Αντιδράσεις και ανακοινώσεις για την αποβολή μαθητών στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

Τις έντονες αντιδράσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών και των σωματείων που πρόσκειται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ προκάλεσε η απόφαση του συλλόγου των καθηγητών του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας να αποβάλουν δύο μαθητές του Σχολείου για απρεπή συμπεριφορά. Σύμφωνα με τους μαθητές η αιτία ήταν η άρνηση της Διευθύντριας του Σχολείου να τους επιτρέψει να φύγουν από αυτό για να μεταβούν στη Φιλιππιάδα και να καλωσορίσουν τα προσφυγόπουλα που πηγαν για πρώτη μέρα στο σχολείο.

Από την πλευρά της Διεύθυνσης του σχολείου και των καθηγητών, το θέμα δεν προέκυψε από την πρόθεση των μαθητών να μεταβούν στη Φιλιππιάδα για τα προσφυγόπουλα, αλλά από την απρεπή συμπεριφορά αυτών,αφού σύμφωνα με την Διευθύντρια, υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθείται για να φύγει ένα παιδί από το σχολείο και την οποία τα συγκεκριμένα παιδιά σύμφωνα πάντα με τους καθηγητές ήθελαν να παρακάμψουν.
Για το θέμα μίλησαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης τόσο η Διευθύντρια του Σχολείου κ. Ελένη Συνεσίου, όσο και οι μαθητές που αποβλήθηκαν.
Δείτε τι είπαν στα βίντεο που ακολουθούν και διαβάστε τις ανακοινώσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών και του ΠΑΜΕ.

Ούτε με μηνύσεις – Ούτε με αποβολές. Δεν τρομοκρατούνται οι μαθητές!
Να σβηστούν εδώ κι τώρα οι αποβολές!
Καμία ποινικοποίηση των αγώνων των μαθητών!
Παλεύουμε για το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει!
Σε εμάς και σε όλα τα παιδιά του κόσμου!!!
            Μονοήμερη αποβολή «έφαγαν» δύο μαθητές, μέλη του 15μελούς του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας και της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Πρέβεζας επειδή δήθεν έδειξαν αυθάδεια προς το Σύλλογο καθηγητών! Ξέρουμε για ποιο λόγο έπεσαν οι αποβολές και το δηλώνουμε σε όλους: Οι μαθητές δεν τρομοκρατούνται. Ο Σύλλογος Καθηγητών και ιδιαίτερα η Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου μας έχουν δείξει πολλές φορές αν είναι με το μέρος μας ή όχι.  
Μετά τη δίωρη δυναμική αποχή,
θα πάρουμε τα μέτρα μας για να σβηστούν οι αποβολές!
            Όλη τη χρονιά, όποια κινητοποίηση κι αν αποφασίσαμε ήταν απέναντί μας και προσπαθούσαν να μας διασπάσουν και να μας φοβίσουν. Και τώρα επειδή αποφασίσαμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στα προσφυγόπουλα, που μαζί με τις οικογένειές τους, είναι θύματα του πολέμου, έκαναν ότι περνάει από το χέρι τους για να μας αποτρέψουν. Να αποτρέψουν αυτά τα παιδιά να ξεκινήσουν το σχολείο με χαμόγελο.
            Κατανοούμε την ευθύνη που έχουν οι καθηγητές για τις ώρες που είμαστε στο σχολείο κι ότι δεν μπορεί να φεύγει όποιος μαθητής θέλει χωρίς άδεια. Αλλά εδώ μιλάμε για άλλη περίπτωση. Οι μαθητές του Μουσικού ζήτησαν άδεια και κάλεσαν και τους καθηγητές να τους συνοδέψουν στη Φιλιππιάδα.
            Η αλληλεγγύη που δείξαμε προς τα προσφυγόπουλα ήταν και είναι ένα μάθημα ζωής για όλους τους μαθητές. Μάθαμε στην πράξη το «όλοι για έναν και ένας για όλους». Κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος του σε αυτήν την επίθεση που δεχόμαστε στα δικαιώματά μας και στην ανάγκη μας για μόρφωση.
Ποιος φταίει;
            Έχουμε απέναντί μας την πολιτική που υποβαθμίζει το σχολείο μας, που μας εξοντώνει και δε μας μορφώνει. Αυτήν «ασπάζονται» όλες οι φωνές που μας λένε να μην αγωνιζόμαστε και να κάτσουμε στ’ αυγά μας.
            Άμα οι καθηγητές και η Διευθύντρια ήταν έμπρακτα μαζί μας στους αγώνες και τις κινητοποιήσεις μας ενάντια στην πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζεται από το Υπουργείο και τις κυβερνήσεις, τότε:
  • Θα ζήταγαν κι αυτοί περισσότερα λεφτά για την Παιδεία και θα ήταν μαζί μας στον αγώνα ενάντια στο ΝΑΤΟ που κάνει πολέμους και δημιουργεί πρόσφυγες.
  • Δεν θα ανεχόντουσαν να κάνουμε μάθημα σε κοντέινερ.
  • Δεν θα ζητούσαν να πληρώσουν οι γονείς μας για να αγοράσει όργανα το Μουσικό.
            Όπως αναφέραμε και στην ομιλία μας στο School Art Festival: «το σημερινό σύστημα, όπως στους λίγους εξασφαλίζει πλούτη, στους λίγους εξασφαλίζει και καλά σχολεία.». Αυτό το έχουμε καταλάβει και το νιώθουμε στο πετσί μας.        
            Δεν υποχωρούμε αν δε δικαιωθούμε! Καλούμε τους μαθητές σε κάθε σχολείο να σταθούν δίπλα στους μαθητές του Μουσικού Σχολείου!Απαιτούμε:    
  • Να σβηστούν εδώ και τώρα οι αποβολές των δύο μαθητών στο Μουσικό.
  • Καμία ποινικοποίηση των αγώνων των μαθητών.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Την περασμένη βδομάδα οι μαθητές των σχολείων της Πρέβεζας  ευαισθητοποιημένοι  στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα προσφυγόπουλα, διοργάνωσαν με επιτυχία το “School Art Festival” με στόχο να μαζέψουν μολύβια, τετράδια και άλλο υλικό και να τα παραδώσουν  σε αυτά την πρώτη μέρα έναρξης των μαθημάτων  τους στα σχολεία της Φιλιππιάδας.
Η έναρξη των μαθημάτων με ευθύνη της  κυβέρνησης και Υπουργείου Παιδείας έγινε πριν δυο μέρες, με καθυστερήσεις και παλινωδίες που έδωσαν έδαφος σε φασιστικά και αντιδραστικά στοιχεία να σπέρνουν το δηλητήριο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας  στους κατοίκους της περιοχής. Την πρώτη μέρα που τα προσφυγόπουλα πήγαν στο σχολείο, σωματεία, εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί βρέθηκαν στη Φιλιππιάδα και τα υποδέχτηκαν. Μαζί με αυτούς, εκεί βρέθηκαν και μαθητές της Συντονιστικής Επιτροπής  Μαθητών Πρέβεζας όπου τους παρέδωσαν τα πρώτα τους τετράδια και άλλα σχολικά είδη που είχαν μαζευτεί στο “School Art Festival”.
Η δράση αυτή των μαθητών αντί να βρει το σύλλογο διδασκόντων  και τη Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου αρωγούς, συμπαραστάτες και εμψυχωτές, (όπως έγινε σε άλλα σχολεία της Πρέβεζας) πράγμα που  όφειλαν ως  παιδαγωγοί, αρχικά  κατέβαλαν προσπάθειες  να την αποτρέψουν απειλώντας τους μαθητές ότι θα έχουν συνέπειες για την πράξη τους αν φύγουν από το σχολείο.  Ευτυχώς οι μαθητές άκουσαν τη φωνή της συνείδησής τους και όχι αυτή των «παιδαγωγών» τους,  πήγαν στη Φιλιππιάδα  και υποδέχτηκαν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία. Ωστόσο στην επιστροφή τους βρήκαν απέναντί τους τη Διευθύντρια του σχολείου και μερίδα καθηγητών οι οποίοι έκαναν πραγματικότητα τη απειλή και τους απέβαλαν από το σχολείο.
«Παλεύουμε για το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει, σε εμάς και όλα τα παιδιά του κόσμου.» Αυτή ήταν  η απάντηση που έδωσαν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου της Πρέβεζας  στις αποβολές  των  δύο συμμαθητών τους μελών του 15-μελούς και της συντονιστικής Επιτροπής μαθητών Πρέβεζας , επιβεβαιώνοντας  στην πράξη το σύνθημα που ακούγεται στους μαθητικούς αγώνες: «η νέα γενιά έχει ιδανικά, δεν τρομοκρατείται ούτε προσκυνά».
Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Πρέβεζας καταδικάζει την ενέργεια της Διευθύντριας και της πλειοψηφίας του Συλλόγου Διδασκόντων του Μουσικού Σχολείου να αποβάλλουν τους δυο μαθητές και τους καλεί ν’ αναιρέσουν την απόφασή τους. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού δεν μπορεί να ταυτίζεται με αυτόν του «παιδονόμου». Ο εκπαιδευτικός επιβάλλεται στους σημερινούς καιρούς να διαπαιδαγωγεί τις νεανικές συνειδήσεις με το παράδειγμα της «Αντιγόνης» ενάντια στους σύγχρονους «Κρέοντες», διαμορφώνοντας  ανθρώπους  με αξίες όπως η συλλογικότητα κι η αλληλεγγύη, που θα παλεύουν για ένα καλύτερο σχολείο σε  μια καλύτερη κοινωνία.                                                                              

Πρέβεζα  4-4-2017.
Να ανακληθούν οι αποβολές των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας
Οι αγωνιζόμενοι μαθητές διδάσκουν ήθος και αξιοπρέπεια σε όλη τη κοινωνία


Μαθητές μέλη του συντονιστικού αγώνα σχολείων της Πρέβεζας αποφάσισαν να αντιδράσουν στα τραγικά γεγονότα που συμβαίνουν στη περιοχή μας. Ομάδες γονέων από τη Φιλιππιάδα αντιτίθενται στην ένταξη των παιδιών των προσφύγων στα σχολεία. Επικαλούνται αρρώστιες και με αυτή τη πρόφαση δεν αφήνουν τα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο. Θέλουν να στερήσουν την παιδεία από παιδιά που έχουν ζήσει στο έπακρο το πόνο και το ξεριζωμό από την πατρίδα τους και την ίδια ώρα δίνουν το χειρότερο μάθημα στα δικά τους παιδιά.
Οι μαθητές του συντονιστικού αγώνα σχολείων Πρέβεζας δεν μείνανε αμέτοχοι. Εκφράσανε έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στα προσφυγόπουλα και διοργάνωσαν κινητοποιήσεις ενάντια στο πόλεμο, το φασισμό και το ρατσισμό.
Όλη τη χρονιά διοργάνωσαν κινητοποιήσεις για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση με βάση τις σύγχρονες ανάγκες κόντρα και ενάντια στο σχολείο της αγοράς.
Η «αυθάδεια» για την οποία τιμωρήθηκαν ήταν η μαχητική υπεράσπιση των επιλογών τους. Το μαθητικό κίνημα ενόχλησε και κάποιοι πιστεύουν ότι θα το καταστείλουν με τις αποβολές. Είναι βαθιά γελασμένοι.
Κόντρα στο κλίμα της υποταγής και της ηττοπάθειας που θέλουν να επιβάλλουν σε όλη τη κοινωνία για να περάσουν τη βάρβαρη πολιτική τους, η στάση των αγωνιζόμενων μαθητών αποτελεί φωτεινό παράδειγμα.
Ο αγώνας για ένα καλύτερο σχολείο και μια καλύτερη κοινωνία, μέσα από μαζικές δημοκρατικές διαδικασίες και πρακτικές είναι στοιχείο κοινωνικοποίησης της νέας γενιάς και διαπαιδαγώγησης σε αξίες και ιδανικά που το σχολείο οφείλει να προάγει. Για μας αξίες όπως: ΑΛΛΗΛΕΓΥΗ – ΑΛΛΗΛΟΣΕΒΑΣΜΟΣ – ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ είναι ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ. Δεν θα επιτρέψουμε  να ασκείται τρομοκρατία και να στήνονται μαθητοδικεία μέσα στα σχολεία.


Θέλουμε σχολεία δημοκρατικά και όχι θερμοκήπια για μαθητές φυτά.


οργανώσεις βάσης  Ηπείρου της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση
συμμετέχει στην ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Με θρησκευτική ευλάβεια η εορτή του Αγίου Πνεύματος στην Ιερά Μονή Λεκατσά

21/06/2021, 5:15 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Αυλαία εκδηλώσεων με αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 από το Δημοτικό Ωδείο “Σπύρος Δήμας”

21/06/2021, 4:56 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Στην Παραλία της Πρέβεζας και σήμερα για rapid test ο ΕΟΔΥ

21/06/2021, 10:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Προετοιμασία συνέντευξης για ψυχομετρικές εξετάσεις εισαγωγής σε στρατιωτικές, αστυνομικές, πυροσβεστικές σχολές & λιμενικό σώμα

21/06/2021, 9:16 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα : Σύλληψη για παράνομη υπαίθρια εμπορική δραστηριότητα στο Δρυόφυτο

19/06/2021, 12:26 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Ζητούνται άτομα για εργασία στην αλυσίδα SPAINSHOPS

19/06/2021, 11:53 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites