ΠΡΕΒΕΖΑ : Ομόφωνη γνωμοδότηση του ΚΑΣ – Έγκριση της μελέτης συντήρησης του τέμπλου του Αγίου Χαραλάμπους

Εντός των ημερών η υπογραφή από την Υπουργό Πολιτισμού για την έγκριση της μελέτης συντήρησης, του Δεσποτικού θρόνου, του άμβωνα και της Αγίας Τράπεζας του Αγίου Χαραλάμπους

Εντός των ημερών αναμένεται η υπογραφή από την Υπουργό Πολιτισμού η έγκριση της μελέτης συντήρησης, του Δεσποτικού θρόνου, του άμβωνα και της Αγίας Τράπεζας του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Χαραλάμπους Πρέβεζας μετά την έγκριση της από την Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Η μελέτη έρχεται σε συνέχεια των προσπαθειών που καταβάλλει η Μητρόπολη Πρεβέζης για την συντήρηση των πολύ σημαντικών κειμηλίων που διαθέτει ο Ναός ενώ έχει ξεκινήσει η προετοιμασία προκειμένου να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό η δημοπράτηση του έργου.
Να θυμίσουμε ότι πριν από λίγες εβδομάδες η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, μετά από σχετική ομόφωνη γνωμοδότηση του ΚΑΣ υπέγραψε την έγκριση της μελέτης συντήρησης του τέμπλου του Ιερού Ναού.
Ο Ναός του Αγίου Χαραλάμπους Οικοδομήθηκε την περίοδο 1715-1717, όταν δηλαδή η Πρέβεζα ήταν ακόμη υπό οθωμανική κατοχή, πιθανότατα στη θέση παλαιότερου ναού.
Αρχιτεκτονικά, ανήκει στον τύπο της μονόκλιτης βασιλικής, αλλά οι μεταγενέστερες επεμβάσεις και προσθήκες έχουν αλλοιώσει την αρχική του μορφή. Το εσωτερικό του ναού διακοσμείται με εντυπωσιακά έργα τέχνης. Εξαιρετικής τέχνης είναι και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού, που κατασκευάσθηκε από Ηπειρώτη τεχνίτη το 1827 και επιχρυσώθηκε το 1836. Ορισμένες από τις εικόνες του είναι έργα του Αθηναίου αγιογράφου Αναστάσιου Ρίζου και χρονολογούνται στο 1793, ενώ η εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους, του 1804, είναι έργο του Λευκαδίτη αγιογράφου Βασίλειου Αρκελέ, που επίσης χαρακτηρίζεται για τις επιρροές του από τη δυτική τέχνη. Μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας είναι ακόμη ο άμβωνας, ο αρχιερατικός θρόνος και ορισμένες από τις φορητές εικόνες.

πηγή: Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites