Στη Βουλή σήμερα για κύρωση οι συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα

Στη Βουλή κατατίθενται προς κύρωση από το ΥΠΕΝ οι τέσσερις συμβάσεις για τις έρευνες υδρογονανθράκων στη ΒΔ Πελοπόννησο, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Άρτα-Πρέβεζα και στο οικόπεδο 2 του Ιονίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης, στο συνέδριο Athens Energy Forum που πραγματοποιείται σήμερα.

Ο υπουργός ανέφερε γενικά για την ενεργειακή πολιτική ότι αυτή είναι μια μεταβατική περίοδος με μεγάλες προκλήσεις να βρίσκονται μπροστά μας. Η κυβέρνηση τηρεί τη δέσμευση που προκύπτει από τη συμφωνία του Παρισιού και τους στόχους της ΕΕ στην ηλεκτροπαραγωγή και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο κ. Σταθάκης επικεντρωθηκε στο φυσικό αέριο και το ρόλο της Ελλάδας ως κόμβος και εν δυνάμει παραγωγός. Παρόλα αυτά, έκανε και ένα σχόλιο για την ευρύτερη ενεργειακή πολιτική λέγοντας ότι ως τον Ιούνιο η ενεργειακή στρατηγική θα κατατεθεί στην Κομισιόν και θα θέτει τους στόχους μας. “Σε γενικούς όρους στις ΑΠΕ η Ελλάδα παει καλά με 27%. Θέλουμε στόχο άνω του 27% για το 2030. Η διείσδυσή μας θα φτάσει στα 40-50% ως το 2030”, τόνισε.

“Ήδη δώσαμε τις τελευταίες άδειες για έργα ΑΠΕ με βάση τις ταρίφες. Στο εξης οι τιμές θα καθορίζονται μέσω των διαγωνισμών. Θα γίνουν διαγωνισμοί 2,6 γιγαβάτ ως το 2020 και επενδύσεις 2,5-3 δις. ευρώ”, πρόσθεσε.

Ο υπουργός χαρακτήρισε τεράστιο το στόχο εξοικονόμησης 30% για την Ελλάδα, αλλά είπε ότι θα τηρηθεί. Επίσης, αναφέρθηκε στη χρήση του φυσικού αερίου ως μεταβατικό καύσιμο ενώ ο λιγνίτης θα έχει σταδιακή πτώση και θα υπηρετήσει ως βάση.

Σχετικά με την αγορά αερίου, τόνισε ότι είμαστε εν μέσω μεγάλων αλλαγών, οι οποίες στρέφονται γύρω από τους εξής τέσσερις άξονες. Πρώτον το άνοιγμα της λιανικής αγοράς που ολοκληρώθηκε την 1η Ιανουαρίου. Δεύτερον, να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος. Τρίτον, η δημιουργία πυλών που θα επεκτείνουν την περιφερειακή αγορά. Τέλος, ο ρόλος της χώρας ως εν δυνάμει παραγωγός.

Σχετικά με το πρώτο θέμα, είπε ότι υπάρχουν πλέον και άλλοι παίκτες πέραν της ΔΕΠΑ στην προμήθεια. Στη λιανική ολοκληρώσαμε το διαχωρισμό των ΕΠΑ. Οι βιομηχανικοί καταναλωτές και οι εμπορικοί επιλέγουν ελεύθερα προμηθευτή. Μέσα από τη συμφωνία μας, η ΔΕΠΑ θα παραμείνει και στη λιανική, άρα θα είναι σημαντικός παίκτης ενώ θα υπάρχει ανταγωνισμός. Προσβλέπουμε στην είσοδο νέων παικτών στη λιανική. Σε λίγα χρόνια θα υπάρχουν προμηθευτές που θα προσφέρουν πακέτα αερίου-ρεύματος.

Για τους αγωγούς και την είσοδο νέων πηγών, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι προχωράει ο ΤΑΡ και από το 2020 θα λειτουργεί πλήρως. Με τον δεύτερο συμπιεστή θα αναβαθμιστεί από το 2021. “Επίσης, μας ενδιαφέρει ο East Med, καθώς η περιοχή μπορεί να γίνει ένας ακόμη διάδρομος εφοδιασμού της Ε.Ε. Κρίσιμος είναι ο IGB που ανήκει στο βόρειο διάδρομο. Η κατασκευή του θα ξεκινήσει εντός του έτους. Υπάρχουν κάποια θέματα με τη χρηματοδότηση και πρέπει να λυθούν. Πάει χέρι-χέρι με το LNG της Αλεξανδρούπολης που θα φέρει νέο αέριο στη χώρα. Είναι σημαντική και η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας το Μάιο ώστε να φτάσει τη διπλάσια χωρητικότητα”.

Τέλος, όσον αφορά το ρόλο της χώρας ως παραγωγός, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι σήμερα κατατέθηκαν στη Βουλή οι τέσσερις συμβάσεις ερευνών υδρογονανθράκων (Άρτα-Πρέβεζα, Β.Δ. Πελοπόννησος, Αιτωλοακαρνανία και οικόπεδο 2 Ιονίου). Είπε ότι αυτές οι συμβάσεις χρειάστηκαν χρόνο και θα είναι μοντέλο για τις μελλοντικές. Ταυτόχρονα, τρέχει ο διαγωνισμός ως το Μάρτιο για τις έρευνες σε Ιόνιο-Κρήτη. “Δεδομένων αυτών των θετικών εξελίξεων, η Ελλάδα έχει ήδη το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο και η ΕΔΕΥ αναλαμβάνει τις διαδικασίες. Η Ελλάδα κινείται αρκετά γρήγορα στον τομέα αυτό ώστε να φτάσει τα επίπεδα της Κύπρου και του Ισραήλ”, πρόσθεσε.

πηγή: sofokleousin.gr


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites