Κώστας Μπάρκας : “Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας”

Κατά πλειοψηφία πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις», το απόγευμα της Πέμπτης, 7ης Σεπτεμβρίου.
Χωρίς αμφιβολία, το νομοσχέδιο έχει θετικές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους, καθώς σε κάθε ένα από τα άρθρα του υπάρχει μία ουσιώδης παρέμβαση υπέρ του κόσμου της εργασίας.
Αυτή την περίοδο, που υπάρχει μια δυναμική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, το υπουργείο Εργασίας παρεμβαίνει για να θεμελιώσει βασικά εργατικά δικαιώματα και να επεκτείνει άλλα που δεν υπήρχαν, για να καλύψει κενά του συστήματος σε σχέση με την αδήλωτη και την υποδηλωμένη εργασία, καθώς και για να προσφέρει περισσότερες δικλείδες ασφαλείας στους εργαζόμενους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας.
Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο κινείται σε τρεις κεντρικούς άξονες: εργασιακές ρυθμίσεις για την αδήλωτη, την υποδηλωμένη και την απλήρωτη εργασία, ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό, προκειμένου να διευθετηθούν πάγια αιτήματα των εργαζομένων και ρυθμίσεις για την επέκταση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες.
Αναφορικά, με την αδήλωτη και την υποδηλωμένη εργασία, το ψηφισθέν νομοσχέδιο εισάγει τις ακόλουθες διατάξεις:
α) θεσπίζει τη δημιουργία ηλεκτρονικού ποινολογίου, μέσω αυτοματοποιημένης διαδικασίας (point – system), στο οποίο θα καταγράφονται οι παραβάσεις που κάνει μια επιχείρηση και με βάση αυτή την ηλεκτρονική πλατφόρμα θα επιβάλλονται αντικειμενικά τα πρόστιμα και οι ποινές.
β) Θεσπίζει την υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν ηλεκτρονικά και εκ των προτέρων τις υπερωρίες των εργαζομένων στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», εκσυγχρονίζοντας το σημερινό σύστημα χειρόγραφης καταγραφής, το οποίο άφηνε περιθώρια για παραβατικές πρακτικές.
γ) Θεσπίζει την ηλεκτρονική αναγγελία της οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένου, πιστοποιώντας ότι ο εργαζόμενος έχει συμφωνήσει. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται οι εργαζόμενοι από την ψευδή αναγγελία εκ μέρους του εργοδότη οικειοθελούς αποχώρησής τους.
δ) Θεσπίζει την υποχρέωση του εργοδότη, που εκτελεί οικοδομική εργασία ή τεχνικό έργο, να αναγγέλλει ηλεκτρονικά το απασχολούμενο προσωπικό, πριν από την έναρξη κάθε ημερήσιας απασχόλησης.
ε) Θεσπίζει τον αποκλεισμό των επιχειρηματιών, που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από κοινοτικά κονδύλια (ευρωπαϊκά προγράμματα, Ε.Σ.Π.Α.) και δημόσιους πόρους (συμβάσεις με φορείς Δημοσίου κ.λπ.).
Για την απλήρωτη εργασία, το ψηφισθέν νομοσχέδιο εισάγει τις ακόλουθες διατάξεις:
α) θεσπίζει ότι ο εργαζόμενος που μένει απλήρωτος έχει δικαίωμα να θεωρήσει τη μη πληρωμή ως απόλυση και να λάβει, αμέσως, επίδομα ανεργίας. Μέχρι σήμερα, ο εργαζόμενος δεν δικαιούται επιδόματος μέχρι την έκδοση θετικής δικαστικής απόφασης.
β) Θεσπίζει τη δυνατότητα έκδοσης διαταγής πληρωμής από τον εργαζόμενο εις βάρος του εργοδότη. Δηλαδή, ο εργαζόμενος να έχει δικαίωμα να την εκτελέσει σε βάρος της περιουσίας του εργοδότη, σε περίπτωση μη καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών.
γ) Θεσπίζει μηδενισμό ή μείωση του κόστους της δίκης για τους εργαζόμενους που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους.
δ) Θεσπίζει τη σύντομη εκδίκαση (60 ημέρες) των κρισιμότερων περιπτώσεων εργατικών διαφορών : των δικών για οφειλόμενους μισθούς και για άκυρη απόλυση.

Αναφορικά με τις ασφαλιστικές διατάξεις, το ψηφισθέν νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, εισάγει ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι μηχανικοί, οι δικηγόροι και οι γιατροί δεν θα καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, αν δεν ασκούν το επάγγελμα. Πλέον, η υποχρέωση της ασφάλισης θα συνδέεται με την έναρξη της επαγγελματικής δραστηριότητας.
Τέλος, αναφορικά με την προστασία των ατόμων με αναπηρία και των εργαζόμενων μητέρων, το ψηφισθέν νομοσχέδιο εισάγει, μεταξύ άλλων, τη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών που εμπλέκονται στη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας ως προς τις άδειες και τα πάσης φύσεως επιδόματα, τα οποία θα δικαιούνται πλέον με τον ίδιο τρόπο, όπως και οι φυσικές μητέρες, καθώς και τη θέσπιση χορήγησης ειδικής άδειας και για γονείς τέκνων με βαριά νοητική στέρηση, σύνδρομο Down και αυτισμό.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

Uncategorized

Συναυλία από τμήματα Μουσικής του Δήμου Πάργας

28/06/2023, 5:59 μμ

Uncategorized

Υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας ο Αντώνης Μπέζας

11/06/2023, 11:11 μμ

Uncategorized

Online Dating Safety and How to Recognize Red Flags

14/02/2023, 11:02 μμ

Uncategorized

«Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής» του Μολιέρου στην Πρέβεζα

21/06/2022, 12:02 μμ

Uncategorized

Η Πάργα απο ψηλά (Αφήγηση)

11/06/2022, 2:56 μμ

Uncategorized

“Πρωταθλητές” στην ανακύκλωση και φέτος οι μαθητές του Δήμου Ζηρού

03/06/2022, 10:37 πμ

Uncategorized

ΑντιΝΑΤΟϊκή διαδήλωση σε Πρέβεζα και Άκτιο – Έκαψαν σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ – Έγραψαν συνθήματα έξω από τη ΝΑΤΟική βάση στο Άκτιο

18/04/2022, 9:33 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites