ΠΡΕΒΕΖΑ : “Εμφύλιος” στη παράταξη Μπαΐλη – Χαμός στο Δημοτικό Συμβούλιο για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο – Τέθηκε θέμα παραίτησης του Βαγγέλη Συγκούνα

Σε μεγάλο πονοκέφαλο εξελίσσεται για το Δήμαρχο Πρέβεζας ο “εμφύλιος ” που έχει ξεσπάσει στην παράταξη του σχετικά με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πρέβεζας και τους γενικότερους χειρισμούς στο θέμα της ειρηνικής – ομαλής συνύπαρξης του τουριστικού και του εμπορικού λιμένα.

Η ιστορία ξεκίνησε όταν η σημερινή διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας πρόεδρος της οποίας είναι ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Βαγγέλης Συγκούνας, αποφάσισε την αλλαγή της φύσης του Κυματοθραύσης του δυτικού Κρηπιδώματος από πλωτή κατασκευή ( που είχε αποφασίσει η διοίκηση της κ. Καζάκου) σε σταθερή κατασκευή.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της πρώην προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας κ. Παρθενίας Καζάκου η οποία προχώρησε σε δημόσια καταγγελία για το γεγονός στρέφονταν από την αρχή τα βέλη της προς τον νυν πρόεδρο του ταμείου τον κ. Συγκούνα κατηγορώντας τον ουσιαστικά για κατάργηση της Δυτικής προβλήτας για την οποία είχαν γίνει ενέργειες από την πρώην διοίκηση να εξακολουθεί να λειτουργεί εως ότου ολοκληρωθεί η Ανατολική προβλήτα του Λιμανιού της πόλης.

Αυτό έφερε και την άμεση αντίδραση των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο Εμπορικό Λιμάνι της πόλης, οι οποίοι με επιστολή τους κατηγόρησαν ευθέως τον κ. Συγκούνα για αποφάσεις που παίρνονται εν κρυπτό και χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι άμεσα εμπλεκόμενοι (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ) . Μετά την επιστολή των επαγγελματιών ο κ. Συγκούνας  έδωσε τη δική του σκληρή απάντηση με επιστολή που δημοσιοποίησε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ) και με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορούσε την προηγούμενη διοίκηση της κ. Καζάκου για μη τήρηση της νομιμότητας.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Λιμενικού ταμείου και μετά από “πάσα” του Δημοτικού Συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Σπυράκου ο οποίος έθεσε το θέμα, ήρθε η σειρά της κ. Καζάκου να απαντήσει στις κατηγορίες του κ. Συγκούνα.

Ο κ. Σπυράκος στάθηκε στο σημείο της απάντηση του κ. Συγκούνα η οποία αναφέρει “Η προηγούμενη διοίκηση παίρνοντας μια πολιτική απόφαση αποφαίνεται την βόρεια μετατόπιση κατά 6 μέτρα παραβιάζοντας τους όρους της σύμβασης και ουσιαστικά αυτή είναι που αλλάζει την απόφαση για τον κυματοθραύστη και όχι η τωρινή διοίκηση η οποία απλά επανέφερε την νομιμότητα του δημοσίου έναντι νομικών αλλά και ποινικών ευθυνών οι οποίες προκύπτουν σε μεταβολή των όρων σύμβασης μονοσήμαντα και αυθαίρετα”.

Παρά το γεγονός ότι τόσο ο Πρόεδρος του Δ.Λ Τ κ. Συγκούνας όσο και ο αντιπρόεδρος κ. Κατσιπανέλης ήταν απόντες από τη συνεδρίαση και τέθηκε από το Δήμαρχο θέμα δεοντολογίας η κ. Καζάκου μετά την πάσα του κ. Σπυράκου δεν άφησε το μπαλάκι να πέσει κάτω και έδωσε τις δικές της απαντήσεις.

Παρθενία Καζάκου : ” Στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό” 

Με ιδιαίτερα φορτισμένο ύφος η κ. Καζάκου κάλεσε τον κ. Συγκούνα να ζητήσει συγνώμη για τα γραφόμενα της επιστολής του ενώ ζήτησε το θέμα να συζητηθεί κατά την σημερινή συνεδρίαση παρά την απουσία του λέγοντας “Επί ένα μήνα και παραπάνω υπάρχει μία σιωπή. Εμείς είμαστε 6 δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι βαλλόμαστε, συκοφαντούμαστε κατάφωρα και στοχευμένα. Αυτή τη στιγμή εγώ είμαι έτοιμη με ντοκουμέντα και στοιχεία να αποδείξω ότι δεν συμβαίνουν αυτά.Δεν μπορεί αυτό να μένει για δύο μήνες έτσι χωρίς να μιλάει κανείς και να ισχύει ότι ισχύει με τα γραφόμενα που υπογράφει ο κ. Συγκούνας. (…) Δεν μπορεί να μένει αυτό έτσι, δεν μπορεί να σέρνεται! Όσο περνάει ο καιρός υπάρχει η λογική ότι θα ξεχαστεί το πράγμα. Εάν εσείς βαλλόσασταν με τέτοιες συκοφαντικές εκφράσεις που χρησιμοποιεί (ο κ. Συγκούνας) θα είχατε φέρει το θέμα πολύ πιο νωρίς. Για λόγους ηθικής και δεοντολογίας (…)  Σήμερα θα πούμε αλήθειες! Αλήθειες που έχω υποχρέωση να καταθέσω στο Δημοτικό Συμβούλιο για να υπερασπιστώ και τους συναδέλφους που συκοφαντούνται και που αποτελούσαμε την προηγούμενη διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.(…) Σήμερα θα μας ακούσετε όχι απολογούμενους, αλλά να σας βοηθήσουμε να διαμορφώσετε τη δική σας αντικειμενική άποψη. Η επιστολή αυτή προσβάλει και συκοφαντεί στοχευμένα και κατάφωρα τη προηγούμενη διοίκηση στην οποία ήταν μέλη 3 σημερινοί αντιδήμαρχοι και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας. Αρκετοί από εμάς έχουμε ασκήσει διοίκηση από θέσεις ευθύνης σε κέντρα λήψης αποφάσεων και κάποιοι διοικούν ακόμα και σήμερα κ. συνάδελφοι. (…)

Στη συνέχεια η κ. Καζάκου αναφέρθηκε στις ενέργειες που έκανε η διοίκηση της για να εξακολουθεί να λειτουργεί η Δυτική προβλήτα έως ότου κατασκευαστεί η ανατολική ενώ διέψευσε κατηγορηματικά τον νυν πρόεδρο κ. Συγκούνα για το σταθερό Κυματοθραύστη λέγοντας πως τόσο στην σύμβαση παραχώρησης του τουριστικού λιμένα, όσο και σε όλες τις υπουργικές αποφάσεις και τα ΦΕΚ, ο κυματοθραύστης αναφέρετε ως πλωτός και όχι ως σταθερός. Σε σταθερό κυματοθραύστη αναφέρετε μόνο η κυματική μελέτη την οποία σύνταξε κάποιος ιδιώτης μηχανικός και σύμφωνα με την οποία ο σταθερός κυματοθραύστης στο σημείο μηδέν του δυτικού κρηπιδώματος εξυπηρετεί μόνο τη Μαρίνα. Η μελέτη δεν έχει να κάνει ούτε με την λειτουργία του Εμπορικού Λιμανιού, ούτε με την προστασία του Αμβρακικού Κόλπου. Η κυματική μελέτη σύμφωνα με την κ. Καζάκου δεν αποτελεί νόμος τον οποίο παρέβησαν, αλλά μπούσουλας ώστε να παρθεί η κατάλληλη απόφαση για να λειτουργεί το λιμάνι αρμονικά και τις 3 ιδιότητες του (Εμπορικό – Τουριστικό – Αλιευτικό)

Για την απόφαση της προηγούμενης διοίκησης για μετατόπιση του Κυματοθραύσης 6 μέτρα βορειότερα η κ. Καζάκου εξήγησε πως η απόφαση αυτή πάρθηκε με γνώμονα την απρόσκοπτη λειτουργία του Δυτικού Κρηπιδώματος έως ότου κατασκευαστεί η Ανατολική προβλήτα. Μάλιστα η απόφαση αυτή δεν πάρθηκε αυθαίρετα αλλά έχει την βούλα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και της Γενικής Γραμματείας Λιμένων ενώ και έχει δημοσιευθεί σε σχετικό ΦΕΚ.

Σύμφωνα με την κ. Καζάκου ο Δήμαρχος Πρέβεζας ήταν ενήμερος για την απόφαση αυτή μετατόπισης του κυματοθραύστη και μάλιστα ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι έπρεπε να μετατοπιστεί πιο βορειότερα.

Η κ. Καζάκου κατηγόρησε ευθέως τον κ. Συγκούνα τονίζοντας πως τον ενόχλησε η δική της ερώτηση σε παλαιότερο συμβούλιο με την οποία ζητούσε ουσιαστικά το λόγο για τον οποίο η τωρινή διοίκηση άλλαξε μια τόσο σημαντική απόφαση μέσα σε 4 μήνες.

Δημήτρης Κώτσης : “Νιώθω θιγμένος “

Φορτισμένος ο λόγος και του Δημοτικού Συμβούλου και μέλους της πρώην διοίκησης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας κ. Δημήτρης Κώτσης, έδωσε τελεσίγραφο στο Δήμαρχο να υποχρεώσει τον κ. Συγκούνα να ζητήσει συγνώμη δημόσια ή να τον αναγκάσει σε παραίτηση (εφόσον δεν ζητήσει συγνώμη) αν δεν το κάνει τότε εκείνος να ανεξαρτητοποιηθεί.

Ο κ. Κώτσης είπε συγκεκριμένα στην τοποθέτηση του:

“Κύριε Δήμαρχε, αγαπητοί συνάδελφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Σας είναι γνωστή η επιστολή-απάντηση του Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Βαγγέλη Συγκούνα στους επαγγελματίες του Εμπορικού Λιμένα Πρέβεζας, η οποία σχολιάστηκε έντονα τόσο από τα τοπικά ΜΜΕ, όσο και από την κοινή γνώμη της Πρέβεζας.

Σας είναι επίσης γνωστό,διότι και να θέλαμε δεν μπορούσαμε να το κρύψουμε, ότι το συγκεκριμένο κείμενο ενόχλησε πολλούς από όσους συμμετείχαμε τα προηγούμενα χρόνια στη Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ, ο συντάκτης της επιστολής του νυν Προέδρου του ΔΛΤ, μας εγκαλεί για αποφάσεις οι οποίες δεν ήταν νόμιμες…

Γιατί πως αλλιώς θα μπορούσαμε να ερμηνεύσουμε για παράδειγμα μία συγκεκριμένη παράγραφο της επιστολής παρά ως ευθεία καταγγελία για παράνομη απόφασή μας, από την οποία μάλιστα προέκυπταν νομικές και ποινικές ευθύνες…και ευτυχώς ήρθε ο κ. Συγγούνας να μας προστατεύσει;

Αναφέρει η επιστολή του κ. Συγγούνα ή όποιου άλλου την έγραψε:

“Η προηγούμενη διοίκηση παίρνοντας μια πολιτική απόφαση αποφαίνεται την βόρεια μετατόπιση κατά 6 μέτρα παραβιάζοντας τους όρους της σύμβασης και ουσιαστικά αυτή είναι που αλλάζει την απόφαση για τον κυματοθραύστη και όχι η τωρινή διοίκηση η οποία απλά επανέφερε την νομιμότητα του δημοσίου έναντι νομικών αλλά και ποινικών ευθυνών οι οποίες προκύπτουν σε μεταβολή των όρων σύμβασης μονοσήμαντα και αυθαίρετα”.

Βγάζει κανείς άλλο συμπέρασμα από αυτό που προανέφερα;

Μπορεί να μας δώσει κάποιος μια λογική εξήγηση για τους λόγους που οδήγησαν τον κ. Συγγούνα σ’ αυτή τη δημόσια καταγγελία σε βάρος μας;

Επειδή όμως δεν πρόκειται να πάρω πειστικές απαντήσεις και πλέον δεν είμαι διατεθειμένος να αρκεστώ σε μισόλογα και χτυπήματα στην πλάτη, θέλω να καταστήσω σαφές προς κάθε κατεύθυνση:

Δεν είμαι διατεθειμένος να ανεχθώ τέτοιες λογικές και συμπεριφορές και δηλώνω δημόσια ότι, αν ο κ. Δήμαρχος ΑΜΕΣΑ δεν υποχρεώσει τον κ. Συγγούνα να ανακαλέσει ΔΗΜΟΣΙΑ τα όσα αναφέρει ή υπονοεί για την προηγούμενη διοίκηση ή σε αντίθετη περίπτωση δεν τον υποχρεώσει σε παραίτηση, τότε θέλω να γνωρίζετε ότι θα εξετάσω πολύ σοβαρά την παραμονή μου στην παράταξη της πλειοψηφίας.

Όλα έχουν τα όριά τους, ακόμη και οι προσωπικές στρατηγικές και φιλοδοξίες…”

Στέλλα Βαρτελάτου : ” Ο κ. Συγκούνας δεν έφερε τη νομιμότητα, την αναιρεί τη νομιμότητα”

Το πρώην μέλος της Διοίκησης του Δημοτικού Λιμενικού ταμείου κ. Στέλλα Βαρτελάτου δήλωσε σύμφωνη με την εισήγηση της κ. Καζάκου η οποία σύμφωνα με την ίδια έχει πάρα πολλά αντικειμενικά τεχνικά ορθά σημεία. Όλα τα ΦΕΚ που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για την χωροθέτηση του Τουριστικού Λιμένα σύμφωνα με την κ. Βαρτελάτου αναφέρουν με σαφήνεια για πλωτό κυματοθραύστη ενώ στην αρμοδιότητα του λιμενικού ταμείο δεν έγκειται η φύση (σταθερός η πλωτός)  αλλά η θέση του. Επίσης η κ. Βαρτελάτου αναφέρθηκε στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν από μία σταθερή κατασκευή.

Από την πλευρά του ο κ. Ροπόκης αναφερόμενος στην επιστολή Συγκούνα είπε πως “Δεν πιστεύω ότι κανέναν ήθελε να πάρει κάποια λάθος απόφαση με στόχο και με σκοπό. Μία ομόφωνη απόφαση δεν είναι δυνατόν να είναι λάθος. Αν έχουμε νομικές ευθύνες μπορεί αύριο το πρωί να πάρει απόφαση το Λιμενικό Ταμείο και να μας πάει κατηγορούμενους. Εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση. Όμως δεν είχα ποτέ σκοπό και δεν εξυπηρέτησα κανέναν συνάδελφο μου, ούτε τον επενδυτή. Συγκρούστηκα και ήμουν απέναντι του. Ήταν λάθος του (κ. Συγκούνα)  έπρεπε κάποια στιγμή να το καταλάβει και να διορθώσει το λεξιλόγιο του” είπε μεταξύ άλλων κ . Ροπόκης .

Η συζήτηση πήρε φωτιά  όταν πήρε το λόγο ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νίτσας ο οποίος επικαλούμενος τα λεγόμενα της κ. Καζάκου για το ότι ο Δήμαρχος ήταν ενήμερος της όλης κατάστασης δεν έχασε την ευκαιρία να εξαπολύσει επίθεση στη Δημοτική Αρχή.

Χρήστος Μπαϊλης: “Δεν έκανα ποτέ καμία παρέμβαση- Τους έχω εμπιστοσύνη”

 

Ο κ. Μπαϊλης  κατηγόρησε τον κ. Νίτσα για λαϊκισμό ενώ τόνισε προς όλες τις κατευθύνσεις πως δεν υπήρξε, ούτε υπάρχει τίποτα παράνομο στις αποφάσεις και της πρώην και της νυν διοίκησης του Δ.Λ.Τ .

Εμφανώς πιεσμένος ο κ. Μπαϊλης έδειξε να τα έχει χαμένα από την κατάσταση που επικρατεί στην παράταξη του και δεν πήρε ξεκάθαρα το μέρος καμίας πλευράς. Υπερασπιζόμενος όμως την απουσία του κ. Συγκούνα τόνιζε συνεχώς πως δεν είναι σωστό δεοντολογικά αυτή η συζήτηση να γίνεται ερήμην του ενώ μέσα στο χαμό της συζήτησης , χρησιμοποίησε  τη φράση “μπορεί να γίνουν και λάθη” κάτι που δείχνει πως μάλλον θεωρεί λάθος τα όσα γράφει ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου στην επίμαχη επιστολή και έτσι δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις.

 

 

 

 



Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites