Ένταση, αποκαλύψεις και μπηχτές στο Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας για τις πλημμύρες στο Λούρο

Παρουσία των απεγνωσμένων πλημμυροπαθών του Λούρου συζητήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας και μετά από αίτημα του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Δημήτρη Παππά, το θέμα των πρόσφατων πλημμυρών στην περιοχή.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης δεν έλειψαν οι μικροεντάσεις καθώς έχουν περάσει δύο εβδομάδες από εκείνη την καταστροφική νύχτα που έπληξε τις περιουσίες των ανθρώπων της περιοχής και η διαδικασία των αποζημιώσεων για την ανακούφιση τους “πνίγηκε” και αυτή στις “λάσπες” της γραφειοκρατίας ….

Σύμφωνα με την μέχρι στιγμής καταγραφή οι ζημιές στην τοπική κοινότητα Λούρου είναι οι εξής :

Σοβαρές ζημιές έχουν καταγραφεί σε  62 νοικοκυριά από τα οποία τα 27 έχουν υποστεί ολική καταστροφή (στις οικοσκευές), ενώ μεγάλες ζημιές έχουν πάθει επίσης 9 επιχειρήσεις και επτά οχήματα Ι.Χ.

Στις τοπικές κοινότητες Σφηνωτού , Βρυσούλας, Κοτσανόπουλου, Άνω Ράχης και Ρεματιάς σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές σε αγροτικές περιφράξεις, αποθήκες, στάβλους, αγροτικούς δρόμους.

 

Θεόδωρος Κατσαούνος :Βιβλική καταστροφή που σύμφωνα με παλαιότερους είχε να ξανασυμβεί από το 1955″

Η συζήτηση του θέματος άνοιξε με τον Αντιδήμαρχο Λούρου τον κ. Θεόδωρο Κατσαούνο να κάνει μια δραματική περιγραφή των όσων έγιναν εκείνο το δύσκολο βράδυ.

“Βγάζαμε το κόσμο από τα σπίτια με τα χέρια και μέσα στην τσάπα” είπε χαρακτηριστικά ξεκαθαρίζοντας μάλιστα πως από την πρώτη στιγμή τα μηχανήματα του Δήμου ξεκίνησαν να καθαρίζουν την Επαρχιακή  οδό στα σημεία όπου είχαν γίνει κατολισθήσεις , ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον αξιωματικό υπηρεσίας του Αστυνομικού Σταθμού Λούρου, ο οποίος βλέποντας την καταστροφή να έρχεται έβαλε τη σειρήνα στο περιπολικό και χτύπαγε τις πόρτες των σπιτιών για να ειδοποιήσει το πολίτες.

 

Η αιτία της καταστροφής σύμφωνα με τον κ. Κατσαούνο ήταν η ένταση του καιρικού φαινομένου το οποίο χαρακτήρισε ακραίο που είχε ως συνέπεια οι χείμαρροι και τα ρυάκια να πλημμυρίσουν και να μεταφέρουν όλα τα φερτά υλικά (πέτρες, ξύλα , δέντρα ) στο ξεροπόταμο και με τελικό αποτέλεσμα αυτό που έγινε στο Λούρο.

Ο Αντιδήμαρχος Λούρου δεν ξέχασε να ρίξει και τις μπηχτές του για τις ανακοινώσεις της ΝΟΔΕ Πρέβεζας που ήθελαν απόλυτο υπεύθυνο για την καταστροφή την Δημοτική Αρχή και συγκεκριμένα το Δήμαρχο Πρέβεζας κ. Χρήστο Μπαϊλη. “Θα ήθελα να αναφερθώ και για μερικούς πολιτικούς παράγοντες που την επομένη, το Σάββατο το πρωί, βγάζοντας φωτογραφίες και selfie για τα ΜΜΕ,  με ελαφρότητα έβγαλαν αμέσως συμπέρασμα, ότι για όλα φταίει ο Δήμαρχος, θέλοντας να εκμεταλλευτούν πολιτικά τους πλημμυροπαθής συμπατριώτες μου. Λυπάμαι πραγματικά και ντρέπομαι για λογαριασμό τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να είμαστε σοβαροί, τόσο στις δημόσιες τοποθετήσεις μας, όσο και στις εκφράσεις μας. Δεν αναφέρομαι φυσικά στους δύο βουλευτές του Νομού μας, όπου και οι δύο επικοινώνησαν μαζί μου και μου ζήτησαν να συνδράμουν όπου μπορούν και να βοηθήσουν και τους ευχαριστώ δημόσια για αυτό.” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσαούνος.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Λούρου η αρμοδιότητα του Δήμου ως αναφορά τον συγκεκριμένο Ξεροπόταμο είναι η προστασία του,μέσω της απαγόρευσης  ρίψης σκουπιδιών που μπορεί να το μολύνουν, αλλά και ο καθαρισμός του. Για τον σχηματισμό ροής του ποταμού, κατασκευή φραγμάτων … η ευθύνη είναι αποκλειστικά της περιφέρειας, ενώ για να προχωρήσει ο Δήμος σε τέτοιες ενέργειες θα πρέπει να πάρει την έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για να μπορέσει να συντάξει αντίστοιχες μελέτες και να βρει πόρους.

Από τις 28 Ιουλίου του 2017 ο Δήμος και συγκεκριμένα ο Αντιδήμαρχος Λούρου κ. Θεόδωρος Κατσαούνος, ζήτησε από την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας μηχανήματα έργου (φορτωτή και τσάπα) για την διαμόρφωση της ροής του Ξηροποτάμου με στόχο την αποφυγή πλημμυρών εντός οικισμού κατά την χειμερινή περίοδο και σύμφωνα με τον ίδιο τα μηχανήματα αυτά δεν έφτασαν ποτέ στο Λούρο …

Τέλος ο κ. Κατσαούνος αναφέρθηκε στις άμεσες ενέργειες του Δημάρχου Πρέβεζας για την ανακούφιση των πληγέντων οι οποίες συγκεκριμένα ήταν:

Αποστολή εγγράφου προς τον Υφυπουργό Οικονομικών στις 7 Δεκεμβρίου με το οποίο ζητά:

  • Παράταση του προθεσμιών υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ και καταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν
  • Παράταση προθεσμιών υποβολής δηλώσεων και καταβολής φόρων, εισφορών, τελών, καθώς και αναστολή καταβολής αυτών
  • Αναβολή τουλάχιστον για 6 μήνες καταβολής βεβαιωμένων οφειλών , ρυθμίσεων φυσικών και νομικών προσώπων
  • Πλήρη απαλλαγή των πληγέντων από ΕΝΦΙΑ
  • και πλήρη αποζημίωση οικοσυσκευών και εξοπλισμού επιχειρήσεων

και προς την Υπουργό Εργασίας από την οποία ζητά:

  • Αναστολή καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για τουλάχιστον 6 μήνες με έναρξη την 1η Δεκεμβρίου του 2017
  • Η καταβολή εισφορών σε 24 δόσεις με έναρξη την 1η Ιανουαρίου του 2018
  • Κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων έως το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα ασφαλιστικών εισφορών χωρίς υπολογισμό προσαυξήσεων.

Κάτοικοι Λούρου: “Αυτή τη στιγμή εμείς είμαστε άστεγοι”

Παίρνοντας το λόγο κάτοικοι του Λούρου τα σπίτια και οι επιχειρήσεις των οποίων υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή ζήτησαν να ληφθούν άμεσα μέτρα για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και να αναλάβουν οι υπεύθυνοι τις ευθύνες τους, ενώ εστίασαν στο καθαρισμό του ξεροπόταμου εκφράζοντας την βεβαιότητα πως αν αυτό δεν γίνει ο Λούρος θα έρθει ξανά αντιμέτωπος με το ίδιο πρόβλημα.

 

Τσούτσης : “Είναι θέμα πρόληψης και σχεδιασμού.”

Από την πλευρά του ο Δημοτικός Σύμβουλος της ΑΣΥΠ κ. Τσούτσης ζήτησε από τον Δήμο και προσωπικά από τον Δήμαρχο να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες για την άμεση αποζημίωση των πληγέντων, ενώ τόνισε πως το θέμα είναι καθαρά πρόληψης και σχεδιασμού και πως αν δεν καθαριστεί η τάπια από τα σφαγεία μέχρι τον Άγιο Βαρνάβα είναι σίγουρο πως το Φεβρουάριο ο Λούρος θα έρθει ξανά αντιμέτωπος με τέτοιες εικόνες.

Σύμφωνα με τον κ. Τσούτση πέντε μέρες πριν την πλημμύρα οι κάτοικοι είχαν καταθέσει έγγραφο στο Δήμο με το οποίο ζητούσαν επίμονα τον καθαρισμό του Ξεροποτάμου λες και ήξεραν τι επρόκειτο να συμβεί , ενώ μεγάλη αίσθηση προκάλεσε το φωτογραφικό ντοκουμέντο που παρουσίασε στο σώμα στο οποίο φαίνεται τμήμα της αποχέτευσης του Λούρου να καταλήγει στα όμβρια ύδατα και που σύμφωνα πάλι με τον κ. Τσούτση δεν είναι μία αλλά τριάντα οι σωλήνες που έχουν τέτοια κατεύθυνση.

Σπυράκος : “Η αλήθεια είναι μία. Κανένα ρέμα και κανένας ξεροπόταμος δεν καθαρίστηκε ποτέ”

 

 

Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπέιρωσης κ. Σπυράκος έριξε όλο το βάρος των ευθυνών στο γεγονός ότι δεν έγινε καθαρισμός των ρεμάτων και του ξεροπόταμου και κατηγόρησε ανοιχτά το Δήμο πως δεν δίνει μεγάλη σημασία στην ανθρώπινη ζωή, αναφέροντας πως παλαιότερα η Δημοτική Αρχή στο Λούρο με Δήμαρχο τον κ. Μπαϊλη με χρήματα της αντιπλημμυρικής προστασίας έφτιαξε πεζοδρόμιο στον Ωρωπό αντί να προχωρήσει σε καθαρισμούς ρεμάτων.

Παπαδιώτης : “Μπορεί την πολιτική ευθύνη να την έχει η Περιφέρεια, αλλά ο Δήμαρχος έχει την ηθική ευθύνη”

 

Ο κ. Παπαδιώτης , ο οποίος μίλησε και με την ιδιότητα του ως Δημοτικός Σύμβουλος αλλά και ως παθών, αφού το πατρικό του σπίτι υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή ως αναφορά τις οικοσκευές, επέρριψε ξεκάθαρα ευθύνες στη Δημοτική Αρχή η οποία σύμφωνα με τον ίδιο γνώρισε το πρόβλημα και δεν έκανε τις απαιτούμενες ενέργειες και προσπάθειες ώστε να καθαριστεί ο Ξεροπόταμος με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δεκάδες περιουσίες.

Μάλιστα έγινε από πλευράς του και αναφορά στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, όπου εκεί είχε τονιστεί η υψηλή επικινδυνότητα πρόκλησης πλημμύρας στην περιοχή του Λούρου.

“Οι οικογένειες αυτές μετρούν τις πληγές τους μέχρι και σήμερα 12 μέρες μετά. Ακόμα δεν έχει φύγει η λάσπη από τα σπίτια τους . Πολλοί συμπολίτες μας είναι ξεσπιτωμένοι και μένουν σε συγγενικά πρόσωπα. Είναι πάρα πολύ σοβαρό το πρόβλημα και θεωρώ ότι έχετε ευθύνη σαν Δημοτική Αρχή.” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδιώτης.

Δημήτρης Παππάς : “Να οριστεί διαπαραταξιακή επιτροπή η οποία θα παρακολουθεί την υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης “

Ο κ. Παππάς με την σειρά του ανέφερε πως η πλημμύρα προκλήθηκε επειδή στο συγκεκριμένο σημείο δεν υπάρχει έξοδος διαφυγής του νερού, καθώς υπήρχε μία τάπια 5χ5 ή οποία αντικαταστάθηκε με ένα σωληνωτό διαμέτρου 1 μ, ενώ τόνισε πως τα τελευταία χρόνια δεν είχε γίνει κανένας καθαρισμός ρεμάτων.

Ζήτησε να ξεκαθαριστεί άμεσα ποιες είναι οι αρμοδιότητες, οι υποχρεώσεις και οι ευθύνες της περιφέρειας, ποιες του Δήμου και ποιες των Τ.Ο.Ε.Β, καθώς και να οριστεί διαπαραταξιακή επιτροπή η οποία θα παρακολουθεί την υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για την άμεση αποκατάσταση των πληγέντων.

Λαζαρος Πιπιλίδης :   ” 48 χιλιάδες ευρώ επιπλέον οικονομική ενίσχυση για τους πληγέντες”

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Λάζαρος Πιπιλίδης ανακοίνωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για επιπλέον διάθεση του ποσού των 48 χιλιάδων ευρώ για την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων.

Δήμαρχος Πρέβεζας :  “Μου είπε παππούς 80 χρονών, παιδί μου εγώ δεν έχω ξαναδεί τέτοιο φαινόμενο “

Στο … κακό μας το καιρό απέδωσε τα σοβαρά προβλήματα που προκλήθηκαν στην περιοχή ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαϊλης, ο οποίος μάλιστα επέρριψε ευθύνες αποκλειστικά στην Περιφέρεια Ηπείρου για το μη καθαρισμό του συγκεκριμένου υδατορέματος όπως το χαρακτήρισε, αφού από τον Ιούλιο μήνα ζητήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας να καθαριστεί το συγκεκριμένο ποτάμι αλλά σύμφωνα με τον ίδιο δεν έγινε τίποτα.

Μάλιστα ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σε μία σειρά νόμων σύμφωνα με τους οποίους στην αρμοδιότητα του Δήμου είναι μόνο ο καθαρισμός και η αστυνόμευση των ρεμάτων,ενώ η διευθέτηση των χειμάρρων είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα της Περιφέρειας Ηπείρου.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαϊλη τα φαινόμενα ήταν ακραία και ο όγκος του νερού ήταν μεγάλος σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ενώ είπε χαρακτηριστικά “Στην Άνω Ράχη δεν έβρεχε μόνο νερό, έβρεχε και πέτρες … Κατέβηκε όλο το Βουνό .Ευτυχώς δεν είχαμε θύματα!”

Για τα όσα τον κατηγόρησε η ΝΟΔΕ Πρέβεζας ο Δήμαρχος Πρέβεζας ξεκαθάρισε πως τα μηχανήματα του Δήμου ήταν όλα στις επιχειρήσεις και επιπλέον με εντολή του μισθώθηκαν όσα ιδιωτικά μηχανήματα υπήρχαν στη περιοχή και για το Ζάλογγο και για το Λούρο. “Είναι λυπηρό πάνω στις πληγές των συνανθρώπων μας να πηγαίνουμε και να βγάζουμε φωτογραφίες.Στην Μάνδρα φταίει κατά άλλους η Περιφερειάρχης, ειδικά για το Λούρο φταίει ο Δήμαρχος. Αυτά πρέπει να σταματήσουν.” είπε ο κ. Μπαϊλης

Τέλος ο Δήμαρχος Πρέβεζας εξέφρασε την άποψη πως η αντιπλημμυρική προστασία είναι θέμα πολιτείας και πρέπει να γίνει συντονισμένα με τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, τις περιφέρειες και τους Δήμους.

Για όλα λοιπόν φταίει η Περιφέρεια σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, η οποία πέταξε το μπαλάκι στον Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κ. Στράτο Ιωάννου και θα περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε αν θα το επιστρέψει πίσω … στον Δήμαρχο Πρέβεζας κ. Χρήστο Μπαϊλη.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι, οικογένειες και  επιχειρηματίες σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, οι οποίοι έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές και δεν θα κάνουν φέτος Χριστούγεννα στο σπίτι τους .

Αντί λοιπόν να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημά τους, οι άνθρωποι αυτοί είναι αναγκασμένοι εδώ και δύο βδομάδες να παρακολουθούν αυτό το θέατρο του παραλόγου … και να έχουν μετατραπεί σε πολιτική λεζάντα εκείνων που την ώρα των κρίσιμων απαντήσεων βγάζουν την ουρά τους απ’ έξω!

 

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites