Tα ονόματα των αείμνηστων μεγάλων δωρητών  «Χριστόφορου Ρίζου» και «Αναστάσιου Ποταμιάνου» έλαβαν πτέρυγες του νοσοκομείου Πρέβεζας

Με μία σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή η ονοματοδοσία, δύο κλινικών του Νοσοκομείου Πρέβεζας (της παθολογικής και της χειρουργικής ) ως πτέρυγα «Χριστόφορου Ρίζου» και «Αναστάσιου Ποταμιάνου» αντίστοιχα προκειμένου να τιμηθεί η προσφορά τους  στην ανέγερση του Νοσοκομείου.


Η ομόφωνη αυτή απόφαση της Διοίκησης του Νοσοκομείου ήρθε να καλύψει ένα παλαιότερο αίτημα το οποίο «επικαιροποιήθηκε» από τον Σύνδεσμο Συρρακιωτών Πρέβεζας και υποστηρίχθηκε από το Δήμο προκειμένου να αποδοθεί φόρος τιμής τους δύο ανθρώπους που με την προσφορά τους στην απόκτηση του οικοπέδου όπου κατασκευάστηκε το Νοσοκομείο έθεσαν ουσιαστικά την «θεμέλια λίθο» στο να αποκτήσει η περιοχή μας για πρώτη φορά οργανωμένη μονάδα υγείας.

Συγκεκριμένα:

  1. Ο αείμνηστος μεγάλος  δωρητής  Αναστάσιος Ποταμιάνος αγόρασε δύο(2) αγροκτήματα από την Ιερά Μητρόπολης Νικοπόλεως και  Πρεβέζης στις 29/3/1964.
  2. Την ίδια μέρα 29/3/1964 τα δώρισε   στον Δήμο Πρέβεζας  με τον όρο να ανταλλαγούν με ελαιοστάσιο του κληροδοτήματος “Ρίζου” προοριζόμενο για την ανέγερση Δημόσιου Νοσοκομείου.
  3. Το Δ.Σ αποδέχθηκε την δωρεά και στην συνέχεια αντάλλαξε τα δύο αγροτεμάχια με ακίνητο του κληροδοτήματος “Ρίζου” και συγχρόνως με την ίδια  απόφαση  παραχώρησε δωρεάν στο Ελληνικό Δημόσιο με σκοπό  την ανέγερση Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Πρέβεζας.
  4. Η αναφερόμενη ανταλλαγή είχε εγκριθεί και από το Υπ.Οικονομικών
  5. Το κληροδότημα “Ρίζου” στην θέση Βρυσούλα είχε κριθεί τότε ως το μόνο κατάλληλο για την ανέγερση του Κρατικού Νοσοκομείου (αριθμ.24α/1182/10-3-1964 έγγραφο Υπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.


Στην τελετή παρευρέθηκαν, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Συρρακιωτών , ο εγγονός του Αναστάσιου Ποταμιάνου μαζί με την μητέρα του  , ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πρεβέζης Χρυσοστόμου π.Δημήτριος Ντούσκας, ο αστυνομικός διευθυντής Δημήτρης Σιόρεντας, οι Διευθυντές της Χειρουργικής και Παθολογικής Κλινικής κ. Λέκκας Επαμεινώνδας  και Μπαίλης Γιάννης, μέλη της διοίκησης του Νοσοκομείου καθώς επίσης ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.


Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης υπογράμμισε ότι η τιμή στους ανθρώπους αυτού είναι επιβεβλημένο καθήκον , τονίζοντας ότι η προσφορά αποτελεί διαχρονική αξία που πρέπει να μιμηθούν οι νεώτεροι.


Ο π.Δημήτριος μετέφερε τον χαιρετισμό του Μητροπολίτη Πρεβέζης (ο οποίος απουσιάζει για υπηρεσιακούς λόγους) υπογραμμίζοντας ότι οι συγκεκριμένοι δωρητές έκαναν πράξη την προσφορά και την θυσία δίνοντας μέρος της περιουσίας τους για το κοινό καλό. 


Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Συρρακιωτών Σπύρος Νταλαούτης ευχαρίστησε θερμά τη διοίκηση του Νοσοκομείου και προσωπικά τον 
κ.Μίλτο Παππά για την ομόφωνη αποδοχή του αιτήματος αλλά και και το Δήμαρχο Πρέβεζας Χρήστο Μπαΐλη για την συμβολή του στην υλοποίηση του αιτήματος της ονοματοδοσίας.


Ο διοικητής του Νοσοκομείου Μίλτος Παππάς αναφέρθηκε στην ζωή και τη δράση τόσο του Χριστόφορου Ρίζου όσο και του Αναστάσιου Ποταμιάνου, οι οποίοι έζησαν σε διαφορετικές εποχές ωστόσο συνέβαλλαν καθοριστικά στην δημιουργία του Νοσοκομείου, το οποίο λειτουργεί από το 1973 προσφέροντας υγειονομικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.


Μετά την λήξη της τελετής ακολούθησε επίσκεψη στις δύο κλινικές του Νοσοκομείου προκειμένου οι προσκεκλημένοι να δουν τις πλάκες που έχουν τοποθετηθεί και φέρουν τα ονόματα των δύο αείμνηστων μεγάλων δωρητών.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

“Σφάξε με, αγά μου, ν’ αγιάσω”

28/11/2023, 8:37 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Έρχεται Πρέβεζα για το Νοσοκομείο ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος;

28/11/2023, 4:14 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλ. Καχριμάνης : “Είναι σαν μας θεωρούν Αλβανία εδώ…”

23/11/2023, 8:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Η ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Πρέβεζας για το τραγικό δυστύχημα στο Βαθύ

23/11/2023, 8:51 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Πρέβεζα» μοίρασε παραδοσιακά πολυσπόρια

23/11/2023, 8:43 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνεχίζεται η Διάθεση Δωρεάν Ψηφιακής Υπογραφής σε κεφαλαιουχικές επιχειρήσεις μέλη του Επιμελητηρίου Πρέβεζας

23/11/2023, 8:33 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Sounds of Solidarity” για την Ημέρα της Μεσογείου 28 Νοεμβρίου 2023 με την Χορωδία Αρμονία και την πιανίστρια Ελεωνόρα Αποστολίδη

23/11/2023, 8:25 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ανακοίνωση της Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΣ Πρέβεζας – Λευκάδας

23/11/2023, 8:20 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites