οικισμούς που βρίσκονται βόρεια. Λαμβάνοντας υπόψη την ανάλυση των δεδομένων της Α’ Φάσης καταλήγουμε στην πρόταση δημιουργίας τουριστικού συγκροτήματος κατηγορίας πέντε αστέρων με συμπληρωματικές λειτουργίες αναψυχής, ευεξίας και αθλητισμού.
ΓΕΝΙΚΑ 
Στο εσωτερικό του Στρατοπέδου υπάρχει όπως έχουμε ήδη αναφέρει μία μικρή δασική έκταση που καταλαμβάνει γραμμικά την κεντρική περιοχή χωρίζοντας την έκταση σε δύο μέρη που επικοινωνούν μεταξύ τους. Το πρώτο μέρος αναπτύσσεται παράλληλα με την ακτογραμμή, έχει βάθος περίπου 75 μέτρα και βρίσκεται ανάμεσα στην ακτή και το αλσύλλιο. Το δεύτερο μέρος καταλαμβάνει την περιοχή πίσω από την δασική έκταση και μία ζώνη παράλληλη στο βόρειο άκρο του οικοπέδου που ενώνει την ακτογραμμή με τον επαρχιακό δρόμο και έχει προσανατολισμό ανατολής- δύσης. Η υπάρχουσα κατάσταση ευνοεί την ανάπτυξη γραμμικών διατάξεων λαμβάνοντας όμως υπόψη την καλή επικοινωνία μεταξύ των επιμέρους τμημάτων, λόγω των μεγάλων αποστάσεων που μπορεί να δημιουργήσει η έκταση και το σχήμα του οικοπέδου.
 
ΔΙΑΜΟΝΗ 
Στην πρώτη περιοχή που προσφέρει μεγάλο μήκος με θέα στην θάλασσα προτείνεται η τοποθέτηση δωματίων. Η περιοχή αυτή δεν έχει άμεση πρόσβαση στην ακτή διότι μπροστά από το Πεδίο Βολής βρίσκεται το Αλιευτικό Καταφύγιο. Σύμφωνα με την πρόταση δημιουργούνται δύο ζώνες παράλληλες με την ακτογραμμή, κατά μήκος των οποίων βρίσκονται τα δωμάτια. Η τοπογραφία μας επιτρέπει την τοποθέτηση των δύο ζωνών σε διαφορετικές στάθμες σχηματίζοντας την κατάλληλη υψομετρική διαφορά των δυόμιση μέτρων μεταξύ τους έτσι ώστε όλα τα δωμάτια να έχουν θέα στην θάλασσα και την δύση. Ανάμεσα στις δύο ζώνες χαράσσεται κεντρικός πεζόδρομος που προσφέρει πρόσβαση σε όλους τους χώρους διαμονής.
Τα δωμάτια οργανώνονται σαν αυτόνομες μικρές κατοικίες με υπαίθριες προσβάσεις (bungalows). Επιλέξαμε την λύση αυτή με σκοπό να αποφύγουμε τον τύπο ξενοδοχείου- κτηρίου με πτέρυγες δωματίων που θεωρείται πια ξεπερασμένη και δεν εντάσσεται στην κλίμακα και στον χαρακτήρα του τοπίου. Οι ζώνες των δωματίων αποτελούνται από μονάδες των τεσσάρων δωματίων που στρέφονται ανά περίπτωση ακολουθώντας το ακανόνιστο περίγραμμα της παραλίας. Ανάμεσα από τις μικρές μονάδες δημιουργούνται εγκάρσια περάσματα και πλατώματα που αφ’ ενός διευκολύνουν την κυκλοφορία στην όλη έκταση, αφ’ ετέρου σχηματίζουν ένα διακοπτόμενο μέτωπο προς την θάλασσα που χαρακτηρίζεται από κτήρια και πράσινο. Τα δωμάτια της κάθε μονάδας είναι τοποθετημένα με μετακίνηση έτσι ώστε να δημιουργείται κλίμακα τέτοια που να ενσωματώνεται εύκολα στο φυσικό τοπίο.
Το μεικτό εμβαδόν ενός τυπικού δωματίου είναι 43 τμ. Διαθέτουν όλα λουτρό, δύο μονά κρεβάτια, χώρο καθιστικού, ντουλάπες και ερμάρια. Έχουν την δυνατότητα να φιλοξενούν δύο έως τρία άτομα και να ενοποιούνται σε οικογενειακά δωμάτια ή σουίτες. Επίσης διαθέτουν μεγάλο υπαίθριο χώρο μπροστά, με στεγασμένο χώρο καθιστικού, ιδιωτική πισίνα και κήπο. Τα κτίσματα είναι μονώροφα και τοποθετούνται με ελεύθερο τρόπο ανάμεσα σε μία σειρά από εγκάρσιους πέτρινους τοίχους. Τα δώματα είναι φυτεμένα και ως προς τις όψεις διαμορφώνονται μεγάλα ανοίγματα προς την θέα.
Οι αρχιτεκτονικές αυτές επιλογές αποτελούν μία ακόμα προσπάθεια διάσπασης του ενιαίου όγκου δημιουργώντας μεμονωμένες επιφάνειες με διαφορετικές ιδιότητες.
Στη δεύτερη ζώνη που είναι τοποθετημένη πίσω από την πρώτη και σε υψηλότερη στάθμη δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας ορόφου. Ο όροφος είναι μικρότερης επιφάνειες από το ισόγειο και εμφανίζεται τοπικά. Είναι κατασκευασμένος από ελαφρύ σκελετό, επενδύεται με ξύλο και έχει κεκλιμένη στέγη. Λειτουργικά μπορεί να αποτελέσει αυτόνομο δωμάτιο ή να ενοποιηθεί εσωτερικά με το ισόγειο προσφέροντας ένα σύνθετο δωμάτιο. Η αρχιτεκτονική οργάνωση δίνει την δυνατότητα ευελιξίας αφού τα δωμάτια μπορούν εύκολα να ενοποιούνται ή να διαχωρίζονται προσφέροντας ποικιλία επιλογών ανάλογα με τις ανάγκες λειτουργίας.
Συνολικά το συγκρότημα περιλαμβάνει 175 δωμάτια. Σε περίπτωση διαφορετικής οργάνωσης με σύνθετα δωμάτια δίνεται η δυνατότητα παροχής 88 δωματίων στην πρώτη ζώνη και 30-40 διαμερισμάτων (ανάλογα με το μέγεθος) στην δεύτερη. Η συνολική κάλυψη της περιοχής διαμονής είναι 6.250 τετραγωνικά μέτρα και το συνολικό εμβαδόν δόμησης 7.300 τετραγωνικά μέτρα.
ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ 
Ο κύριος όγκος των κοινόχρηστων λειτουργιών τοποθετείται σε μία ζώνη πλάτους 40 μέτρων κατά μήκος του βορείου ορίου του οικοπέδου. Η ζώνη αυτή όπως έχει ήδη αναφερθεί έχει κατεύθυνση ανατολής – δύσης, ελαφριά κλίση από την στάθμη της θάλασσας μέχρι την στάθμη +6.00 και ενώνει την επαρχιακή οδό Παντοκράτορα με την ακτή.
Οι διαφορετικοί χώροι οργανώνονται με τρόπο τέτοιο να καλύπτονται οι λειτουργικές ανάγκες της κάθε ενότητας. Δημιουργούνται τρία διαφορετικά επίπεδα έτσι ώστε να γίνεται μέγιστη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων θέας προς την θάλασσα και τη δύση. Οι κυκλοφορία είναι σαφής, εύκολη και αποτελείται κυρίως από υπαίθριες προσβάσεις μέσα από μια σειρά αιθρίων, αυλών, στεγασμένων χώρων, περασμάτων, πλατωμάτων και κήπων που διαμορφώνονται με επιφάνειες νερού, δέντρα και πράσινο. Πρόκειται δηλαδή για ένα συγκρότημα που αποτελείται από χαμηλά κτήρια ενός ορόφου κυρίως και ποικιλία υπαιθρίων χώρων που επιτρέπουν στην φύση να διεισδύσει στο εσωτερικό.
Η ζώνη αυτή ορίζεται κατά μήκος από δύο παράλληλες γραμμικές κινήσεις. Η μία προς το εσωτερικό του στρατοπέδου είναι ένα υπαίθριος πεζόδρομος κυκλοφορίας επισκεπτών και ανήκει στο ευρύτερο δίκτυο πεζοδρόμων και μονοπατιών που διατρέχουν την έκταση. Η δεύτερη κίνηση βρίσκεται στη βορεινή πλευρά, μεταξύ κτηρίων και ορίου οικοπέδου. Είναι μια βοηθητική οδός που τροφοδοτεί και εξυπηρετεί όλες τις λειτουργίες υποστήριξης που βρίσκονται κατά μήκος της βορεινής πλευράς.
Στο βόρειο-ανατολικό τμήμα της έκτασης βρίσκεται η κεντρική είσοδος του συγκροτήματος. Δίπλα τοποθετείται ελεγχόμενος χώρος στάθμευσης 120 οχημάτων. Το κτήριο της εισόδου περιλαμβάνει τις απαραίτητες λειτουργίες που συγκροτούν ένα χώρο υποδοχής και χώρους καθιστικών. Γύρω από την πρώτη αυλή του συγκροτήματος κοινόχρηστων λειτουργιών που δημιουργείται τοποθετούνται διοικητικές χρήσεις, αίθουσα εκδηλώσεων και μικρά καταστήματα. Σε δεύτερο επίπεδο, στην οροφή της υποδοχής βρίσκεται εστιατόριο-μπαρ με θέα προς την θάλασσα. Η δεύτερη αυλή περιλαμβάνει χώρους αναψυχής, γυμναστήριο, κέντρο ευεξίας, παιδότοπο και βιβλιοθήκη. Το εστιατόριο τοποθετείται σε ελαφρά χαμηλότερη στάθμη και περιβάλλεται από δύο υπαίθριους χώρους, έναν προς την δύση και την θέα και ένα σε αντίθετο προσανατολισμό ο οποίος διαμορφώνεται σαν οπωρώνας, έτσι ώστε να υπάρχουν σκιασμένες περιοχές με διαφορετικό χαρακτήρα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η περιοχή της πισίνας τοποθετείται ακόμα χαμηλότερα ώστε να μην εμποδίζεται η θέα από το εστιατόριο. Η περιοχή αυτή έχει άμεση πρόσβαση στην παραλία.
Μορφολογικά το συγκρότημα κοινόχρηστων λειτουργιών διαμορφώνεται με πέτρινους τοίχους, μεγάλα ανοίγματα, οριζόντια στέγαστρα δίπλα στους εσωτερικούς χώρους ή αυτόνομα και φυτεμένα δώματα.
Η συνολική επιφάνεια κάλυψης του συγκροτήματος κοινόχρηστων λειτουργιών είναι 4.000 τετραγωνικά μέτρα. Το εμβαδόν δόμησης είναι 4.200 τετραγωνικά μέτρα και τα υπόγεια έχουν εμβαδόν περίπου 2.000 τετραγωνικά μέτρα.
 
ΑΛΛΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ 
Η παραλία δεν χρησιμοποιείται εύκολα σήμερα. Απαιτούνται ενέργειες ήπιας επέμβασης με την κατασκευή επιπέδων έτσι ώστε να γίνει προσιτή. Στο νοτιοανατολικό τμήμα του οικοπέδου που υπάρχει ένας μικρός χώρος χωρίς δέντρα μπορούν τα τοποθετηθούν κεντρικές λειτουργίες, που θα περιλαμβάνουν εστιατόριο, στεγασμένους χώρους και πισίνα και θα καλύπτουν τις ανάγκες των απομακρυσμένων δωματίων. Θα δημιουργηθούν μονοπάτια και πορείες μέσα από την δασική περιοχή που θα προσφέρουν εύκολη σύνδεση μεταξύ των επιμέρους τμημάτων αλλά και την δυνατότητα περιπάτου μέσα στην όλη έκταση. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις τοποθετούνται κοντά στον χώρο στάθμευσης. Δίπλα στις αθλητικές εγκαταστάσεις δημιουργείται άλλος ένα πόλος αναψυχής και ανάπαυσης με πισίνα στεγασμένους χώρους και αναψυκτήριο. Το αλσύλλιο θα διατηρηθεί, αν και στην σημερινή του μορφή είναι δυσπρόσιτο και σκοτεινό λόγω μεγάλης πυκνότητας των δέντρων. Προτείνεται η εξυγίανσή του και η μετατροπή του σε ένα ευχάριστο κατάφυτο πάρκο.
 
ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΕΜΒΑΔΑ 
Συνολικό εμβαδόν κάλυψης: 10.700 τ.μ. (11%)
Συνολικό εμβαδόν δόμησης: 11.950 τ.μ. (ΣΔ=0.123)
Εμβαδόν υπογείων: 2.000 τ.μ.
Β. ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΟΛΩΜΟΥ 
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Το Στρατόπεδο Σολωμού βρίσκεται στο νότιο άκρο της πόλης ακριβώς στο σημείο εισόδου στον Αμβρακικό κόλπο και έχει πανοραμική θέα από ανατολή έως δύση. Έχει έκταση 21.306 τετραγωνικά μέτρα και εφάπτεται σε οικόπεδο 7.562 τετραγωνικών μέτρων που ανήκει στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και έχει παραχωρηθεί στο Δήμο.
Περιβάλλεται από τον παραλιακό δρόμο ανατολικά και νότια, την οδό Μεταξά (συνέχεια της λεωφόρου Ειρήνης) προς την δύση και προς βορά συνορεύει με άλλες ιδιοκτησίες. Έχει δηλαδή εύκολη πρόσβαση και σύνδεση με τους δύο βασικούς άξονες της πόλης την Λ. Ειρήνης και τον Παραλιακό δρόμο. Το παράκτιο μέτωπο της πόλης έχει εμπορικές χρήσεις και χρήσεις αναψυχής τόσο στο πεζοδρομημένο τμήμα όσο και στην συνέχεια που διακόπτεται ο πεζόδρομος και επιτρέπεται η διέλευση αυτοκινήτων. Πλησιάζοντας στο στρατόπεδο οι χρήσεις ατονούν και ενώ υπάρχουν χώροι καταστημάτων είναι εκτός λειτουργίας. H οδός Μεταξά έχει ήπια κυκλοφορία. Απέναντι από το στρατόπεδο έχουν χωροθετηθεί λειτουργίες του Δήμου όπως το δημοτικό Αναψυκτήριο, το Κηποθέατρο και ο Δημοτικός Κινηματογράφος. Επί της παραλιακής οδού, απέναντι από το στρατόπεδο, στην στροφή του δρόμου βρίσκεται ένα Δημοτικό Περίπτερο.
Τα υπάρχοντα κτήρια του στρατοπέδου έχουν συνολική επιφάνεια κάλυψης 2.800 τμ. Υπάρχει ένα συμπαγές συγκρότημα στο ΒΑ άκρο του οικοπέδου, δύο επιμήκη κτήρια κατά μήκος της βόρειας πλευράς με προσανατολισμό νότιο και 4 διώροφα κτήρια κατά μήκος της ανατολικής πλευράς με θέα προς τον Αμβρακικό. Τα κτήρια είναι παλαιά, εγκαταλελειμμένα και η κατάσταση στην οποία βρίσκονται δεν είναι καλή.
Στην νοτιοδυτική πλευρά του οικοπέδου βρίσκεται το κτήριο των ιαματικών λουτρών. Πρόκειται για ένα οθωμανικό μικρό αξιόλογο κτήριο που όμως δεν καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες ποσοτικά και ποιοτικά. Οι εγκαταστάσεις έχουν φθαρεί από τον χρόνο, η διάταξη δεν είναι λειτουργική σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα και χώροι όπως η αναμονή και οι χώροι υγιεινής είναι ανεπαρκείς. Παρόλ’ αυτά πρόκειται για ένα ιστορικό κτήριο, τοπόσημο της Πρέβεζας, που μπορεί να λειτουργήσει σε συνδυασμό με ένα πιο σύγχρονο και μεγαλύτερο κέντρο εφόσον ανακαινιστεί. Το νέο κέντρο μπορεί να αυξήσει την δυναμικότητα παρέχοντας τις ιαματικές δράσεις σε περισσότερο κόσμο, να αυξήσει το χρόνο εξυπηρέτησης και να συνδυαστεί με επιπλέον λειτουργίες θεραπείας και αναψυχής σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα.
Σήμερα το Στρατόπεδο Σολωμού παρά την προνομιακή του θέση αποτελεί ένα χώρο ανενεργό και εγκαταλελειμμένο. Η πρόταση στοχεύει στην αξιοποίησή του μετατρέποντας το σε πόλο έλξης για την πόλη και στην δημιουργία ενός συγκροτήματος που αφ’ ενός θα αναδεικνύει τα φυσικά χαρακτηριστικά του τοπίου και αφ΄ετέρου θα ενοποιεί τις εγκαταστάσεις αναψυχής και πολιτισμού του Δήμου με τον παραλιακό περίπατο και τις εμπορικές δραστηριότητες.
Λόγω των πλεονεκτημάτων που κατέχει το στρατόπεδο Σολωμού είναι δυνατή η δημιουργία τουριστικής μονάδος με έμφαση στον ιαματικό και συνεδριακό τουρισμό που θα φέρει κοινωνικά και οικονομικά οφέλη στον Δήμο και τους κατοίκους του. Προτείνουμε λοιπόν την δημιουργία ενός τουριστικού συγκροτήματος κατηγορίας πέντε αστέρων με συνεδριακό κέντρο και ενός Νέου Θερμαλιστικού Κέντρου με χρήση του ιαματικού νερού από την Ιαματική Πηγή Πρέβεζας που βρίσκεται στην έκταση του Στρατοπέδου.
ΓΕΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ 
Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που αναλύθηκαν στην Α’ Φάση του έργου προτείνουμε τον διαχωρισμό του Στρατοπέδου σε επιμέρους λειτουργικές ενότητες. Η πρώτη αφορά στην τουριστική χρήση, καταλαμβάνει μεγαλύτερο μέρος από τις υπόλοιπες και οριοθετείται στο βόρειο τμήμα του Στρατοπέδου. Στην ανατολική πλευρά αυτής της έκτασης και σε επαφή με τον παραλιακό δόμο δημιουργείται η δεύτερη ενότητα που περιλαμβάνει εμπορικές χρήσεις. Η τρίτη ενότητα αφορά στο Θερμαλιστικό Κέντρο και διαμορφώνεται γύρω από το υπάρχον κτήριο των λουτρών. Την τέταρτη και τελευταία ενότητα αποτελεί ο δημοτικός χώρος που περιβάλλει τις υπόλοιπες χρήσεις και θα περιγραφεί στην συνέχεια αναλυτικά.
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ
Το τουριστικό συγκρότημα αποτελείται από ξενοδοχειακή μονάδα δυναμικότητας 95 δωματίων, αίθουσα συνεδρίων χωρητικότητας 250 ατόμων, εξωτερική πισίνα και υπαίθριο χώρο πρασίνου. Η αίθουσα συνεδρίων οργανώνεται ως τμήμα του ξενοδοχείου παρότι μπορεί να λειτουργήσει και αυτόνομα. Ο όγκος του δομημένου χώρου τοποθετείται στο βόρειο τμήμα για λόγους που έχουν αναλυθεί στην Α’ Φάση και εξαντλεί το επιτρεπόμενο ύψος με σκοπό την ελαχιστοποίησης της κάλυψης.
Τα υπάρχοντα κτήρια που κατεδαφίζονται είναι μονώροφα, σε κακή κατάσταση και έχουν εμβαδόν κάλυψης και δόμησης περίπου 2.100 τ.μ.
Το κτήριο δεν βρίσκεται σε επαφή με το βόρειο όριο του οικοπέδου αλλά στην απόσταση που αφήνεται δημιουργείται βοηθητικός δρόμος τροφοδοσίας και χώρος στάθμευσης για 72 οχήματα που εξυπηρετεί το ξενοδοχείο και τον χώρο συνεδρίων. Όταν ο χώρος συνεδρίων δεν λειτουργεί τμήμα του χώρου στάθμευσης μπορεί να χρησιμοποιείται και από τους δημότες με κάποιο σύστημα ελέγχου.
Το κτήριο αναπτύσσεται σε πέντε επίπεδα δημιουργώντας σχήμα Γ με δύο κύριες όψεις μία πάνω στον παραλιακό δρόμο και με προσανατολισμό ανατολικό και μία προς τον υπαίθριο χώρο με προσανατολισμό νότιο, απολαμβάνοντας την πανοραμική θέα της θέσης του. Οι δύο πρώτες στάθμες εξυπηρετούν κοινόχρηστες χρήσεις ενώ οι δύο επόμενες χώρους διαμονής . Ο τελευταίος όροφος διαμορφώνεται σε εσοχή και αποτελείται από μεγαλύτερα πολυτελή δωμάτια . Τμήμα του δώματος διαμορφώνεται σε εστιατόριο μπαρ (roof garden).
Επί της παραλιακού δρόμου τοποθετείται η είσοδος στο ξενοδοχείου, χώροι εστίασης που μπορούν να λειτουργούν και αυτόνομα και η ανεξάρτητη είσοδος στην αίθουσα συνεδρίων. Ο υπαίθριος χώρος δέχεται ελάχιστες επεμβάσεις. Στην νότια πλευρά και κοντά στο περίγραμμα του κτηρίου δημιουργείται οργανωμένος χώρος πισίνας και καθιστικών ενώ η υπόλοιπη έκταση διαμορφώνεται σαν κήπος. Σε όλη την έκταση του Στρατοπέδου Σολωμού χρησιμοποιούνται υλικά δαπέδων που επιτρέπουν την διείσδυση των επιφανειακών υδάτων στον υδροφόρο ορίζοντα.
Επιφάνεια επιμέρους οικοπέδου: 14.097 τ.μ.
Εμβαδόν κάλυψης: 2.580 τ.μ.
Εμβαδόν δόμησης: 8.700 τ.μ.
ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ 
Κατά μήκος της ανατολικής πλευράς, δηλαδή επί της παραλιακής οδού, προς τον Αμβρακικό κόλπο χωροθετούνται χρήσεις αναψυχής και εμπορίου συνεχίζοντας το εμπορικό μέτωπο της πόλης. Τα υπάρχοντα κτήρια που βρίσκονται στην περιοχή αυτή κατεδαφίζονται. Βρίσκονται μέσα στην Ζώνη προστασίας ΙΙ της Ιαματικής πηγής σύμφωνα με την μελέτη του ΙΓΜΕ και έχουν συνολική επιφάνεια κάλυψης 700 τ.μ. και εμβαδόν δόμησης 1.600 τ.μ.
Στην θέση τους δημιουργείται συγκρότημα που περιλαμβάνει ισόγειο χώρο με χρήσεις αναψυχής και εμπορίου που μπορεί να χρησιμοποιεί ως χώρο υπαίθριας εκτόνωσης το φαρδύ πεζοδρόμιο πλάτους 15 μέτρων καθώς και ελαφριές κατασκευές σκίασης. Σε δεύτερο επίπεδο, στην οροφή του χώρου αυτού τοποθετούνται τέσσερις διώροφες αυτόνομες κατοικίες προσανατολισμένες προς την θέα του Αμβρακικού κόλπου. Διαθέτουν μεγάλο υπαίθριο χώρο, εξώστες και κοινόχρηστη πισίνα.
Επιφάνεια επιμέρους οικοπέδου: 2.115 τ.μ.
Εμβαδόν κάλυψης: 700 τ.μ.
Εμβαδόν δόμησης: 1.300 τ.μ.
ΘΕΡΜΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Το Νέο Θερμαλισιτκό Κέντρο θα χρησιμοποιεί της εγκαταστάσεις του ιστορικού κτηρίου αλλά και νέου κτηρίου που θα καταλάβει χώρο του οικοπέδου που έχει παραχωρηθεί από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης στον Δήμο με σκοπό την αναβαθμισμένη λειτουργία των Ιαματικών πηγών.
Το υπάρχον κτήριο και οι υποδομές του αναβαθμίζονται, ανακαινίζονται και συμπληρώνονται με την κατασκευή νέας πτέρυγας σχεδιασμένης με τρόπο τέτοιο ώστε να συμπληρώνει αρμονικά το ιστορικό κτίσμα και να μην το συναγωνίζεται ως προς την κλίμακα και την μορφολογία. Το νέο κτίσμα θα είναι μονώροφο και θα αποτελεί προσθήκη κατ’ επέκταση στα υπάρχοντα λουτρά. Δημιουργείται εξωτερική πισίνα μεγάλου μεγέθους για την κάλυψη των αναγκών των προβλεπόμενων επισκεπτών.
Το κέντρο μπορεί να λειτουργεί σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές και να προσφέρει προνόμια στους πολίτες της Πρέβεζας όπως συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις στην Ελλάδα. Η υπόλοιπη επιφάνεια του οικοπέδου παραμένει άκτιστη.
Επιφάνεια επιμέρους οικοπέδου: 5.327 τ.μ.
Εμβαδόν κάλυψης: 800 τ.μ.
Εμβαδόν δόμησης: 800 τ.μ.
ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ 
Ο κοινόχρηστος χώρος πρασίνου περιβάλλει οριοθετεί και ενοποιεί τις επιμέρους ενότητες που περιγράφτηκαν παραπάνω και ταυτόχρονα λειτουργεί σε πολεοδομικό επίπεδο και συνδέει τον χώρο του Στρατοπέδου με τις υπάρχουσες χρήσεις και το υπάρχον δίκτυο κίνησης πεζών μέσα στην πόλη. Περιμετρικά του Στρατοπέδου δημιουργούνται φαρδιά πεζοδρόμια που επιτρέπουν την εύκολη κίνηση των πεζών κατά μήκος της Παραλιακής οδού και της οδού Μεταξά. Η υπάρχουσα παιδική χαρά που βρίσκεται στο δυτική πλευρά του στρατοπέδου αναβαθμίζεται και επεκτείνεται. Λειτουργεί συμπληρωματικά με τις υπόλοιπες πολιτιστικές εγκαταστάσεις του Δήμου απέναντι, δηλαδή το Δημοτικό αναψυκτήριο, το Κηποθέατρο και τον θερινό κινηματογράφο. Ένας φαρδύς γραμμικός υπαίθριος χώρος ανάμεσα στο Θερμαλιστικό Κέντρο και το ξενοδοχείο δημιουργεί την απαραίτητη απόσταση μεταξύ των δύο διαφορετικών χρήσεων ενώ ταυτόχρονα συνδέει άμεσα τα παραλιακό μέτωπο με την οδό Μεταξά και τις δημοτικές εγκαταστάσεις πολιτισμού και αναψυχής.
Εμβαδόν κοινόχρηστου χώρου πρασίνου και παιδικής χαράς: 7.329 τ.μ.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 
Συνοπτικά η πρόταση που περιγράφτηκε θέτει τους εξής στόχους:
– Την δημιουργία ενός σύγχρονού Θερμαλιστικού Κέντρου.
– Την σύνδεση του στρατοπέδου με τις υπάρχουσες χρήσεις και τα δίκτυα κυκλοφορίας της πόλης.
– Την διατήρηση και ενίσχυση του υπάρχοντος πρασίνου.
– Την ένταξη των νέων κτηρίων στον αστικό ιστό ως προς την κλίμακα, το ύψος και τον χαρακτήρα.
– Την δημιουργία μίας επενδυτικά ελκυστικής πρότασης διατηρώντας το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του στρατοπέδου άκτιστη. 1
ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΝΟΛΙΚΩΝ ΕΜΒΑΔΩΝ ΧΡΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΚΑΛΥΨΗ ΚΤΗΡΙΩΝ ΔΟΜΗΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ ΔΩΜΑΤΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ 14.097 2.580 8.700 95 ΕΜΠΟΡΙΚΗ/ΑΝΑΨΥΧΗ 2.115 700 1.300 – ΘΕΡΜΑΛΙΣΙΤΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 5.327 800 800 – ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ 7.329 – – – ΣΥΝΟΛΟ 28.868 ΤΜ 4.080 ΤΜ 10.800 ΤΜ
Σε κανένα από τα κτήρια δεν προτείνεται κατασκευή υπογείου. Στην συνολική επιφάνεια του οικοπέδου περιλαμβάνεται το Στρατόπεδο Σολωμού 21.306 τ.μ. και η έκταση που ανήκει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και έχει παραχωρηθεί στον Δήμο επιφάνειας 7.562 τ.μ.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites