Ελένη Πρεβεζάνου – Λελέκου : Η Πρεβεζάνα μητέρα της Ειρήνης Παππά και γιαγιά του Μανούσου Μανουσάκη!

Εκδηλώσεις για την ανάδειξη δύο Πρεβεζάνων οι οποίοι είναι γνωστοί έξω από την Πρέβεζα, αλλά δεν είναι τόσο  γνωστοί όσο θα έπρεπε , στην πόλη που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν, σκέφτεται να πραγματοποιήσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Πρέβεζα”.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Κώστα Λογοθέτη ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο ΣΤΑΘΜΟ της Πρέβεζας και την εκπομπή Αριστερά του Αμβρακικού με τους Νίκο Λιβιεράτο και Ανδριάνα Σολδάτου, οι δύο αυτές σημαντικές προσωπικότητες που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την πόλη της Πρέβεζας, είναι ο Δημοσιογράφος Ντίνος Τσαλόγλου

ο οποίος  στη γερμανοκρατούμενη Αθήνα , διάβασε το  πρώτο Εθνικό Δελτίο Ειδήσεων από τη σκλαβωμένη Αθήνα από τους ραδιοθαλάμους του Ζαππείου, για τους κατοίκους της πρωτεύουσας, όπου παίζοντας τη ζωή του κορώνα -γράμματα τους ενημέρωνε για την απελευθέρωση της πατρίδας  (απεβίωσε τον Οκτώβριο του 2004)

και η συγγραφέας Ελένη Πρεβεζάνου – Λελέκου, μητέρα τεσσάρων παιδιών εκ των οποίων η μία είναι η διεθνούς φήμης σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιός Ειρήνη Παππά και η δεύτερη κόρη της Δέσποινα Λελέκου – Τατάκη ήταν η μητέρα του πασίγνωστου σκηνοθέτη Μανούσου Μανουσάκη.

Η Ελένη Πρεβεζάνου Λελέκου γεννήθηκε στην Πρέβεζα. Σπούδασε στο Αρσάκειο Πατρών. Παντρεύτηκε τον Σταύρο Λελέκο, ελληνιστή, διευθυντή του σχολείου Σοφικού Κορινθίας. Η Ελένη Λελέκου ήταν μια ακούραστη διδασκάλισσα που με τόσες στερήσεις και κακουχίες κατάφερε να κληροδοτήσει στην κοινωνία μας τέσσερα λαμπρά κορίτσια: τρεις σπουδαίες επιστήμονες και μια λαμπρή ηθοποιό την Ειρήνη Παπά. Αφιέρωσε τη ζωή της στο επάγγελμα του εκπαιδευτικού στο Χιλιομόδιον Κορινθίας όπου και απεβίωσε. Η Ελένη Πρεβεζάνου Λελέκου άφησε πίσω της ένα τεράστιο πνευματικό έργο το οποίο μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστο στο πλατύ κοινό.

Είχε γράψει μυθιστορήματα τα οποία, ένα από τα οποία είναι και το συναρπαστικό παραμύθι το «Αθάνατο νερό» που κυκλοφόρησε το 2006,  η κόρη της Δέσποινα.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites