ΠΡΕΒΕΖΑ : Ανεβάζει τον πήχη πολύ ψηλά ο Σύλλογος «Φίλων του Νεκρομαντείου και του Αχέροντα»

Με στόχο να γίνει το Νεκρομαντείο του Αχέροντα επίκεντρο του παγκόσμιου πολιτιστικού ενδιαφέροντος, ενεργοί πολίτες της περιοχής μας ξεκίνησαν από το καλοκαίρι του 2017 την προσπάθεια, να συγκεντρώσουν, όλες τους τις σκέψεις και τις ιδέες που θα κάνουν αυτόν το σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο πολιτιστικό σημείο αναφοράς.

Προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν δημιουργήθηκε ο Σύλλογος “Φίλοι του Νεκρομαντείου και του Αχέροντα” το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου αποτελείται από αξιόλογους συμπολίτες μας. Συγκεκριμένα Πρόεδρος του συλλόγου είναι ένας άνθρωπος που ζει και αναπνέει για το Νεκρομαντείο και τον Αχέροντα ο Σπύρος Ράπτης , Αντιπρόεδρος είναι ο πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Πρέβεζας κ. Γιάννης Γιαμάς, Γραμματέας η Φράγκου Αικατερίνη , Ταμίας ο Χρήστου Θωμας , Κοσμήτορες οι Θεοδοσιάδης Λάζαρος και Νικολάου Ανδρέας και Μέλος η  Διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας Αγγέλη Ανθή.

Σύμφωνα με την Διακήρυξη του, ο Σύλλογος προτείνει μια σειρά δράσεων μέσα από τις οποίες θα αναδειχθεί το παγκόσμιο συγκροτητικό δίπολο του πολιτισμού, της Ζωής και του Θανάτου, μέσα από τα αρχαιολογικά τεκμήρια, το Ιερό του Άδη, τον Αχέροντα και τους Αρχαίους Μύθους, σε μια νέα μυσταγωγία που παρέχει τώρα η άυλη συνθήκη των νέων τεχνολογιών.

Επιπροσθέτως, καθώς ο πολιτιστικός τουρισμός αποτελεί κύριο αναπτυξιακό εργαλείο της σύγχρονης εποχής σε παγκόσμια κλίμακα, η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας είναι καθοριστικός παράγοντας ανάκαμψης από την οικονομική κρίση, ενώ παράλληλα τονώνει την εθνική υπερηφάνεια, που τόσο έχει τρωθεί τα τελευταία χρόνια.

Είναι επιτακτική η ανάγκη σύμφωνα με του “Φίλους του Νεκρομαντείου και του Αχέροντα, η διεθνής προβολή του μοναδικού ΝΕΚΡΟΜΑΝΤΕΙΟΥ, του αρχαιολογικού χώρου της Εφύρας και του Αχέροντα ποταμού, με στόχο να αξιοποιηθούν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Ο Σύλλογος “Φίλων του Νεκρομαντείου  και του Αχέροντα” προτείνει την καθιέρωση του θεσμού ενός ετήσιου φεστιβάλ με καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, παραστάσεις και δρώμενα μουσικής, λόγου και όρχησης – πάντα σχετικές με τις θεματικές του ιερού χώρου – σε συνδυασμό με παράλληλες διεθνείς επιστημονικές εκδηλώσεις (θεματικά συνέδρια αρχαιολογίας, επιστημών, τέχνης, κτλ), το οποίο θα αποτελέσει πόλο έλξης και προβολής στον στρατηγικό σχεδιασμό του εγχειρήματος.
Μία ακόμα πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση είναι η χάραξη ποδηλατικών και πεζοπορικών διαδρομών δίπλα στον Αχέροντα από τις πηγές έως τις εκβολές που θα συμβάλει καθοριστικά στο να γνωρίσουν οι επισκέπτες κάθε ηλικίας την ιστορία του.

Η δημιουργία ενός τέτοιου Ψηφιακού Κέντρου βιωματικής και ψηφιακής παρουσίασης των μύθων και της τελετουργίας του Νεκρομαντείου είναι ίσως ο βασικότερος στόχος του Συλλόγου, αφού ένα τέτοιο κέντρο θα δώσει μια αξεπέραστη συναισθηματική και ψυχική εμπειρία ζωής στον επισκέπτη.
Τέλος, ένας ακόμα στόχος είναι  οργάνωση του πωλητηρίου ενθυμημάτων και τοπικών προϊόντων, σε συνδυασμό με τη διαδικτυακή σύνδεση και παροχή υποδείξεων τουριστικού ενδιαφέροντος, αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό των επισκεπτών, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να τονώσει την τοπική αγορά (υπηρεσίες, τρόφιμα, τοπικά προϊόντα, διαμονή, εστίαση, κτλ).

Η προσπάθεια αυτών των ανθρώπων είναι πολύ μεγάλη και το σίγουρο είναι ότι θα μας χρειαστούν όλους ως αρωγούς. Αξίζει λοιπόν να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα τους και να πλαισιώσουμε την προσπάθεια τους.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Στους ρυθμούς του Preveza Jazz Festival από χθες η πόλη

27/05/2022, 7:18 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Βενζινάδικο στην Πρέβεζα “έφαγε” πρόστιμο για αθέμιτη κερδοφορία

27/05/2022, 7:09 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Έγκριση χρηματοδότησης νέας πλατείας στο Καναλάκι

27/05/2022, 6:41 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Υπηρεσίες ομορφιάς και περιποίησης στα μέλη του ΚΑΠΗ από το Δημόσιο ΙΕΚ Πρέβεζας

27/05/2022, 6:36 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Την Πρέσβη της Αυστρίας υποδέχτηκε στο γραφείο του ο Δήμαρχος Πρέβεζας

27/05/2022, 6:30 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Οι μωβ μέδουσες εξαπλώνονται στο Ιόνιο – Έχουν ήδη καταγραφεί στον Αμβρακικό

27/05/2022, 6:25 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites