Παρασκευή, 21/06/2019

Τέλος από σήμερα οι δωρεάν πλαστικές σακούλες – Σε ποια καταστήματα θα χρεώνονται

Αν και ισχύει κανονικά από χθες Πρωτοχρονιά, ουσιαστικά σήμερα που ανοίγουν οι φούρνοι και ιδίως αύριο που λειτουργούν και τα σούπερ μάρκετ, θα νιώσουν οι καταναλωτές στην τσέπη τους το νέο τέλος για την πλαστική σακούλα, που ανέρχεται στα 4 λεπτά το τεμάχιο.

Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες πρέπει να αναγράφουν σε εμφανές σημείο ότι οι λεπτές πλαστικές σακούλες υπόκεινται σε περιβαλλοντικό τέλος (εξαιρούνται περίπτερα και υπαίθριο εμπόριο) και να διαθέτουν σε εμφανές σημείο προς τον καταναλωτή πλαστικές σακούλες μεταφοράς ή άλλες τσάντες πολλαπλών χρήσεων.

Όλα τα καταστήματα που δίνουν πλαστικές σακούλες στους πελάτες τους, όπως οι φούρνοι και τα σούπερ μάρκετ, θα πρέπει τις χρεώνουν 0,03 ευρώ+ΦΠΑ=0,04 ευρώ. Το ποσό που θα εισπραχθεί από τις σακούλες ονομάζεται περιβαλλοντικό τέλος και θα αποδίδεται στο Δημόσιο κάθε τρίμηνο (π.χ. για το Α’ Τρίμηνο 2018 θα αποδοθεί έως 30/4/2018).
Όσοι χρησιμοποιούν ταμειακές μηχανές θα πρέπει να φτιάξουν ένα ξεχωριστό τμήμα όπου θα χτυπάνε 4 λεπτά (0,04€) την κάθε σακούλα, ενώ κάτι αντίστοιχο πρέπει να κάνουν και όσοι καταστηματάρχες χρησιμοποιούν υπολογιστές.

Όλα τα καταστήματα θα αναγράφουν σε εμφανές σημείο: «Οι λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς υπόκεινται σε περιβαλλοντικό τέλος 3Λ+ΦΠΑ με σκοπό τη μείωση χρήσης τους».

Οι λογιστές θα πρέπει να παρακολουθούν σε ξεχωριστό λογαριασμό το περιβαλλοντικό τέλος και να ενημερώνουν τις επιχειρήσεις κάθε τρίμηνο για την απόδοση στο Δημόσιο.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται πως χρησιμοποιούνται 250-350 σακούλες ανά άτομο ετησίως, ενώ βάσει των στοιχείων, το ετήσιο κόστος για πλαστικές σακούλες ανά καταναλωτή θα κυμαίνεται από 10 έως 14 ευρώ για το 2018 και από 31,5 έως 24,5 ευρώ για το 2019, όταν η χρέωση ανά σακούλα θα ανέβει στα 9 λεπτά.

Σύμφωνα, εξάλλου, με την Greenpeace, στην Ελλάδα κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται 4,3 δισ. πλαστικές σακούλες, 2 δισ. πλαστικά μπουκάλια για νερό και αναψυκτικά και 300 εκατ. πλαστικά ποτήρια του καφέ. Επίσης παράγονται ετησίως έως 300.000 τόνοι πλαστικών συσκευασιών, αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτή την ποσότητα ανακυκλώνεται.

πηγή : http://www.aftodioikisi.gr

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 σχόλιο για “Τέλος από σήμερα οι δωρεάν πλαστικές σακούλες – Σε ποια καταστήματα θα χρεώνονται”

 1. Ο/Η ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ λέει:

  ΠΟΛΥ ΑΠΛΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ.
  ΑΓΟΡΑΖΩ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.
  ΑΠΟΦΕΥΓΩ ΤΙΣ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ.
  ΔΕΝ ΠΙΕΖΩ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΜΟΥ.
  ΚΥΡΙΩΣ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΕΞΩΔΑ.
  ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΤΟ ΠΑΧΟΣ ΜΟΥ.
  ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΧΟΛΙΣΤΕΡΙΝΗ.
  ΚΑΝΟΝΙΚΗ Η ΠΙΕΣΗ ΜΟΥ.
  ΟΜΩΣ ΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΩΣ ΚΑΝΩ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ-ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΤΑ 2/3 ΑΓΟΡΩΝ ΜΟΥ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΝΑ ΑΠΟΛΥΣΗ Ο ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΗΣ ΚΑΠΟΙΟΥΣ Η ΚΑΠΟΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ.

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ.

  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΟΛΗ ΜΟΥ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ