Τετάρτη, 17/07/2019

Η «Ανδρομάχη» του Ηπειρώτη Κωνσταντίνου Μπουραντά στην Πρέβεζα

Οι Εκδόσεις Oasis, σας προσκαλούν
στην παρουσίαση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Λ. Μπουραντά
«Ανδρομάχη»

Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017
ώρα 19:00

στο roof garden του
Boutique Hotel Dioni
(Ι. Καλού & Πλ. Θ. Παπαγεωργίου, Πρέβεζα τηλ. 2682027381)

Θα μιλήσουν:

Απόστολος Τρομπούκης
Καθηγητής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Κωνσταντίνος Μπουραντάς
Συγγραφέας, Καθηγητής Παθολογίας-Αιματολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι εκπαιδεύτριες:

Άννα Πήλιου και Ευρυνόμη Ζάβρα

 

Τώρα που η χώρα μας περνάει μια κρίση όχι μόνο πολιτική, αλλά και πολιτισμική, μέσα σε μια εδραιωμένη αντιπνευματικότητα, στους κόλπους της οποίας κυριαρχεί η μαρασμώδης ερασιτεχνία και όπου έχουν εγκαθιδρυθεί πολλές απατηλές πεποιθήσεις και εντυπώσεις, ο καθηγητής ιατρικής Κώστας Μπουραντάς μάς ξάφνιασε με την πνευματική του δημιουργία, που αυτή τη φορά δεν είναι στο πεδίο της ιατρικής επιστήμης, αλλά στη λογοτεχνία και μάλιστα σ’ έναν ευαίσθητο και δύσκολο τομέα της, σ’ αυτόν της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας.

Ο Κώστας Μπουραντάς με αυτό το έργο του αποκαλύπτει ότι διαπνέεται από τη θύραθεν παιδεία, η οποία φαίνεται ότι τον βαραίνει, γι’ αυτό σε πολλούς στίχους του έργου του συναντάμε ρητορικά αποφθέγματα σπουδαίων και φημισμένων αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, οι οποίοι λάμπρυναν με τα έργα τους την κλασική ελληνική γραμματεία.

Ο συγγραφέας παρουσιάζεται ονειροπόλος, ευαίσθητος, ευπαθής με πλούσιο ρομαντικό υπόστρωμα και ρομαντική αφετηρία. Η Ελλάδα τον εμπνέει ως παρελθόν, τον θερμαίνει ως παρόν και τον εκστασιάζει ως φύση. Ολόκληρη η πολιτισμική μας κληρονομιά τον συγκινεί. Θέλει να την υμνήσει, χωρίς να γίνει προγονόπληκτος υμνωδός.

Φαίνεται ότι γνωρίζει όλες τις μορφές και τις εκφάνσεις που έχει πάρει κατά περιόδους η τραγωδία Ανδρομάχη. Αυτός, όμως, δεν μιμείται καμία.

Ο Κώστας Μπουραντάς με την ελευθερία του πνεύματός του, με την ανθρώπινη ευαισθησία του και την ευρύτητα των συλλήψεών του πλάθει τη δική του, σύγχρονη πλέον, Ανδρομάχη.

[Απόστολος Τρομπούκης, Καθηγητής φιλοσοφίας]

Ο Κωνσταντίνος Μπουραντάς γεννήθηκε στην Άρτα.

Είναι καθηγητής Παθολογίας – Αιματολογίας, αριστούχος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Απέκτησε την ειδικότητα Παθολογίας το 1973 και την ειδικότητα Αιματολογίας το 1978.

Υπηρέτησε την περίοδο 1968-1970 ως Δ.Ε. Ανθυπίατρος Αλεξιπτωτιστής.

Την περίοδο 1970-1978 με την ειδικότητα Παθολογίας και Αιματολογίας κατείχε τη θέση του Πανεπιστημιακού στην Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διετέλεσε διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Άρτας (1978-1985) και διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Ιωαννίνων (1985-1991).

Εργάσθηκε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ως Καθηγητής Παθολογίας-Αιματολογίας (1991-2010).

Μετεκπαιδεύτηκε στην Αγγλία (Imperial College) και στις Η.Π.Α. (Mayo Clinic).

Το 1991 δέχθηκε δωρεά ακινήτου στην οδό Πανεπιστημίου με τα έσοδα να διατίθενται στην Αιματολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Το 2004 δημιούργησε Αιματολογική Κλινική, Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας και Αιματολογικό Ερευνητικό Εργαστήριο.

Έχει δημοσιεύσει 180 εργασίες σε Διεθνή Περιοδικά Ιατρικής. Αναφέρεται σε όλα τα βιβλία Αιματολογίας και στο WHO για τις Αιματολογικές Κακοήθειες (ο μόνος Έλληνας συγγραφέας).

Διετέλεσε από το 2012 και για τέσσερα έτη Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Τ.Ε.Ι. Ηπείρου.

Από το 1985 αρθρογραφεί σε εφημερίδες τοπικής και πανελλαδικής κυκλοφορίας. Ασχολείται με τη συγγραφή και έχει δημοσιεύσει ποιητικές συλλογές.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ