Με Λαμπρότητα ο Εσπερινός στον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου στο Θεσπρωτικό

Πλήθος πιστών όπως και κάθε χρόνο κατέκλυσε τον Ιερό Ναό Γεννήσεως Θεοτόκου στο Θεσπρωτικό την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου για να παρακολουθήσει τον πανηγυρικό εσπερινό και την λιτάνευση της εικόνας.

Του Εσπερινού Χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Θεσπρωτικό και ήταν μία ιδιαίτερη στιγμή για τον ίδιο, η ιερή αυτή ακολουθία στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Της Ιερής Ακολουθίας συγχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου πλαισιομένος από πατέρες της Ιεράς Μητροπόλεως Πρεβέζης.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του στους πιστούς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, δήλωσε βαθιά συγκινημένος που μετά από τόσα χρόνια λειτούργησε και πάλι στον Ιστορικό αυτό Ναό και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, ενώ εκθείασε το ποιμαντικό έργο του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομου.

 

Ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος με αθρόα συμμετοχή πιστών, ενώ την εικόνα κράτησαν στα χέρια τους δύο Πυροσβέστες.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, παρέθεσε δείπνο στο πατρικό του σπίτι.

Λίγα λόγια για τον Ιστορικό Ιερό Ναό της Γεννήσεως της Θεοτόκου στο Θεσπρωτικό 

Κτίστηκε το 1794 επί Αλή Πασά Ιωαννίνων, υπάρχει επιγραφή σε κεραμικό με το έτος 1429 προερχόμενη από την προηγούμενη εκκλησία που κατεδαφίστηκε (μετόχι).

Αγιογραφήθηκε στα 1797 από το συνεργείο του αγιογράφου Ιωάννου ιερέως και Στεργίου ιερέως εκ χωρίου Κορύτιανης Ιωαννίνων. Οι αγιογραφίες του είναι πρωτότυπες. Περίφημο είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο του (εκ Κωνσταντινούπολης). Εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου στο πανηγύρι του Λελόβου.

Παλιότερα ήταν Μονή με υψηλό περίβολο μέχρι προπολεμικά. Ο ναός κτίστηκε σε αντικατάσταση προϋπάρχοντος αρχαιότερου και μικρότερου ναού.

Η ονομασία του Θεσπρωτικού μέχρι το 1927 ήταν Λέλοβα. Η τοπική παράδοση αναφέρεται σε συνοίκηση δύο μικρότερων χωριών από τα δύο άκρα του χωριού. Ως πιθανή αρχή της συνοίκησης των δύο ακραίων αρχαιότερων χωριών (απάνω και κάτω μαχαλάς σήμερα) μπορεί να θεωρηθεί η εποχή καταστροφής της πόλεως Λάμποβο στη Βόρειο Ήπειρο, από όπου προέρχεται και η πολιούχος εικόνα του χωριού.

Το χώρο της σημερινής Παναγίας Λαμποβίτισας στο κέντρο του χωριού κατείχε η ομώνυμη μονή, μετόχι της φημισμένης σταυροπηγιακής μονής του Λαμπόβου.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites