Την χρηματοδότηση δύο μεγάλων έργων για την Πρέβεζα ανακοίνωσε ο Αλέξης Χαρίτσης

Αφορά το έργο ύδρευσης της παραλιακής ζώνης και μεγάλο έργο ύδρευσης στο Δήμο Ζηρού

Δύο μεγάλα έργα ύδρευσης τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας και που εδώ και καιρό αναζητούσαν χρηματοδότηση, τελικά την βρήκαν, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας κ. Αλέξης Χαρίτσης κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση για την παραγωγική ανασυγκρότηση που πραγματοποιήθηκε στην Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης.

Ο κ. Χαρίτσης ξεκινώντας την ομιλία του για την Ήπειρο αναφέρθηκε στο βασικό ζήτημα των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να επιλύσει μέσα από τον διάλογο που προσπαθεί να ανοίξει με τις τοπικές κοινωνίες μέσα από τα Περιφερειακά Συνέδρια, τονίζοντας μεταξύ άλλων : “Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η σημερινή συζήτηση και οι συναντήσεις που προηγήθηκαν αυτής γιατί μας δίνει την δυνατότητα να συζητήσουμε σε μία περιοχή η οποία εντός μιας περιφέρειας υποβαθμισμένης, μιας από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης, αντιμετωπίζει ιδιαίτερα πιο αυξημένα προβλήματα και αυτή είναι η περιοχή της Πρέβεζας.”

Ο  Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός της μη σύνδεσης της Πρέβεζας με κανέναν από τους μεγάλους οδικούς άξονες που έχουν ολοκληρωθεί γύρω από αυτής λέγοντας πως : ” Δεν είναι δυνατόν να σχεδιάζονται πολύ σημαντικά έργα υποδομών, όπως είναι οι βασικοί οδικοί άξονες και να μην υπάρχει πρόβλεψη στον αρχικό σχεδιασμό, στις συμβάσεις με τους παραχωρισιούχους, αλλά και στον προϋπολογισμό των έργων ο οποίος έχει δεσμευτεί για την σύνδεση αυτών των οδικών αξόνων με τα αστικά κέντρα της περιοχής αλλά και τις παραγωγικές μονάδες, όπως είναι οι βιομηχανικές περιοχές. Αυτός ο σχεδιασμός απουσίαζε και καλούμαστε τώρα εκ των υστέρων να προσπαθήσουμε να καλύψουμε αυτό το πρόβλημα.

Στην συνέχεια ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε ξανά όπως είχε κάνει πριν από μία εβδομάδα στο Περιφερειακό Συνέδριο στα Γιάννενα, στο νέο πρόγραμμα ύψους 50,5 εκ ευρώ που θα διατεθούν στην Ήπειρο από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για έργα οδικής ασφάλειας, στο οποίο θα μπορούν να κατατεθούν προτάσεις στις αρχές του 2018. Σύμφωνα μαλιστα με το Υπόμνημα που κατέθεσε ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαϊλης, ο Δήμος έχει προβεί στην σύνταξη μελέτης ύψους 230 χιλιάδων ευρώ για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας στους δρόμους της περιοχής.

Τα ευχάριστα νέα ήρθαν με την ανακοίνωση του Υπουργού σχετικά με 3 προτάσεις για δίκτυα ύδρευσης που αφορούν  τους παραλιακούς οικισμούς Δήμων Πρέβεζας και Πάργας το πρώτο, τον Δήμο Ζηρού το  δεύτερο και το δήμο Πάργας το τρίτο.
Το έργο που αφορά τους Δήμους Πρέβεζας Πάργας, περιλαμβάνει τους οικισμούς Βαλανιδοράχης, Λούτσας, Λυγιάς, Χειμαδιού ,Ριζών ,Καστροσυκιάς. Οι οικισμοί αυτοί τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζουν μία σταθερή και ανοδική τουριστική ανάπτυξη. Δυστυχώς όμως, ,υδροδοτούνται από γεωτρήσεις, με αποτέλεσμα κατά τους θερινούς μήνες ,να μην καλύπτονται οι βασικές ανάγκες ,σε ύδρευση, τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια ,καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος).
Οι Δήμοι Πρέβεζας και Πάργας, προκειμένου, να δοθεί οριστική λύση ,στο πρόβλημα υδροδότησης των παραπάνω οικισμών, προχώρησαν στην σύνταξη οριστικής μελέτης υδροδότησης των οικισμών από τις ΠΗΓΕΣ ΧΟΧΛΑΣ Δήμου Πάργας, προϋπολογισμού 6.572.000 ευρώ.

Το έργο που αφορά το Δήμο Ζηρού είναι ζωτικής σημασίας και πρόκειται να λύσει χρόνια προβλήματα ύδρευσης περιοχών του Δήμου και πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ περίπου
Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση η αξιολόγηση των δύο αυτών προτάσεων ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα, όπου και θα βγουν και τα τελικά αποτελέσματα, αλλά σε κάθε περίπτωση επειδή αυτά τα 3 έργα συνιστούν πολύ σημαντικά έργα υποδομών για την περιοχή θα διασφαλιστεί η χρηματοδότηση τους είτε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, είτε από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα όσα είπε ο Υπουργός για τις προσκλήσεις του ΕΣΠΑ από τις οποίες, επιχειρήσεις της Πρέβεζας ωφελούνται με περίπου 3,3 εκατ. ευρώ ποσό ιδιαίτερα μεγάλο, ενώ επίσης σημαντική ήταν η ανακοίνωση του κ. Χαρίτση για το ότι η Πρέβεζα έχει ήδη συμπεριληφθεί στις πόλεις που θα δημιουργηθούν κέντρα logistics, αρκεί βέβαια να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις – μελέτες οι οποίες θα συνταχθούν από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με το ΤΕΙ και τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας ανήγγειλε επίσης θετικές εξελίξεις ως αναφορά τον άξονα Αμβρακία – Άκτιο για τον οποίο όπως είπε θα γίνει μία συνάντηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την επόμενη εβδομάδα, το αποτέλεσμα της οποίας αναμένεται να είναι ξεμπλοκάρισμα του έργου αυτού, ενώ μελετάτε και η χρηματοδοτική δυνατότητα για την σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό μέσω Καμπής – Γέφυρας Καλογήρου.

Τέλος μπορεί ο ίδιος ο κ. Χαρίτσης να μην είπε κάτι για το Αλιευτικό Καταφύγιο του Μύτικα, το έκανε όμως ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου ο οποίος κατά την διάρκεια του χαιρετισμού του στην εκδήλωση, ευχαρίστησε τον Αναπληρωτή Υπουργό για την στήριξη του στον εκσυχρονισμό του Αλιευτικού Καταφυγίου του Μύτικα , γεγονός που σημαίνει πως, νωρίτερα κατά την διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντηση τους στα γραφείο της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, έλαβε την σχετική δέσμευση για την χρηματοδότηση και αυτού του έργου, η οποία είναι πάνω από 2 εκατ. ευρώ

 

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites