ΠΡΕΒΕΖΑ : Προσλήψεις 24 γιατρών και λοιπού προσωπικού στις δύο Τοπικές Μονάδες Υγείας, που θα συσταθούν στη πόλη

Δελτίο Τύπου

Κώστας Μπάρκας: «Εμείς διεκδικούμε την ανασύσταση και επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους».

Κατά πλειοψηφία πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την  Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που αλλάζει ριζικά το χάρτη και τη λογική του Εθνικού  Συστήματος Υγείας, καθώς και τη σχέση των πολιτών με το σύστημα αυτό, το απόγευμα της  Πέμπτης, 3ης  Αυγούστου.

Πρόκειται για μια εμβληματική μεταρρύθμιση στον χώρο της Υγείας, η οποία κινείται σε προοδευτική κατεύθυνση,  με κοινωνικό πρόσημο, συμπληρώνοντας θεσμικά την  κορυφαία μεταρρύθμιση της δεκαετίας του ’80, δηλαδή την ίδρυση του Ε.Σ.Υ.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, άμεσα συστήνεται  ένα οργανωμένο δίκτυο Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), που έχει στόχο να βελτιώσει αποφασιστικά την πρόσβαση των πολιτών σε μια ολιστική και υψηλού επιπέδου υγειονομική φροντίδα κοντά στον τόπο κατοικίας τους, με έμφαση στην πρόληψη, την αγωγή υγείας και  την κατ’ οίκον φροντίδα.

Παράλληλα με την δημιουργία των ΤΟΜΥ, ενισχύονται και αναβαθμίζονται οι υπάρχουσες δομές Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης  – η Μονάδα του ΠΕΔΥ και τα Κέντρα Υγείας – , έτσι ώστε να λειτουργήσουν ως δεύτερο και πιο εξειδικευμένο επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού  «φίλτρου» προς το Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας  και αποσυμφορίζοντάς το από περιστατικά, τα οποία κανονικά θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται στο Πρωτοβάθμιο Πεδίο.

Ειδικότερα, οι Τοπικές Μονάδες Υγείας θα καλύπτουν το σύνολο των κατοίκων της περιοχής ευθύνης τους, με την κάθε μία να αναφέρεται – αυτός είναι ο σχεδιασμός – σε έναν πληθυσμό περίπου 10.000 με 12.000 ανθρώπων το μέγιστο. Στην πόλη της Πρέβεζας θα  συσταθούν δύο Τοπικές Μονάδες Υγείας, οι οποίες θα έχουν τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2017.

Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η ουσιαστική αποκέντρωση και αναβάθμιση των υγειονομικών υπηρεσιών, η αντιμετώπιση των προβλημάτων κοινωνικού αποκλεισμού, εισάγονται καινοτομίες, όπως ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας του κάθε ασθενή και βεβαίως δημιουργείται και η στενή επαφή του ασθενή με τον οικογενειακό γιατρό.

Για τη στελέχωση των δύο Τοπικών Μονάδων Υγείας στην Πρέβεζα, προκηρύχθηκαν την Πέμπτη, 3/8, μέσω Α.Σ.Ε.Π.,   είκοσι τέσσερις (24)  θέσεις γιατρών, νοσηλευτών, επισκεπτών υγείας, κοινωνικών λειτουργών και διοικητικών υπαλλήλων, στο πλαίσιο πανελλαδικής προκήρυξης για  2.868 προσλήψεις γιατρών και λοιπού προσωπικού. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τους ενδιαφερόμενους ξεκινά την επόμενη Τρίτη, 8η  Αυγούστου, και ολοκληρώνεται την Παρασκευή,  25η     Αυγούστου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης και  της ψήφισης των  νομοσχεδίων των υπουργείων Υγείας και Παιδείας από την Ολομέλεια της Βουλής (νομοσχέδια για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αντίστοιχα ) την τρέχουσα εβδομάδα, που αφορούν στην  ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους , ο Κώστας Μπάρκας ανέφερε ότι είναι ευδιάκριτες οι ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στη κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση για το ρόλο του κοινωνικού κράτους, τονίζοντας « Εμείς λέμε ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν πρόσβαση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς» και πρόσθεσε «Εμείς διεκδικούμε την ανασύσταση και επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους, το οποίο είχε κάνει βήματα τη δεκαετία του ’80, αλλά ο σκληρός νεοφιλελευθερισμός έβαλε στο στόχαστρο».

 

Ετικέτες:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Στην ΕΡΤ εκπροσώπησε την ΟΕΦΕ για τα θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων η Σπυριδούλα Γεωργοκίτσου

22/06/2021, 8:36 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Απορρίφθηκε αίτημα γονέων για ίδρυση 3ου Τμήματος στην Α΄ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου

22/06/2021, 7:51 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Με Ελευθερία Αρβανιτάκη και άλλα μεγάλα ονόματα το φετινό πολιτιστικό καλοκαίρι

22/06/2021, 3:22 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Δημιουργικές πολιτιστικές δράσεις για παιδιά για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης

22/06/2021, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Παράταση για την μελέτη της παραλιακής

22/06/2021, 11:11 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Με θρησκευτική ευλάβεια η εορτή του Αγίου Πνεύματος στην Ιερά Μονή Λεκατσά

21/06/2021, 5:15 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites