Παράλογος : “Να σου πω ρε, ζεις ή έχεις Facebook; “

Αρθρογράφος της στήλης "Παράλογος" είναι ο Λάζαρος Μπάρκας

Η σημερινή εποχή επιτάσσει την γνώση και χρήση του διαδικτύου, όμως μήπως εμείς το έχουμε παρατραβήξει με την άσκοπη χρήση του; Έχουμε φτάσει λοιπόν στο σημείο να ζούμε μαζί με το Facebook, το Instagram και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο όταν συνειδητοποιείς ότι οι ηλικίες που ζουν μέσα από το ίντερνετ, όλο και μεγαλώνουν. Παλιά λέγαμε για τα δεκαπεντάχρονα, τώρα μιλάμε και για σαραντάρηδες.
Η μάστιγα της εποχής μας, η κατάθλιψη, δεν θα μπορούσε να λείψει και απο αυτόν τον τομέα. Σύμφωνα με μελέτες το Facebook και το Instagram προκαλούν κατάθλιψη. Πως, θα αναρωτηθεί κάποιος, το Facebook να προκαλέσει καταθλιπτικές τάσεις…
Πολύ απλά, όταν έχει γίνει πλέον καθημερινή σου συνήθεια να βλέπεις τι ποστάρουν οι διαδικτυακοί «φίλοι» σου. Το Facebook πέρα από το γεγονός ότι εξασφάλισε την πλήρη ισότητα στις απόψεις των χρηστών του, έδωσε και την δυνατότητα στους ανθρώπους να δείξουν πόσο εξαιρετική και πλουσιοπάροχη ζωή διάγουν. Έτσι λοιπόν εσύ βλέπεις την καλή και μόνο πλευρά της ζωής τους και λες από μέσα σου, «πόσο θα ήθελα να ήμουν στην θέση του». Αυτό είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της διαδικτυακής κατάθλιψης.
Το Ινστιτούτο Carnegie Mellon που ερευνά τη σχέση ανθρώπου-υπολογιστή, διαπίστωσε ότι η «παθητική κατανάλωση» των newsfeed των φίλων σας, αλλά και των δικών σας «εκπομπών στο ευρύτερο κοινό» του Facebook συσχετίζεται με συναισθήματα μοναξιάς, ακόμα και κατάθλιψης. Νωρίτερα φέτος, δύο γερμανικά πανεπιστήμια έδειξαν ότι το να ακολουθεί κανείς παθητικά τους άλλους στο Facebook πυροδοτεί συναισθήματα φθόνου και δυσαρέσκειας σε πολλούς χρήστες, με τις φωτογραφίες από τις διακοπές να αποτελούν τη «σκανδάλη».
Οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει μια άρρηκτη σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και των Social Media. Οι καθημερινοί επισκέπτες του Facebook έχουν 2,6 περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη. Αυτή η σχέση λειτουργεί αμφίδρομα καθώς, όντας καταθλιπτικός θα προσπαθήσεις να βρεις λίγη χαρά μέσω των Social Media. Βέβαια σου δίνει κάποια ευχαρίστηση, η οποία όμως είναι πρόσκαιρη και το μόνο βέβαιο είναι ότι θα σε κάνει ακόμα χειρότερα.
Όπως λοιπόν με όλα τα «ναρκωτικά», υπάρχουν και για αυτό λύσεις. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να διώξεις από τους ιντερνετικούς σου «φίλους» αυτούς τους οποίους δεν γνωρίζεις προσωπικά και να παρακολουθείς μόνο των πραγματικών σου φίλων το προφίλ γιατί τους γνωρίζεις και ξέρεις πέρα από τα καλά τους, που διαφημίζουν στα Social Media και τα κακά τους. Για αυτό ζήστε παράλληλα με το Internet και όχι μέσα του…

  • Οι απόψεις και οι θέσεις του αρθρογράφου εκφράζουν τον ίδιο και όχι το mypreveza.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Το έθιμο με τα πολυσπόρια

20/11/2023, 11:54 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Η Απελευθέρωση της πόλεως τοπική εορτή (του Θεόδωρου Δράκου)

24/10/2023, 8:56 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής (Β΄Μέρος)

24/10/2023, 7:46 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής

23/10/2023, 3:31 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Παναγία η Πρεβεζάνα

14/08/2023, 9:35 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Αντί επικηδείου για τον Γιώργο Ι. Μουστάκη

20/07/2023, 12:20 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Τουρκική Εισβολή στη Κύπρο. 49 χρόνια Κατοχής (του Γιάννη Γιώτη)

20/07/2023, 11:00 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Πνιγμοί στην θάλασσα και ασφαλής κολύμβηση (του Απόστολου Κατσανάκη)

18/07/2023, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites