Συζήτηση με τον Θεοδόση Πελεγρίνη στην Πρέβεζα


Τον Θεοδόση Πελεγρίνη φιλοξενεί το Φιλοσοφικό Καφενείο στην Πρέβεζα υπό την αιγίδα του Δήμου Πρέβεζας


Ο καθηγητής φιλοσοφίας, ο πρ. υφυπουργός Παιδείας, ο πρ. πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο ηθοποιός θα συζητήσει με τους θαμώνες του φιλοσοφικού καφενείου με θέμα “Η πολιτική και η Φιλοσοφία” την Τετάρτη 19 Απριλίου και ώρα 19.30 στην αίθουσα Αθανασιάδη. Συντονίζουν τη συζήτηση ο Κωνσταντίνος Ακρίβος, διδάκτωρ φιλοσοφίας, η Ελευθερία Αγγέλη, Εντεταλμένη Σύμβουλος Παιδείας και Πολιτισμού του Δ. Πρέβεζας  και ο Κοσμάς Κορωναίος, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας.
Η ιδιαιτερότητα αυτού του Φιλοσοφικού Καφενείου έγκειται στο ότι εγκαθιδρύει μια σχέση αμφίδρομης επικοινωνίας ανάμεσα στους συμμετέχοντες και τους ομιλητές, σπάζοντας το πρωτόκολλο της ex cathedra διάλεξης, που περιορίζει τους συμμετέχοντες στη θέση του κοινoύ.  Σ’ αυτό το Φιλοσοφικό Καφενείο ο καθένας συμμετέχει και ανταλλάσσει απόψεις μέσα στη θέρμη και την εμπιστοσύνη μιας διευρυμένης συντροφιάς αλλά ταυτόχρονα και μιας οργανωμένης συζήτησης. Η συμμετοχή εξεχουσών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών δίνει την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους, σε μια συνθήκη εγγύτητας, να τους γνωρίσει και  να συζητήσει μαζί τους σκέψεις και προβληματισμούς.


Βιογραφικό του Θεοδόση Πελεγρίνη.
Γεννήθηκε το 1948 στο Σουδάν. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, του οποίου αναγορεύθηκε διδάκτωρ. Είναι καθηγητής Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1977. Από το 2010 ως το 2014 διετέλεσε πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ από το 2001 έως το 2007 διετέλεσε κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 2007 έως το 2011 πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου.
Εκτός από τα πανεπιστημιακά του καθήκοντα, μεταξύ 1999 και 2002 παρουσίασε εκπομπές στη δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία. Ακόμη μεταξύ 1993 και 2000 ήταν ο διοργανωτής των συνεδρίων με την ονομασία Παλαιό Πανεπιστήμιο στην Πλάκα της Αθήνας. Από το 2006 έως το 2012 παρουσίασε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών πρωτότυπα θεατρικά έργα σχετικά με τη φιλοσοφία. To 2007 έλαβε το Α΄ Κρατικό βραβείο δοκιμίου-κριτικής για το έργο του «Από τον πολιτισμό στην πείνα». Τον Οκτώβριο του 2014 τιμήθηκε από το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου, με το βραβείο καλύτερης ερμηνείας στην ταινία Πανδημία του Δημήτρη Πιατά.
Έχει συγγράψει είτε σε ατομικό είτε σε συλλογικό επίπεδο, έργα σχετικά με τη φιλοσοφία.
Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ήταν υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ τοποθετημένος στην τελευταία τιμητική θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας. Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ορίστηκε υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και παρέμεινε σε αυτή τη θέση μέχρι τις 5 Νοεμβρίου του 2016.


Βιβλία του Θεοδόση Πελεγρίνη
Παιδεία: Προκλήσεις της εποχής μας και μελλοντικές εξελίξεις

Θέατρο

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Σήμερα η Δορυφορική μετάδοση της Όπερας “Τραβιάτα” στην Όαση

05/11/2022, 10:42 πμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Έναρξη δορυφορικών μεταδόσεων από τη Μετροπόλιταν όπερα της Νέας Υόρκης  στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου 

18/10/2022, 1:00 μμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στις “Νύχτες Ποίησης” στον Κήπο του Λαού ο Θωμάς Ιωάννου

06/09/2022, 9:52 πμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

“ Αγιαντζίκ-Αρχάγγελος δυο πατρίδες” στο Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου

05/08/2022, 11:00 πμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Ανοίγει σήμερα τις πύλες της η έκθεση ζωγραφικής “Αιολική Γη ” του Στέλιου Καγιαδάκη στην Δημοτική Πινακοθήκη Γιάννης Μόραλης

18/07/2022, 5:58 μμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Γλυπτική «ΔΙΑ ΣΙΔΗΡΟΥ» – Μια συνέντευξη του Πρεβεζάνου γλύπτη

23/02/2022, 6:12 μμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Στο Αρχαίο Ωδείο Νικόπολης παρουσιάστηκε η παράσταση «Τρωάδες» από την θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ

29/08/2021, 11:08 πμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

“Μαργιόλα- Τέσσερις Γενιές” στο Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης

05/08/2021, 7:52 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites