Ο Πρεβεζάνος Αστυνομικός που έπεσε νεκρός από τις σφαίρες της 17 Νοέμβρη

Μετά από 33 χρόνια ο Δολοφόνος του Δημήτρης Κουφοντίνας βγήκε από την φυλακή για 48 ώρες με 2ήμερη άδεια

Τη Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 1984, στις 8.10 το πρωί, στην οδό Τριών Ιεραρχών 119,έγινε ληστεία στην Εθνική Τράπεζα στα Άνω Πετράλωνα Αθηνών, τραυματίσθηκε θανάσιμα από μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν ο 28χρονος Αστυφύλακας Χρήστος Μάτης, από το Θεσπρωτικό Πρέβεζας.

Τέσσερις ένοπλοι κουκουλοφόροι μπήκαν στο κατάστημα της τράπεζας. Ο ένας από αυτούς πλησίασε τον 28χρονο αστυνομικό Χρ. Μάτη προσφέροντάς του ένα κουτί που φαινόταν ότι περιείχε γλυκά και στη συνέχεια τον πυροβόλησε εξ επαφής. Η λεία των ληστών ήταν 7,5 εκατ. δρχ. και το υπηρεσιακό περίστροφο του νεκρού αστυνομικού.

Τι έλεγε τότε η Αστυνομία

Οι αστυνομικές αρχές θεώρησαν ότι επρόκειτο για κοινούς εγκληματίες. Τότε δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι πίσω από τη ληστεία κρύβεται η 17Ν.  Σύμφωνα με τα τότε ρεπορτάζ, «δεκάδες ύποπτοι προσήχθησαν και ανακρίθηκαν, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από σεσημασμένους κακοποιούς και άλλα πρόσωπα που οι αρχές ασφαλείας εντόπιζαν σε στέκια κακοποιών. Τούτο οφειλόταν στο ότι η Αστυνομία πιστεύει πως οι δράστες της ληστείας πρέπει να είναι έμπειροι και άρα σεσημασμένοι».

Τι έγραφαν τότε οι εφημερίδες

«Ομάδα γκάνγκστερς “χτύπησε” τράπεζα. Εν ψυχρώ φόνος και ληστεία» έγραφε στον πρωτοσέλιδο τίτλο του «Το Βήμα» τής 25.12.1984.

Στο ρεπορτάζ υπήρχε δήλωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιάννη Σκουλαρίκη που είχε ως εξής: «Στην οικογένεια του ατυχούς αστυνόμου Χρήστου Ματή που έπεσε στην εκτέλεση του καθήκοντος, όπου τον έταξε η υπηρεσία του για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια. Στη Νέα Δημοκρατία, που προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τον ανθρώπινο πόνο για κομματική εκμετάλλευση, εκφράζω την απογοήτευσή μου».

Η εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη του 2002 και η εξιχνίαση της δολοφονίας του Χρήστου Μάτη

Η Αστυνομία έχει στα χέρια της το υπηρεσιακό περίστροφο του νεκρού αστυνομικού Χρ. Μάτη. Βρέθηκε στην τσάντα του Σάββα Ξηρού το βράδυ της έκρηξης στον Πειραιά στις 29.6.2002.  Ηταν το πρώτο στοιχείο που ανακάλυψε η Αστυνομία και συνέδεε τον Σάββα Ξηρό με τη 17Ν (ανακοίνωση Φ. Νασιάκου, 1.7.2002). Ο Μάτης δολοφονήθηκε με ένα άλλο 38άρι περίστροφο τύπου Smith & Wesson με τον αύξοντα αριθμό 971379 το οποίο (σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Αστυνομία στις 12.7.2002) βρέθηκε στη γιάφκα της οδού Πάτμου 84 στα Κάτω Πατήσια. Το ίδιο όπλο χρησιμοποιήθηκε από τη 17Ν συνολικά άλλες έξι φορές.

Αναφορά στη δολοφονία του γίνεται μόνο σε εκείνη την προκήρυξη του 2002 και υπό το σκεπτικό του «θύματος πολέμου»

Στην Ομολογία του ο Χριστόδουλος Ξηρός,  ομολόγησε τη συμμετοχή του στη συγκεκριμένη εγκληματική ενέργεια. Σύμφωνα με την κατάθεσή του, συμμετείχαν ακόμη οι: Πάτροκλος Τσελέντης, Παύλος Σερίφης, Γιάννης Σκανδάλης, Δημήτρης Κουφοντίνας και Οζτούρκ Γιαβούζ. Σύμφωνα με την ομολογία του Χριστόδουλου Ξηρού, «στη ληστεία αυτή εκτός από μένα συμμετείχαν ο Αλέκος, ο Λουκάς, ο Νικήτας, ο Αποστόλης και ο Κόμης, αν θυμάμαι καλά. Ο Αποστόλης, που αναφέρω, ήταν τούρκος υπήκοος, οικονομικός πρόσφυγας στην Ελλάδα. Τα στοιχεία ταυτότητός του ήταν Ozturk Yavuz, τορναδόρος στο επάγγελμα, ο οποίος πέθανε προ ετών από έμφραγμα. Ο “Λουκάς” ντυμένος με στολή αστυνομικού εισήλθε πρώτος στην τράπεζα και κατευθύνθηκε προς το μέρος του ένοπλου αστυνομικού φρουρού. Εγώ με τον “Ταινία” μπήκαμε ταυτόχρονα στον χώρο των ταμείων και οι άλλοι δύο, ο “Νικήτας” και ο “Κόμης”, κινήθηκαν προς το μέρος των πελατών της τράπεζας, ενώ ο “Αποστόλης” παρέμεινε εκτός της τράπεζας και μαρσάριζε τη μηχανή. Ο “Λουκάς” (Δημήτρης Κουφοντίνας) πυροβόλησε τον αστυνομικό και αφού πήραμε τα χρήματα απομακρυνθήκαμε από την τράπεζα».

Ο Δολοφόνος του Χρήστου Μάτη Δημήτρης Κουφοντίνας καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 13 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 11 δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή στη 17Ν.
Μετά από έφεση η ποινή του ήταν 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 11 δολοφονίες, εκρήξεις, ληστείες και συμμετοχή στη 17Ν.
Σήμερα  9/11/2017 η Ελληνική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι ο καταδικασμενος σε 11 φόρες ισόβια Δημήτρης Κουφοντινας δικαιούται 2ημερη άδεια όποτε και μετά το πέρας της θα επιστρέψει στην φυλακή.

 

 

TAGS:


2 σχόλια για “Ο Πρεβεζάνος Αστυνομικός που έπεσε νεκρός από τις σφαίρες της 17 Νοέμβρη”

  1. Ο/Η Χρηστος Γνωστοπουλος λέει:

    Ο γιος της χηρας απο το Θεσπρωτικο που τον μεγαλωσε με χιλιες στερησεις.

  2. Ο/Η Χρηστος Γνωστοπουλος λέει:

    Ο γιος της χηρας απο το Θεσπρωτ

    ικο που τον μεγαλωσε με χιλιες στερησεις.μπορει να το εχω ξαναπει αλλα μου εχει μεινει απο την πεθερα μου που ηταν απο τα Λελοβα και το ελεγε συνεχεια.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites