Σάββατο, 18/01/2020

Αναβίωσε και φέτος το Καγκελάρι στο χωριό Κερασώνας στην Φιλιππιάδα Πρέβεζας

Ένα από τα κορυφαία χορευτικά δρώμενα της Ηπείρου γιόρτασαν χθες Κυριακή του Πάσχα στο Κερασώνα της Φιλιππιάδας

Οι κάτοικοι του χωριού μαζί με τους επισκέπτες πιάστηκαν χέρι – χέρι και έσυραν το χορό στον προάυλιο χώρο του Ιερού Ναού του Αποστόλου Παύλου αναδεικνύοντας έτσι τις αληθινές και γνήσιες στιγμές αγάπης και αλληλεγγύης..

 Το Καγκελάρι είναι πολυπρόσωπος υπαίθριος χορός, οι ρίζες του οποίου χάνονται στα βάθη του χρόνου. Μαρτυρίες για το πότε ακριβώς εμφανίστηκε δεν υπάρχουν. ‘’Από το ύφος του και τις μονότονες κινήσεις και την καθολική σχεδόν συμμετοχή των πανηγυριστών, φαίνεται ότι είναι αρχαϊκό λείψανο, μέσο συμμετοχής και εκδηλώσεων κοινών συναισθημάτων από μεγάλες ομάδες λαού‘’. Πάντως στα χρόνια της Τουρκοκρατίας είναι ήδη γνωστός. Θα πρέπει, λοιπόν, να συνδέεται με τα ηρωικά χρόνια των αγώνων των κατοίκων αλλά και με τη μακρόχρονη σκλαβιά της Ηπείρου

 Την ονομασία του Καγκελάρι την οφείλει ή στη λέξη κάγκελο, επειδή οι χορευτές είναι τοποθετημένοι και συνδεδεμένοι όπως τα κάγκελα ή στα καγκέλια ή καγκελίσματα, τα διπλώματα, δηλαδή, του κύκλου που κάνουν οι χορευτές στο χορό. Πάντως με την ονομασία Καγκελάρι δεν εννοούμε έναν συγκεκριμένο χορό αλλά όλα όσα λαβαίνουν χώρα κατά τη διάρκεια του δρώμενου.

photo: Λάμπρος Γάκης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ