Την έναυσμα για ένα μοναδικό αποκριάτικο τετραήμερο στην Καρναβαλική πρωτεύουσα της Ηπείρου έδωσαν το βράδυ της Παρασκευής 16 Φεβρουαρίου οι Γυναίκες της Πρέβεζας.
Συμπληρώνοντας πάνω από 60 χρόνια καρναβαλικής ιστορίας για ακόμα μία χρονιά με το κέφι και το μπρίο που τις διακρίνει εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά ξεσήκωσαν τους θεατές, ντόπιους και επισκέπτες που έχουν έρθει από πολλές περιοχές της Ελλάδας για να διασκεδάσουν στην πόλη που τα τελευταία χρόνια διοργανώνει τις πιο πλούσιες και μεγάλες καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Ήπειρο, την Πρέβεζα.
Η παρέλαση του Γυναικείου Καρναβαλιού άνοιξε με το παραδοσιακό γαϊτανάκι από τα παιδιά του 2ου Δημοτικού Σχολείου και συνεχίστηκε με την πέρασμα των 15 γκρούπ από την παραλία και το Ιστορικό Κέντρο της Πρέβεζας.
Την παρέλαση παρουσίασε η Δήμητρα Κοψάρη η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στην συνέχιση αυτού του ιστορικού θεσμού, ενώ όπως κάθε χρόνο αντιπροσωπεία του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πρέβεζας (η μεγάλη παρέλαση του οποίου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο το απόγευμα στις 19:00) έδωσε το παρών συντονίζοντας τη σειρά των γκρουπ.
Φέτος το καρναβάλι είναι αφιερωμένο από τις γυναίκες σε όλους όσοι έχουν στηρίξει το θεσμό και δεν βρίσκονται σήμερα στη ζωή. Να θυμίσουμε ότι ήταν αρχές της δεκαετίας του 60 που μια παρέα γυναικών της πόλης της Πρέβεζας οι αείμνηστες Ε.Νίκα, Α.Ντάβαρη , Ρ. Νάνου, Σ.Παπατσώτσου, Σ.Τσάντη κ.α , αλλά και ο μοναδικός άντρας της παρέας ο αείμνηστος Τάσος Γιαμάς, που αποφάσισαν να μεταμφιεστούν και να επισκέπτονται αρχικά σπίτια φίλων και στην συνέχεια να βγούν δειλά-δειλά στους δρόμους της πόλης, με στόχο την καλή διασκέδαση. Η μέρα που είχαν επιλέξει για να μεταμφιέζονται ήταν η Πέμπτη και αυτό γιατί ο αείμνηστος Τάσος Γιαμάς- τον μοναδικό άντρα που ήθελαν οι γυναίκες στη παρέα- εκείνη την μέρα είχε ρεπό (στην Πετρογκάζ όπου εργαζόταν). Έκαναν την βόλτα τους στην κεντρική αγορά της Πρέβεζας και στην συνέχεια διασκέδαζαν μόνες ή με τους συζύγους τους σε κοσμικό κέντρο. Αφήνοντας μια μεγάλη παρακατάθηκη στις γυναίκες της πόλης που συνεχίζουν το θεσμό μέχρι και σήμερα . Τη δική της ξεχωριστή ιστορία στο καρναβάλι Γυναικών της Πρέβεζας έγραψε στη συνέχεια και η αείμνηση Ευανθία Νάνου. Τα πρώτα χρόνια οι γυναίκες μαζεύονταν σε σπίτια και κατασκεύαζαν οι ίδιες τις στολές τους. Οι συναντήσεις αυτές ήταν ιδιαίτερα ευχάριστες γιατί εξελίσσονταν σε γιορτή, αφού οι γυναίκες μαγείρευαν, συζητούσαν, διασκέδαζαν. Αυτό επαναλήφθηκε και τις επόμενες χρονιές όπου όλο και περισσότερες γυναίκες συμμετείχαν σε αυτή την αποκριάτικη παρέλαση με τη σκυτάλη να έχουν σήμερα οι νεότερες γυναίκες της Πρέβεζας, αποδεικνύοντας και στη πράξη το «Κάθε Πρεβεζάνα κάνει διάνα αξίζει πολλά» και ότι το καρναβάλι γυναικών έχει παρόν… παρελθόν… και μέλλον… και θα πρέπει να συνεχίζει να στηρίζεται από φορείς, συλλόγους και βέβαια τις γυναίκες της πόλης.
Τέλος να σημειώσουμε ότι το καρναβάλι γυναικών έχει και το νέο τραγούδι του “Της Πρεβέζης Γυναικείο Καρναβάλι”. Στιχοί – μουσική: Όλγα Κουρενένου -Τραγούδι: Ελένη Αργυρού, Έφη Γιώτη, Γιώτα Κορωναίου, Εύη Τάσση και Όλγα Κουρεμένου. Ηχογράφηση Βασίλης Τζίμας, που με τα λόγια του αναφέρεται στην «αληθινή» ιστορία του γυναικείου καρναβαλιού και το οποίο καρναβάλι έχουν μιμηθεί μέχρι σήμερα και άλλες πόλεις από την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο..