Δευτέρα, 21/09/2020

ΠΡΕΒΕΖΑ : Στο «μικροσκόπιο» υποψήφιας διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης τα επίχρυσα στεφάνια του Μιχαλιτσίου

 

Τα επίχρυσα στεφάνια του Μιχαλιτσίου τα οποία βρέθηκαν στην ομώνυμη περιοχή της Πρέβεζας και φυλάσσονται στο Μουσείο της Νικόπολης θα ερευνήσει η υποψήψια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Rosemary Jeffreys.
Όπως αναφέρει η σχετική άδεια που παραχώρησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας η τεχνική εξέταση θα γίνει στον χώρο του Μουσείου με φορητό μηχάνημα και θα είναι μη καταστρεπτική, μη επεμβατική και απόλυτα ασφαλής για το αιτούμενο αρχαιολογικό υλικό.
Τα επίχρυσα στεφάνια του Μιχαλιτσίου προέρχονται από την Αρχαία Βερενίκη την πόλη που βρισκόνταν τους λόφους της περιοχής.
Την δεκαετία του 1970 κατά την όργωση με τρακτέρ, ανακαλύφθηκε μαυσωλείο (τύμβος πολλαπλών τάφων) το οποίο ανασκάφτηκε από την ΙΒ Εφορεία Κλασσικών Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και αρκετά σημαντικά ευρήματα εντοπίσθηκαν ασύλητα. Το σημαντικότερο εύρημα αυτής της ανασκαφής είναι ο «λέων του Μιχαλιτσίου» ο οποίος χρονολογείται στο δεύτερο μισό 4ου π.Χ. Αιώνα .
Σε ένα σημείο των λόφων Μιχαλιτσίου υπάρχει εμφανώς προσφάτως συλημένος αρχαίος τάφος με λίθινη λαξευτή σαρκοφάγο και με ακέραιο το λίθινο λαξευτό σκέπαστρο. Σε άλλο σημείο των λόφων υπάρχει μεγάλη οπή λαθρανασκαφής πού έχει μπαζωθεί εκ των υστέρων. Θραύσματα κεράμων, λίθινες λαξευτές πλάκες αλλά και αρκετά ακέραια τεμάχια κεράμων είναι διάσπαρτα επιφανειακώς σε μεγάλο εύρος έκτασης των λόφων.

πηγή :Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ