Σάββατο, 07/12/2019

Παραδοσιακά πολυσπόρια σε κεντρικά σημεία της Πρέβεζας την Τρίτη 21 Νοεμβρίου

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και αγαπημένα έθιμα του φθινοπώρου θα αναβιώσει φέτος σε διάφορα σημεία της Πρέβεζας.Ο λόγος για τα παραδοσιακά πολυσπόρια που θα παρασκευαστούν με μεράκι και θα διανεμηθούν δωρεάν στους κατοίκους της πόλης.
Η πρωτοβουλία ανήκει στον Πολιτιστικό Σύλλογο «Πρέβεζα» με την συνεργασία του Δήμου Πρέβεζας, του Εμπορικού Συλλόγου, του Εμπορικού Συλλόγου Ιστορικού Κέντρου, της Λέσχης Αρχιμαγείρων (παράρτημα Πρέβεζας) καθώς και τον Σύλλογο Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων.
Την Τρίτη 21 Νοεμβρίου ανήμερα των Εισοδείων της Θεοτόκου σε τρία σημεία της πόλης (τον πεζόδρομο της Λαϊκής Αγοράς, την συμβολή των οδών Χρ.Κοντού και 21ης Οκτωβρίου στο Σαϊτάν Παζάρ και το παλιό ΚΤΕΛ) τις ώρες 10 με 12 το πρωί θα μοιραστούν τα πολυσπόρια, ενώ το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει βήμα-βήμα και την παρασκευή του συγκεκριμένου εδέσματος το οποίο συνδέεται με την σπορά.
Ο λαός θεωρεί την Παναγία, εκτός των άλλων, προστάτιδα της σοδειάς, γι’αυτό κατά την αρχαία συνήθεια, την «πανσπερμία», εισάγει στο ναό πολυσπόρια. Έτσι, προκύπτει και η ονομασία «Πολυσπορίτισσα».
Η προετοιμασία για τις νοικοκυρές ξεκινούσε αρκετές μέρες νωρίτερα, αφού έπρεπε να βράσουν τα σπόρια (στα μέρη μας σιτάρι και καλαμπόκι αλλού όμως ακόμη και φακές, φασόλια, ρεβίθια και κάθε είδους όσπριο) προκειμένου το πρωί της 21ης Νοεμβρίου να φτιάξουν το κουρκούτι και να απολαύσουν το έδεσμα ζεστό με το απαραίτητο άρωμα της κανέλας και του γαρύφαλλου και τη νοστιμιά της κοπανισμένης καρύδας και του σουσαμιού.

Πηγή : Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ