Στην Επιτροπή Μαρτυρικών Χωριών ο φάκελλος της Κρυοπηγής

Στο Υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Μαρτυρικών Χωριών θα κατατεθεί άμεσα από το Δήμο Πρέβεζας ο φάκελλος για την αναγνώριση της Κρυοπηγής ως Μαρτυρικό Χωριό. Ο δρόμος για την δικαίωση των 29 εκτελεσθέντων της Γερμανικής Κατοχής και των οικογενειών τους άνοιξε μετά την απόφαση που έλαβε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας συζητώντας σχετικό αίτημα των Συλλόγων των απανταχού Κρυοπηγητών. Το 1944 ήταν μια μαύρη χρονιά για την Κρυοπηγή, αφού μετρά 29 εκτελεσθέντες (23 στο Αγρίνιο, 3 στους μύλους Τζαραγόρας, 1 πυρακτωθέντα στο Δημοτικό σχολείο και 1 Μοναχό στο Μοναστήρι του Αγ.Δημητρίου Ζαλόγγου. Αναγκάστηκαν δε να μεταδημοτεύσουν στην Πρέβεζα δύο οικογένειες, ενώ υπάρχουν και δύο αγνοούμενοι στο μέτωπο του πολέμου.
Εξαιτίας των συνθηκών έχασαν την ζωή τους αρκετά νεογέννητα παιδιά, ενώ ο πληθυσμός της Κοινότητας την συγκεκριμένη χρονιά συρρικνώθηκε κατά 55 άτομα φτάνοντας στους 288 κατοίκους.Όπως τονίζουν οι Σύλλογοι επιθυμούν με την ενέργειά τους αυτή να συμβάλλουν στην αναγνώριση της Κρυοπηγής ως Μαρτυρικό Χωριό σαν ένδειξη ευγνωμοσύνης, ηθικής αποκατάστασης και ιστορικής αναγκαιότητας για τις επόμενες γενιές.

Πηγή : Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας

Ετικέτες:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Rapid test αύριο σε Θεσπρωτικό και Φιλιππιάδα

24/01/2022, 3:56 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το ωράριο υποδοχής δημοτών στο Δημαρχείο Πρέβεζας και στα πρώην Δημαρχεία Ζαλόγγου και Λούρου

24/01/2022, 11:29 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Επιμελητήριο Πρέβεζας προχωρά στην επόμενη φάση του έργου «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου» Open Mall Πρέβεζας.

24/01/2022, 11:14 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Ξεκινά σήμερα η χορήγηση δελτίων μετακίνησης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ)

24/01/2022, 10:03 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Τον βρήκε νεκρό ο αδελφός του

21/01/2022, 9:30 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Χαμηλή πίεση νερού μέχρι το μεσημέρι λόγω εργασιών

21/01/2022, 8:56 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites