Tα λαογραφικά μουσεία των “ορεινών” χωριών του νομού Πρέβεζας μας ταξιδεύουν στον χώρο και τον χρόνο

Την παραχώρηση της χρήσης ολόκληρου του πρώην Δημοτικού Σχολείου Δρυοφύτου στον Πολιτιστικό Σύλλογο “Βασιλεύς Πύρρος” προκειμένου να στεγαστεί το Λαογραφικό Μουσείο αποφάσισε σε τελευταία του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Ζηρού.
Ο Δήμος είχε ήδη παραχωρήσει στον Σύλλογο μια πτέρυγα του σχολείου, όπου διαμορφώθηκε το Λαογραφικό Μουσείο ωστόσο το γεγονός ότι συγκεντρώθηκαν πολλά νέα εκθέματα, ενώ υπάρχει και σχεδιασμός στον χώρο να πραγματοποιούνται και πολιτιστικές εκδηλώσεις ζητήθηκε και αποφασίστηκε η παραχώρηση και του υπόλοιπου χώρου του σχολείου.
Το Λαογραφικό Μουσείο Δρυοφύτου εγκαινιάστηκε φέτος το καλοκαίρι και δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να ταξιδέψει νοερά στο χρόνο μέσα από τα αντικείμενα μιας άλλης εποχής.
Το Λαογραφικό Μουσείο Δρυοφύτου δεν είναι το μόνο που λειτουργεί στην περιοχή αφού στα χωριά του πρώην Δήμου Θεσπρωτικού και χωριών της ευρύτερης περιοχής.
Στην Κάτω Ρευματιά Πρέβεζας σε μια περιοχή κατάφυτη, με εντυπωσιακά σε μέγεθος πλατάνια τρεχούμενα νερά ,νερόμυλο και νεροτριβή υπάρχουν οι πηγές Γκούρα , αλλά και το Λαογραφικό Μουσείο που δημιουργήθηκε το 1986 από τον κ. Απόστολο Παππά και περιλαμβάνει υφαντά, ενδυμασίες, οικιακά σκεύη, γεωργικά εργαλεία κ.α.
Στο γειτονικό Ριζοβούνι, ο Σύλλογος Γυναικών με την ανιδιοτελή συμβολή των απανταχού συγχωριανών και του Δήμου Ζηρού, συγκέντρωσε παλαιά αντικείμενα του νοικοκυριού και ξεχασμένα μικροαντικείμενα καθημερινής χρήσης , γεωργικά εργαλεία, «μηχανές» μιας άλλης εποχής και δημιούργησε ένα άρτιο Λαογραφικό Μουσείο στο Ισόγειο του Δημοτικού Σχολείου Ριζοβουνίου. Το λαογραφικό υλικό περιλαμβάνει διαδικασία κατασκευής υφαντών, ύφανση στον αργαλειό , δείγματα υφαντών και κεντημάτων καθώς και αντικείμενα και εργαλεία οικιακής χρήσης.
Επίσης στο Θεσπρωτικό σε ένα πέτρινο σπίτι του 1850 λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια το Λαογραφικό Μουσείο του κ. Γιώργου Γιάννου το οποίο περιλαμβάνει παραδοσιακά αντικείμενα, εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι επαγγελματίες της εποχής, καθώς τον χειμερινό και τον θερινό οντά

πηγή : Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites