«Ο Βενετσιάνικος Πύργος του Ρολογιού της Πρέβεζας»

Στον χώρο και στο χρόνο μας "ταξιδεύει" ο Νίκος Καράμπελας

 

Στον χώρο και κυριολεκτικά στον χρόνο, έτσι όπως τον αποτυπώνει το σήμα κατατεθέν της Πρέβεζας το ρολόϊ του Αγίου Χαραλάμπους , μας ταξιδεύει μέσα από τις σελίδες του νέου του βιβλίου που αποτελεί ανάτυπο του Ηπειρωτικού Ημερολογίου της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ακτία Νικόπολις Νίκος Δ. Καράμπελας


“Ο Βενετσιάνικος Πύργος του Ρολογιού της Πρέβεζας” είναι ο τίτλος του βιβλίου το οποίο περιλαμβάνει τη “διαδρομή” του σημαντικού αυτού μνημείου από το έτος κατασκευής του το 1792 μέχρι σήμερα.
Ο συγγραφέας μέσα από μια αξιόλογη και πολύ ενδιαφέρουσα ιστορική διαδρομή την οποία πλαισιώνει με σπάνιο φωτογραφικό υλικό “συμπυκνώνει” την ιστορία αιώνων και την μοιράζεται με όλους μας.
Ο Βενετσιάνικος Πύργος του Ρολογιού της Πρέβεζας οικοδομήθηκε το 1792 με τις συνδρομές Πρεβεζάνων πολιτών όταν προβλεπτής στην πόλη ήταν ο Αλέξανδρος
Σεμιτέκολο, όπως προκύπτει από εντοιχισμένη σε αυτόν μαρμάρινη επιγραφή.
Η πρώτη καμπάνα του ρολογιού από τους Canciani της Βενετίας το 1791 και τοποθετήθηκε στην κορυφή του Πύργου του Ρολογιού. Αφαιρέθηκε δε από τον Αλή Πασά περί το 1808 για να τοποθετηθεί στον πύργο της της κεντρικής εισόδου του Κάστρου των Ιωαννίνων .Η καμπάνα σώζεται από τις αρχές του 1926 μέχρι σήμερα στον πύργο του ρολογιού της ηπειρώτικης πρωτεύουσας.
Το 1865 με τις συνδρομές και πάλι Πρεβεζάνων πολιτών, τοποθετήθηκε στο “ωροσκοπείον” της Πρέβεζας νέος μηχανισμός ρολογιού και καμπάνα τα οποία παραγγέλθηκαν στην Τεργέστη της Ιταλίας. Ιδιαίτερη αναφορά ο κ.Καράμπελας κάνει και στο ηλιακό ρολόι το οποίο κατά την παράδοση τοποθετήθηκε από τον Πρεβεζάνο μαθηματικό και αστρονόμο Οσμάν Eφέντη.
Το “ταξίδι” στον χρόνο ολοκληρώνεται με την ενότητα που αφορά τις εργασίες αποκατάστασης του Πύργου του Ρολογιού, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγγραφέας αφιερώνει το βιβλίο του στη μνήμη του Ανδρέα Γ.Δόνου κτηνίατρου και επίκουρου καθηγητή πειραματικής φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τον οποίο χαρακτηρίζει ως έναν άνθρωπο που η καρδιά του “χτυπούσε “ για την Πρέβεζα.

πηγή : Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites