Ένα ταξίδι στο παρελθόν, στα κάστρα του νομού Πρεβέζης από ψηλά

Ένα μαγικό ταξίδι σε περασμένες εποχές πετόντας στα κάστρα του Νομού πρέβέζης.

Φρούριο Λασκάρας

Στην κορυφή του λόφου και κοντά στο φρούριο της Λασκάρας οι Τούρκοι κατασκεύασαν πριν τον πόλεμο του 1897, μικρό πυροβολείο, στο οποίο τοποθετήθηκε ένα πυροβόλο Krupp των 0,8 εκ. το οποίο χρησιμοποιήθηκε κατά την έναρξη του «ατυχούς πολέμου» του 1897.

Αυτό το κανόνι έριξε την πρώτη βολή έναρξης του πολέμου κατά του επιβατηγού πλοίου “Μακεδονία”, που ερχόταν από τον Αμβρακικό κόλπο προς το Άκτιο, χωρίς επιτυχή αποτελέσματα. Το πλοίο οδηγήθηκε από τον πλοίαρχο στην ακτή του Ακτίου και τελικά πήρε φωτιά.Στις πρώτες μέρες του πολέμου το Φρούριο τέθηκε εκτός λειτουργίας, μετά από επιτυχή βολή του Ελληνικού Πυροβολικού από το ακρωτήριο Κεφάλι Παναγιάς της Ακαρνανίας

Κάστρο Πάργας

Πριν κατασκευαστεί το ισχυρό κάστρο της Πάργας που σώζεται μέχρι και σήμερα, οι κάτοικοι της Πάργας προσπαθούσαν να διατηρούσαν οχυρωμένη την πόλη, που ήταν εκτεθειμένη προς τη θάλασσα, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν τους επιδρομείς.

Στην προσπάθεια τους αυτή είχαν φτιάξει τις πρώτες οχυρωματικές κατασκευές και με τη βοήθεια των Νορμανδών. Το 1452 καταλαμβάνει την οχυρωμένη θέση ο Χατζή Μπέης αλλά το το 1454 το ανακαταλαμβάνουν οι κάτοικοι της. Ο Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα το 1537 κατεδάφισε το υπάρχον φρούριο και πόλη.

Το κάστρο κατασκευάζεται εκ νέου με την βοήθεια των Ενετών, αλλά πριν ολοκληρωθεί κατεδαφίζεται ξανά από τους Τούρκους. Οι Ενετοί το 1792 χτίζουν για τρίτη και τελευταία φορά ένα τέλειο δυνατό φρούριο, που μένει απόρθητο μέχρι το 1819, παρά τις επιθέσεις κυρίως του Αλή Πασά των Ιωαννίνων που ψηλά από το κάστρο της Αγιάς – Ανθούσας τους πολιορκεί.

Καστρο Πέντε Πηγάδια

Βρίσκεται στην περιοχή της Κλεισούρας του Ν.Πρέβεζας. Κτίστηκε στις αρχές του 19ου.

Στο σημείο έγιναν δύο σημαντικές μάχες της νεότερης ελληνικής ιστορίας:

Τον Οκτώβριο του 1821 έγνε νικηφόρα μάχη του Μακρυγιάννη εναντίον των δυνάμεων του Χουρσίτ Πασά (βλ. παρακάτω).

Στους Βαλκανικούς πολέμους, 23 με 30 Οκτωβρίου 1912, κατά την προέλαση του Ελληνικού Στρατού προς τα Γιάννενα, διεξήχθη μάχη στην περιοχή, μετά από την οποία οι αντίπαλες δυνάμεις σταθεροποίησαν για λίγο τις θέσεις τους. Η επόμενη εξέλιξη ήταν η μάχη του Μπιζανίου το Φεβρουάριο του 1913.

Καστρο Αγιου Γεωργίου

Χτίσθηκε από τον Αλή Πασά στις αρχές του 19ου αιώνα την ίδια περίοδο που που περιστοίχισε, περιμετρικά, με τάφρο την πόλη (ντάπια). Αποτελείται από ένα επικλινές περιφερειακό τείχος που περιβάλλει εσωτερικό προαύλιο.

Καστρο Αγιου Ανδρέα

Το κάστρο έχει τρεις κατασκευαστικές φάσεις, οι οποίες ταυτίζονται απόλυτα με τρεις διαφορετικές ιστορικές περιόδους της Πρέβεζας.[5] [6]

Η πρώτη φάση του κάστρου συνδέεται με την παράδοση της Πρέβεζας, το 1701, από τους Ενετούς στους Οθωμανούς και τη γρήγορη οχύρωσή της από τους νέους κατακτητές της.

Η δεύτερη φάση ταυτίζεται με την ογδοντάχρονη, δεύτερη, βενετική κατοχή της πόλης (1718-1797) και τις βελτιώσεις που οι Ενετοί έκαναν στο κάστρο.

Η τρίτη φάση χαρακτηρίζεται από την παρουσία του Αλή πασά στην Πρέβεζα και τα ευρύτατα οχυρωματικά έργα της περιόδου 1807-1808, υπό την επίβλεψη του Χριστιανού αρχιτέκτονα του Αλή πασά, του Πέτρου από την Κορυτσά.

Κάστρο Παντοκράτορα

το κάστρο του Παντοκράτορα ιδρύθηκε το 1807 και αποτελείται από δύο κύριες οικοδομικές φάσεις .Σύμφωνα με τον κ. Καράμπελα, η α’ φάση κατασκευής του κάστρου τοποθετείται χρονικά στη β’ περίοδο οχυρωματικών παρεμβάσεων έργων του Αλή Πασά στην Πρέβεζα, δηλαδή περί το 1815.

Το κάστρο διατήρησε το στρατιωτικό του χαρακτήρα και μετά το 1912 με νέα κτίρια να οικοδομούνται επί αυτού. Στα νεότερα χρόνια το κάστρο μετατράπηκε σε φυλακές. Η χρήση αυτή καταργήθηκε με την ολοκλήρωση των φυλακών στα Ιωάννινα το 1968.Στις μέρες μας το καλοκαίρι χρησιμοποιείτε για συναυλιακούς χώρους

Κάστρο Ρωγών

Ο οικισμός πήρε το όνομα Ρωγοί ή Αρωγοί επειδή κατά το Μεσαίωνα έδινε καταφύγιο και βοήθεια («αρωγή») στους πληθυσμούς των παραλίων κατά τη διάρκεια εχθρικών επιδρομών, κυρίως από Σλάβους και Βουλγάρους.κατα συνέπια και το ονομα του κάστρου.

Κάστρο Ρινιάσας

Ονομαζόταν και Θωμόκαστρο από το όνομα του ιδρυτή του κάστρου, Θωμά, δεσπότη της Ηπείρου. Επίσης είναι πολύ γνωστή και η ονομασία κάστρο της Δέσπως

H χρονολόγηση του κάστρου δεν είναι σίγουρη. Από το βυζαντινό του όνομα «Θωμόκαστρο» μπορούμε να υποθέσουμε ότι χτίστηκε επί των ημερών του Δεσπότη της Ηπείρου Θωμά Α’ (1296-1318)

Καστρο Ανθούσας

Πάνω από το χωριό Ανθούσα, ανάμεσα στα δημοτικά διαμερίσματα της Ανθούσας και της Αγιάς ένα περίοπτο ύψωμα φιλοξενεί το κάστρο της Ανθούσας-Αγιάς.

Χτίστηκε το 1814 από τον Αλή Πασά των Ιωαννίνων με σκοπό να ελέγχει από εκεί την ανυπότακτη Πάργα, που ένα χρόνο μετά θα αγόραζε από τον βρετανό κυβερνήτη της Επτανήσου Μαίτλαντ.

Πηγη κειμένου wikipedia, kastra.eu


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Παραλία της Καστροσυκιάς (ΒΙΝΤΕΟ)

19/08/2023, 10:00 μμ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Παραλία Βράχου Λόυτσας (ΒΙΝΤΕΟ)

15/07/2023, 2:18 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η  Ήπειρος, ο απόλυτος προορισμός αυθεντικών εμπειριών, στη Philoxenia 2022

23/11/2022, 11:55 πμ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Αμμουδιά Δήμου Πάργας απο ψηλά

02/07/2022, 2:25 μμ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το κάστρο του Αλη Πασά στην Ανθούσα Πάργας (ΒΙΝΤΕΟ)

15/05/2022, 11:38 πμ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Κορωνησία και τα αξιοθέατα της

01/05/2022, 1:51 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Περιφέρεια Ηπείρου θα συμμετέχει για άλλη μια χρονιά στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση «ΤΑΞΙΔΙ 2022» στη Λευκωσία

23/03/2022, 12:15 μμ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πεδία Μαχών εμφυλίου Πολέμου (Γράμμος)

05/12/2021, 5:33 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites