Έτοιμη να τα …σπάσει και φέτος στην Πρώτη Ανάσταση η Πρέβεζα!

Με Φαντασμαγορικό και εκκωφαντικό τρόπο θα πραγματοποιηθεί και φέτος όπως τα τελευταία χρόνια η Πρώτη Ανάσταση στην Πρέβεζα.
Όταν το ρολόι στον Άγιο Χαράλαμπο θα σημάνει 9:30 το πρωί και ο ιερέας του Αγίου Χαραλάμπους ψάλλει το Χριστός Ανέστη , δεκάδες πύλινες στάμνες θα σπάσουν στο γραφικότερο στενό της πόλης το Σαϊτάν Παζάρ, αλλά και σε όλο το πεζόδρομο του Ιστορικού Κέντρου, συμβολίζοντας έτσι τη νίκη της ζωής ενάντια στον θάνατο.
Ο Δήμος Πρέβεζας και οι καταστηματάρχες έχουν ήδη προμηθευτεί πήλινα αντικείμενα τα οποία θα μοιραστούν σε κατοίκους και επισκέπτες, ενώ θα προσφερθούν και παραδοσιακά γλυκίσματα.
Το χαρμόσυνο μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης θα ηχήσει πιο δυνατά με την παρουσία  της Φιλαρμονικής της Δ.Ε Λούρου, ενώ ο Χορευτικός Όμιλοας Πρέβεζας με την συνοδεία της παραδοσιακής ορχήστρας του Κώστα Χαρισιάδη θα παρουσιάσει για πρώτη φορά την παραδοσιακή Πρεβεζάνικη στολή δίνοντας έτσι παραδοσιακο χρώμα στην ημέρα αυτή.
Το έθιμο αυτό το οποίο κρατά από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας όταν οι Χριστιανοί προκειμένου να κρατήσουν μακριά από το στενό (Σαϊταν Παζάρ) τους Τούρκους, για να γιορτάσουν ανενόχλητοι την πρώτη Ανάσταση, πετούσαν αυτοσχέδια βεγγαλικά τα οποία και τρόμαζαν τους κατακτητές, ενώ συνεχίζει και σήμερα χάρη στους καταστηματάρχες του Σαιτάν Παζάρ οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια το κρατούν ζωντανό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την περίοδο που  η Πρέβεζα απέκτεισε διαδικτυακά μέσα μαζικής ενημέρωσης sites και blogs (6 χρόνια πριν περίπου), το σπάσιμο των μποτιών προβάλλεται κάθε χρόνο στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας μας, με βίντεο στα κεντρικά δελτία ειδήσεων, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω διάδοση του εθίμου ανά την Ελλάδα, βοηθώντας έτσι στην προσέγγιση ακόμα περισσότερων επισκεπτών και φθανοντας στο σήμερα όπου η πληρώτητα των ξενοδοχίων αγγίζει το 100%.

TAGS:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites