Τρίτη, 23/04/2019

Οι φωτιές του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα «έκαψαν» τον Παντοκράτορα στην Πρέβεζα

Μικροί και μεγάλοι έκαψαν τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια τους και πήδηξαν πάνω από τις φωτιές

Τις δικές του φωτιές άναψε ο Παντοκράτορας στην Πρέβεζα χθες Σάββατο  στην πλατεία του συνοικισμού σε μια μεγάλη γιορτή όπου περιλάμβανε παιχνίδια για τους μικρούς ,  χορό για τους μικρούς και τους μεγάλους και φυσικά το άναμμα των φωτιών, όπου κάηκαν τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς.

Η Γιορτή ξεκίνησε με παραδοσιακά παιχνίδια, όπως τσουβαλοδρομίες, αυγοδρομίες, στα οποία συμμετείχαν τα παιδιά του χωριού και όχι μόνο.

Στη συνέχεια τα χορευτικά σχήματα των Πολιτιστικών Συλλόγων Καναλίου και Παντοκράτορα έδωσαν ξεχωριστό τόνο στην γιορτή ταξιδεύοντας τους παρευρισκομένους στα μονοπάτια της παράδοσης.

Το αποκορύφωμα της γιορτής ήταν φυσικά το άναμμα των φωτιών και το κάψιμο των στεφανιών της Πρωτομαγιάς,ένα εντυπωσιακό έθιμο (το οποίο χάνεται στο πέρασμα του χρόνου και παλιότερα αναβίωνε σε κάθε γειτονιά) που συνδέεται με την γιορτή του Αη Γιαννιού του Ρηγανά.

Σύμφωνα με το έθιμο του Αη Γιαννιού εκτός από τις φωτιές οι ανύπαντρες κοπέλες παίρνουν το αμίλητο νερό ,ενώ τα παλιότερα χρόνια κοιτούσαν στο πηγάδι και στην αντανάκλαση του ήλιου έβλεπαν ποιόν θα παντρευτούν. Όλα τα έθιμα του κλήδονα συμπεριλαμβάνονται στο βιβλιαράκι που εδώ και κάποια χρόνια έχει εκδώσει ο Σύλλογος Παντοκράτορα και αποτυπώνουν όμορφες στιγμές που δεν πρέπει να χαθούν στο πέρασμα του χρόνου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ετικέτες:

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ