Αχέροντας : Από τις εκβολές έως τις πηγές το μυθικό ποτάμι της Ηπείρου μαγεύει

Είναι από τα πρώτα μέρη που οφείλει να επισκεφθεί όποιος αποφασίσει να κάνει τις διακοπές του στην Ήπειρο. Ο Αχέροντας ποταμός διασχίζει τους τρεις νομούς της Ηπείρου, τον Νομό Ιωαννίνων, το Νομό Θεσπρωτίας και το Νομό Πρέβεζας όπου εκβάλει στην Αμμουδιά, εκεί όπου το γλυκά νερά του μυθικού ποταμού της Ηπείρου αγκαλιάζουν την αρμύρα της θάλασσας.

Σύμφωνα  με την αρχαία ελληνική μυθολογία ο Αχέρων αποτελεί τον ποταμό εκείνο, τον διάπλου του οποίου έκανε,  ο «ψυχοπομπός» Ερμής παραδίδοντας τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα για να καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη.

Στα τελευταία του χιλιόμετρα μέχρι τις εκβολές του που ο ποταμός Αχέρων είναι πλωτός, βαρκάρηδες κάνουν τουριστικές διαδρομές τους καλοκαιρινούς μήνες  αλλά και στις παραλίες του Ιονίου φθάνοντας μέχρι και την σπηλιά της Περσεφόνης στην Αμμουδιά. Κατά την διάρκεια της βαρκάδας εκτός από την μοναδικότητα του τοπίου, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να αγγίξουν το ύδωρ της Στύγας, με το οποίο σύμφωνα με την μυθολογία «βάφτισε» τον Αχιλλέα η μητέρα του η Θέτις και έγινε άτρωτος και αθάνατος, εκτός από την φτέρνα του που δεν βράχηκε η «Αχίλλειος πτέρνα» και τον βρήκε εκεί το θανατηφόρο βέλος του Πάρη στην Τροία. Επίσης στο δέλτα του ποταμού, οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν τις ομορφιές του Αχέροντα κάνοντας  κανό-καγιάκ και βλέποντας από κοντά την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του.

Πανέμορφες μπλε λιβελούλες, μυοκάστορες, χελώνες του γλυκού νερού και οι αηδονοφωλιές που κρέμονται στις ιτιές είναι μόνο λίγα από αυτά που μπορούν τα μάτια μας να αντικρίσουν στις εκβολές του Αχέροντα.

Η έξοδος του φαραγγιού του Αχέροντα βρίσκεται στην περιοχή Γλυκή του Νομού Θεσπρωτίας στις πηγές του ποταμού, οι οποίες και αποτελούν το φυσικό όριο των Νομών Πρέβεζας και Θεσπρωτίας.

Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση τα νερά του ποταμού ήταν πικρά καθώς ένα “στοιχειό” (τέρας) που ζούσε στις πηγές του δηλητηρίαζε τα νερά. Ο Άγιος Δονάτος , πολιούχος της Μητρόπολης Παραμυθιάς Θεσπρωτίας, σκότωσε το στοιχειό και τα νερά του Αχέροντα έγιναν γλυκά, έτσι πήρε και το όνομά του η περιοχή Γλυκή

Εκεί οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν διάφορες δραστηριότητες όπως  κανό,  καγιάκ,  ράφτινγκ , ιππασία και άλλες, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διάσχισης του ποταμού μέχρι τις εκβολές του στην Αμμουδιά, με κατάλληλο σημείο κατάβασης τα Στενά.

Οι δραστηριότητες είναι εξαιρετικά εύκολες και μπορούν όλοι να τις δοκιμάσουν με την επίβλεψη πάντα ειδικά εκπαιδευμένων ατόμων, όπως ο Βαγγέλης Τσούτης ο οποίος ανέλαβε να μας βοηθήσει στην δοκιμασία του κανό, ξεναγώντας μας ταυτόχρονα στα “μυστικά” μονοπάτια του ποταμού.

Τα πανέμορφα πλατάνια σε συνδυασμό με τα κρύα δροσερά νερά του ποταμού συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο που πρέπει να δει κάθε επισκέπτης που διαλέγει την Ήπειρο για να κάνει τις διακοπές του και όχι μόνο!


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννινα: Κλείνει Δημοτικό Σχολείο λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου

28/02/2024, 2:42 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Η μαγεία της ορεινής Ηπείρου σε ένα βίντεο

01/01/2024, 1:38 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Δημιουργία Συμμαχίας για τον Αμβρακικό

23/11/2023, 8:40 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Διαβούλευση για την ΟΧΕ «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στη Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο» στη ΠΠ 2021-2027

23/11/2023, 8:28 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο – Συστάσεις στους πολίτες από την Περιφέρεια

21/11/2023, 3:07 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Νέες απόπειρες απάτης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου

21/11/2023, 3:00 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Εκδήλωση ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Άρτα

24/10/2023, 7:54 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Πλήθος κόσμου στη Ροδαυγή Άρτας για την 13η Γιορτή Κάστανου

23/10/2023, 4:20 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites