Η Πρέβεζα “κόβει” το τσιγάρο – Καθολική η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου – Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες

Σύσκεψη σχετικά με την πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στην Πρέβεζα πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή πρωί 23 Φεβρουαρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας.

Την σύσκεψη συγκάλεσε ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας Πρέβεζας κ. Ιωάννης Νικόπουλος ο οποίος ενημέρωσε τους ενδιαφερόμενους σχετικά με την εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας ως αναφορά την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας για το κάπνισμα και τις επιμέρους πτυχές της.

Ο κ. Νικόπουλος ανέφερε πως η εγκύκλιος του υπουργείου πρέπει να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα και σε εντατικούς ρυθμούς γα το λόγο αυτό οι έλεγχοι σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας θα είναι αυστηροί και χωρίς διακρίσεις. Δεν θα υπάρξουν συστάσεις, αλλά από τον πρώτο έλεγχο θα επιβληθούν πρόστιμα, σε όσους δεν θα εφαρμόσουν αυστηρά το νόμο.

Σύμφωνα με τον κ. Νικόπουλο η εγκύκλιος δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και σε δύο ευαίσθητους χώρους όπως τα  Νοσοκομεία και τα σχολεία. Στους χώρους αυτούς το τσιγάρο απαγορεύεται όχι μόνο στα κτήρια, αλλά και στο προαύλιο χώρο, ενώ η παράβαση για γιατρούς , δάσκαλους  , καθηγητές και συνολικά όλους τους δημόσιους  λειτουργούς ,  δημόσιους  υπάλληλους, υπάλληλους  νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και υπάλληλους του δημόσιου τομέα, θα αποτελεί σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα.

Από την πλευρά του συλλόγου εστιατόρων και συναφών επαγγελμάτων ο πρόεδρος κ. Σπύρος Κόκκαλης είπε πως η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών θα πρέπει συμμορφωθεί με το νόμο, αλλά επεσήμανε πως η εφαρμογή του θα πρέπει να είναι καθολική και να μην επικεντρωθεί μόνο στις καφετέριες, τις ταβέρνες και τα εστιατόρια.

Για την ενημέρωση των καταστηματαρχών και των πελατών ο κ. Νικόπουλος εξήγησε πως ο εξωτερικός χώρος του καταστήματος (αίθριο)  πρέπει να είναι ανοιχτός τουλάχιστον από δύο πλευρές. το κατάστημα πρέπει να είναι εφοδιασμένο με βιβλίο αναφοράς καπνίσματος θεωρημένο από το Δήμο ενώ στην είσοδο των καταστημάτων πρέπει να υπάρχει το απαγορευτικό σήμα καπνίσματος και να μην υπάρχουν σταχτοδοχεία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η απαγόρευση θα ισχύει για κάθε είδος τσιγάρου είτε αυτό είναι κλασσικό, είτε ηλεκτρονικό.

Οι έλεγχοι και τα πρόστιμα

Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού, επιβάλλεται πρόστιμο 50 έως 500 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.
Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων όπου γίνεται παράβαση της νομοθεσίας, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.
Στην τέταρτη υποτροπή, ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος για χρονικό διάστημα 10 ημερών, ενώ στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας.
Σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού σε ανηλίκους ή ανέχονται παραβίαση της σχετικής διάταξης επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ.
Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας, για χρονικό διάστημα 10 ημερών, ενώ στην πέμπτη ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας.
Σε όσους παραβιάζουν τις διατάξεις του παρόντος σχετικά με τη διαφήμιση προϊόντων καπνού, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.
Για παράβαση της απαγόρευσης καπνίσματος στα αυτοκίνητα, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης.
Στους οδηγούς, επιβάλλεται επιπλέον αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για διάστημα ενός μήνα για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο.

Πού απαγορεύεται το κάπνισμα
Σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας.
Στους χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας.
Σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων, σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον. Ως “εσωτερικός χώρος” θεωρείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά.
Στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής.
Στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιοριστούν για τους καπνιστές.
Στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων.
Στα παντός είδους κυλικεία.
Στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων.
Στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.
Στους χώρους πώλησης προϊόντων καπνού αναρτάται σε εμφανές σημείο ένδειξη σχετικά με την απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού σε ανηλίκους.


2 σχόλια για “Η Πρέβεζα “κόβει” το τσιγάρο – Καθολική η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου – Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες”

  1. Ο/Η Σταύρος Σίσκας λέει:

    Επιτέλους, να το δω και να μην το πιστεύω! Δεν μπορώ να φανταστώ, ότι έφτασε η ώρα και κατάλαβε το κράτος μας, πως πρέπει να πάρει σοβαρά μέτρα για να προστατέψει την υγεία αυτών, που αναγκάζονται να αναπνέουν τον καπνό των άλλων! Τον περασμένο Οκτώβριο είχαμε πάει οικογενειακώς, με τέσσερα ανήλικα παιδιά (13ων, 11, 9 και 4ων χρονών) στο ΣΕΦ να δούμε μπάσκετ (ΟΣΦΠ vs. Khimki) και μετά το πρώτο τέταρτο δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε από τον καπνό. Αν τω μεταξύ κρεμόταν γύρω γύρω του κλειστού γηπέδου ταμπέλες μεγάλου μεγέθους που απογορευαν το κάπνισμα. Όταν ρώτησα έναν Υπεύθυνο αν ήταν νορμαλ κατάσταση αυτή, μόνο που δεν πιαστήκαμε στα χέρια. Μακάρι αυτή η χώρα μα προωθήσει και να στηρίξει αυτό που είναι φυσιολογικό σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια!!!

    1. Ο/Η ΜΑΤΣΑΣ ΝΙΚΟΣ λέει:

      ορθώς τα επισημαίνετε.Είμαστε όμως πολύ αδιάφοροι ως πολίτες και φυσικά μπάχαλο ως διοίκηση.Η εφαρμογή του νόμου είναι και απλή και λογική και επωφελής ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.Μέχρι πότε θα λέμε τα αυτονόητα??

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites