Κυρώνονται αύριο στην Βουλή οι συμβάσεις για τις έρευνες των υδρογοναθράκων στο οικόπεδο Πρέβεζα – Άρτα

Αύριο Τετάρτη αναμένεται να γίνει από την Βουλή η ψήφιση στην Ολομέλεια για τους υδρογονάνθρακες σε Άρτα-Πρέβεζα και επίσης στο Ιόνιο Πέλαγος, την Αιτωλοακαρνανία και την Βορειοδυτική Πελοπόννησο. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης μιλώντας κατά την κύρωση των συμβάσεων από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πέρα από κόμβος μεταφοράς ενέργειας θα γίνει χώρα παραγωγός αξιοποιώντας την γεωγραφική της θέση και τον πλούτο του υπεδάφους.
Σε μείζον θέμα ωστόσο αναδεικνύεται η προστασία του περιβάλλοντος και μάλιστα την αντίθεσή τους και την αρνητική τους ψήφο στο νομοσχέδιο εκφράζουν και δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προερχόμενοι από τους Οικολόγους Πράσινους οι Γιώργος Δημαράς και ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης.
Ο κ.Σταθάκης διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι κεντρική θέση στην όλη προσπάθεια για την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογοναθράκων έχει η προστασία του περιβάλλοντος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα προβλέπεται ζώνης προστασίας 1 χιλιομέτρου από τις περιοχές Natura.
Σύμφωνα πάντως με την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογανθράκων στην χερσαία περιοχή “Άρτα -Πρέβεζα” οι εργασίες θα εκτελεστούν σε μια έκταση 4.606,7 χιλιομέτρων και διοικητικά υπάγεται στις Περιφέρειες Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Πέραν δε της τήρησης των γενικών και ειδικών διατάξεων που αφορούν στις προστατευόμενες περιοχές:
• Διατηρείται ζώνη προστασίας 350m από την ακτογραμμή και 300m εκατέρωθεν του βασικού υδρογραφικού δικτύου της περιοχής. Εντός της ζώνης αυτής δεν θα πρέπει να χωροθετηθούν γεωτρήσεις έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής, ούτε εγκαταστάσεις επεξεργασίας ή αποθήκευσης , ενώ θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί η διέλευση αγωγών, και
• Αποφεύγεται η διεξαγωγή γεωφυσικών και άλλων ερευνητικών εργασιών σε χρονικές περιόδους που δύναται να προκληθεί όχληση σε ενδημικά και αποδημητικά είδη πανίδας, καθώς και σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες εποχικού χαρακτήρα.

πηγή : Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Παρέδωσαν στον Δήμαρχο Πάργας την μελέτη χωροθέτησης του “Ψηφιακού Πολιτιστικού Κέντρου του Αχέροντα”

21/01/2021, 9:24 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Νέες εξειδικευμένες σχολικές υποδομές στο τραπέζι της συνάντησης Γεωργάκου – Μακρή

21/01/2021, 9:11 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Κορωνοϊός : 6 νέα κρούσματα ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ στην Ήπειρο

21/01/2021, 6:30 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

«Πράσινες Αποστολές – Green Missions» στο Δήμο Ζηρού

21/01/2021, 5:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αντιδρούν οι Κοινότητες του Δήμου Πρέβεζας για την κατάργηση του τρόπου εκλογής των Προέδρων

21/01/2021, 9:53 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites