ΑΡΤΑ : Χαβιάρι εξαιρετικής ποιότητας που φτάνει μέχρι τη Ρωσία !

Το χαβιάρι ήταν γνωστό από την αρχαιότητα και ειδικότερα στους αρχαίους Έλληνες. 

Τόσο ο Ηρόδοτος όσο και ο Στράβων φέρονται να είχαν ερεθιστεί από τη γεύση του. Όπως αναφέρει και ο Αρχέστρατος ο σπουδαίος γαστρονόμος της αρχαιότητας, (4ος αιώνας π.Χ.), οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ιδιαίτερη αδυναμία στα αυγά του οξυρύγχου που προέρχονταν αποκλειστικά από τη Μαύρη Θάλασσα.

Επίσης δε και ο Γαλιλαίος φέρεται να πρόσφερε τακτικά χαβιάρι στη κόρη του σε ένδειξη αγάπης και στοργής.

Η ιστορία της διάδοσης του χαβιαριού στην Ευρώπη ξεκίνησε στα τελευταία χρόνια της τσαρικής Ρωσίας και συνδέεται με έναν σπουδαίο Έλληνα και μετέπειτα εθνικό ευεργέτη, τον Ιωάννη Βαρβάκη. ο οποίος, έχοντας κερδίσει την εύνοια της Αυτοκράτειρας Αικατερίνης, εγκαταστάθηκε στη πόλη Αστραχάν της Κασπίας όπου και επιδόθηκε στην κατεργασία και παρασκευή χαβιαριού δημιουργώντας εκεί μεγάλο εργοστάσιο. Σε πολύ σύντομο διάστημα κυριαρχούσε στο εμπόριο των αγορών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της Περσίας και της Αιγύπτου.

Οι Έλληνες – όπως και ο κόσμος όλος – έχει συνδέσει το χαβιάρι με την πολυτέλεια, πολλοί λίγοι ωστόσο από εμάς γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα παράγει χαβιάρι! Εξαιρετικής ποιότητας μάλιστα, που προορίζεται μόνο για εξαγωγές !

Η επίσκεψή μας στη μονάδα Thesauri, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Άρτα , ήταν η ευκαιρία να το διαπιστώσουμε και να δούμε ιδίοις όμμασι αυτά τα καταπληκτικά ψάρια, τους οξύρρυγχους, που στις ωοθήκες τους κρύβουν αυτόν τον πολύτιμο θησαυρό.

Αμέσως μετά το Beluga (Μπελούγκα), τα καλύτερα είδη οξύρρυγχου που δίνουν χαβιάρι είναι ο Oscietra (Οσιέτρα), ο Cevruga (Σεβρούγκα) και ο Baeri (Μπέρι).Σημειώνεται ότι από το σύνολο των 25 περίπου βασικών ειδών οξύρρυγχου μόνο τα παραπάνω είδη χρησιμοποιούνται για να παραχθεί χαβιάρι.

«Το χαβιάρι είναι τα αυγά του οξύρρυγχου και πρέπει να παρθούν στο 4ο στάδιο της ωρίμανσης της γονιμοποιημένης γονάδας», μας εξηγεί ο Νίκος Παπαγιάννης, επιτυχημένος επιχειρηματίας με διάφορες εταιρείες στην Ήπειρο (αλλαντικά ΒΙ.ΚΗ., σκυλοτροφές Laky, κλπ.), αλλά ο μεγάλος του έρωτας είναι η Thesauri.

«Από τις ωοδόχες κύστες, που έχουν σχήμα ατρακτοειδές , αφαιρείται με κτυπήματα ή αναδεύσεις η μάζα των αυγών σε μορφή ρευστής σπυρωτής μάζας. Εάν δεν τα πάρουμε την κατάλληλη στιγμή, το ψάρι απορροφά τα αυγά του και θα ξαναγεννήσει πάλι σε 2 χρόνια!»Η παραγωγή του πολύτιμου προϊόντος, του χαβιαριού γίνεται στις εγκαταστάσεις της Thesauri – όπου συσκευάζεται σε στρογγυλά κουτιά διαφόρων μεγεθών, τα οποία φυλάσσονται σε ειδικά ψυγεία ελεγχόμενης θερμοκρασίας – και από εκεί ξεκινά για να κατακτήσει τις αγορές του κόσμου.

Πηγή :greekgastronomyguide

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννινα: Κλείνει Δημοτικό Σχολείο λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου

28/02/2024, 2:42 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Η μαγεία της ορεινής Ηπείρου σε ένα βίντεο

01/01/2024, 1:38 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Δημιουργία Συμμαχίας για τον Αμβρακικό

23/11/2023, 8:40 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Διαβούλευση για την ΟΧΕ «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στη Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο» στη ΠΠ 2021-2027

23/11/2023, 8:28 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο – Συστάσεις στους πολίτες από την Περιφέρεια

21/11/2023, 3:07 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Νέες απόπειρες απάτης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου

21/11/2023, 3:00 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Εκδήλωση ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Άρτα

24/10/2023, 7:54 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Πλήθος κόσμου στη Ροδαυγή Άρτας για την 13η Γιορτή Κάστανου

23/10/2023, 4:20 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites