Ακόμα να απαντήσει ο Δήμος Πρέβεζας στην επιστολή του Πολιτιστικού Συλλόγου “Πρέβεζα” για το σπίτι που έζησε ο Καρυωτάκης

Από τις 19 Ιουλίου του 2016 ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Πρέβεζα” είχε αποστείλει επιστολή στο Δήμαρχο Πρέβεζας κ. Χρήστο Μπαϊλη , με την οποία τονίζει την απογοητευτική εικόνα του σπιτιού, που έζησε τις λίγες ημέρες πριν βάλει τέλος στην ζωή του, ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης. Η επιστολή όπως φαίνεται δεν έτυχε ιδιαίτερης προσοχής από τον Δήμαρχο καθώς ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Πρέβεζα” επανέρχεται με δεύτερη την οποία απέστειλε στις 8 Μαρτίου 2017 και στην οποία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο Δήμος όλους αυτους του μήνες δεν προέβη σε καμία ενέργεια για την καλυτέρευση της εικόνας της οικίας Καρυωτάκη.
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε και τις δύο επιστολές του Συλλόγου.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΠΡΕΒΕΖΑ»
Αβέρωφ 2,  48100Πρέβεζα
Τηλ. 26820 61415
e-mail: pol.syl.preveza@gmail.com

ΠΡΟΣ:
Δήμο Πρέβεζας

Υπόψη: Δημάρχου Κου Χρήστου Μπαΐλη

Κύριε Δήμαρχε,
Το πόσο σημαντικό κεφάλαιο για την πόλη μας είναι το όνομα του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, σας είναι γνωστό.
Γνωστά, επίσης, σας είναι και τα τρία σημεία μνήμης της πόλης μας για τον ποιητή, η οικία που έμεινε το λίγο χρονικό διάστημα παραμονής του εδώ μέχρι την αυτοχειρία του, το μνημείο στη θέση «Βαθύ», που έβαλε τέλος στη ζωή του, και η προτομή του στη μικρή γραφική πλατεία δίπλα στο σπίτι του.
Ο χαρακτήρας της μνήμης των τριών αυτών σημείων στο μέτρο που εξαρτάται από τη «δημοτική» διαχείριση της τοπικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δυστυχώς, είναι αρνητικός.
Το «σπίτι του Καρυωτάκη», που το επισκέπτονται τους καλοκαιρινούς μήνες δεκάδες επισκέπτες καθημερινά, είναι μία απογοήτευση γι’ αυτούς και μία ντροπή για μας τους ντόπιους. Η εξωτερική εικόνα του από τη μεριά του μικρού στενού που οδηγεί στην είσοδο της αυλής με τα γραμμένα συνθήματα, τους πεσμένους σοφάδες, τον άβαφο τοίχο, τους απεριποίητους «γκαζοντενεκέδες» με τα ξεραμένα φυτά και τη δυσοσμία από τα αποφάγια και τις ακαθαρσίες των ζώων στη μικρή πρασιά, μοιάζει νοσηρή και βαραίνει τις αισθήσεις κάθε επισκέπτη και περαστικού.
Πολλοί από τους επισκέπτες που ακολουθούν με το βλέμμα τους τον ποιητή και στην αυλή του «σπιτιού του», προσθέτουν επί πλέον πικρία και απογοήτευση στα συναισθήματά τους. Ο χώρος που έζησε ο ποιητής τις τριάντα δύο τελευταίες ημέρες της ζωής του, μπορεί τυπικά να είναι ιδιωτικός, ουσιαστικά όμως, είναι μέρος της ιστορίας και της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης και πρέπει να μας ενδιαφέρει και να μας πονάει όλους.
Η ιδιοκτήτρια του σπιτιού, όπως και μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας, αυτή τη γκρίζα εποχή που ζούμε, ίσως δεν έχει την πολυτέλεια της εξωτερικής αισθητικής βελτίωσής του, καθώς δεν είναι και αποκλειστικά υπεύθυνη για την εικόνα του.
Η Δημοτική Αρχή,  όμως, με το τμήμα πολιτισμού της, είναι υποχρεωμένη να παρατηρεί, να καταγράφει, να αναδεικνύει και να προστατεύει τις πολύτιμες αυτές ψηφίδες, γιατί σε τελευταία ανάλυση αυτές είναι το «μεδούλι» της πόλης και ο βαθύς πολιτισμός της.
Λύσεις υπάρχουν και σας έχουν κατατεθεί. Υλοποιήστε τες άμεσα, γιατί το επιβάλλει πάνω από όλα η αξιοπρέπεια της Πρέβεζας που ηγείσθε.
Για τα άλλα δύο σημεία μνήμης, με πρώτο την προτομή του, θα μπορούσατε να πείσετε ή και να επιβάλλετε, αν χρειαστεί, στον ιδιοκτήτη του παρακείμενου μπαρ να απαλλάξει τον ποιητή από την καθημερινή ασφυξία των τραπεζοκαθισμάτων του, απομακρύνοντάς τα σε μία λογική απόσταση από το μνημείο. Θα ήταν μία διπλή κίνηση σεβασμού προς τον ποιητή και την πόλη.
Το άλλο μνημείο στο «Βαθύ» έχει να αισθανθεί τη δημοτική παρουσία και περιποίηση από την κοινή εκδήλωση του Δήμου μας, επί των ημερών σας, με τον Δήμο Τρίπολης στο χώρο αυτό, εδώ και κάποια χρόνια. Ευτυχώς, όμως, είναι ακόμη ορατό!!!
Και στα τρία παραπάνω σημεία μνήμης του ποιητή ο σύλλογος μας έχει κατά καιρούς προσφέρει εθελοντικά έργο ευπρεπισμού και συντήρησής τους. Την ίδια διάθεση έχει και τώρα, αρκεί μπροστάρηδες, άμεσα και προγραμματισμένα, να είναι οι δημοτικοί υπεύθυνοι του πολιτισμού μας, γιατί, κυρίως στην πολιτική, μόνο οι πράξεις έχουν δύναμη και παραδειγματίζουν.
Τελειώνοντας την επιστολή μας αυτή, καταθέτουμε μια απλή και πρακτική πρόταση. Ο τομέας πολιτισμού του Δήμου να καταγράψει όλα τα υπάρχοντα μνημεία και αφού τα ευπρεπίσει και αναδείξει, σε βαθμό αξιοπρεπούς εικόνας για τον Δήμο μας, καθημερινά να φροντίζει για την προστασία τους, με τις υπηρεσίες που διαθέτετε, και κατά τακτά διαστήματα για τη συντήρησή τους.
Αυτή η πρότασή μας, εάν συνδυαστεί με παλαιότερη για υιοθεσία (ουσιαστική και όχι επιδεικτική) αυτών των μνημείων από σχολεία και συλλόγους, είμαστε σίγουροι ότι  τα αποτελέσματα θα είναι εντυπωσιακά για την εικόνα της πόλης μας. Και για να συμβαδίζουν τα λόγια μας με πράξεις, ο σύλλογος μας ζητά από σήμερα την υιοθεσία του «Μνημείου των κατοίκων της πόλης μας που έχασαν ως άμαχοι τη ζωή τους από βομβαρδισμούς».
Κύριε Δήμαρχε,
Τα μνημεία έχουν ένα βασικό σκοπό ύπαρξης: να λειτουργούν ως ερεθίσματα καταβύθισης όλων μας στην αναζήτηση νοημάτων για τη ζωή και συγχρόνως να αναβλύζουν μηνύματα για έναν καλύτερο κόσμο.
Η μνήμη, που είναι και η μήτρα της ιστορίας, πρέπει να είναι η πιο πολύτιμη αποσκευή όλων μας και η διαφύλαξή της πρωταρχικό καθήκον μας.

Με εκτίμηση,

                                                                                  ΠΡΟΣ
                                                                               1. Τον Δήμαρχο  Πρέβεζας
   κ. Χρήστο Μπαΐλη
                                                                                     ΠΡΕΒΕΖΑ
                                                                                                                                                                
Κοινοποίηση
  1. Τμήμα Πολιτισμού Δήμου Πρέβεζας                                                                                         Υπόψη: κας   Αγγέλη                                                                             
  2. Τοπικά Μ.Μ.Ε.
ΣΧΕΤΙΚΟ: το αρ. πρωτ. 819/21-7-2016, έγγραφό μας.

Κύριε Δήμαρχε,

Σχετικά με το ανωτέρω έγγραφό μας (το οποίο και σας επισυνάπτουμε) , επανερχόμαστε με την επιστολή μας αυτή σ’ ένα σημαντικό  θέμα, που  αφορά τις προτάσεις του  συλλόγου μας για την εικόνα και την αξιοποίηση της οικίας  που διέμενε ο ποιητής Κ. Καρυωτάκης, που  αποτελεί για την πόλη μας ένα σημαντικότατο ιστορικό, πολιτιστικό και τουριστικό στοιχείο.
Δεν πήραμε καμία απάντηση προφορική ή γραπτή,  αλλά ούτε και είδαμε από μέρους σας καμία κίνηση συνεργασίας με τους ιδιοκτήτες του σπιτιού  για βελτίωση της όχι και τόσο τιμητικής , για το Δήμο μας και το Τμήμα Πολιτισμού του, εικόνας του.

Σε πρόσφατη συνάντηση που είχαμε εμείς με τους ιδιοκτήτες του, μας διαβεβαίωσαν ότι είναι διαθέσιμοι σε κάθε συζήτηση για την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση αυτού του πολυεπισκέψιμου και πολυφωτογραφημένου χώρου προς όφελος της πόλης, αλλά και του σεβασμού προς τον ποιητή.

Η κυρίως τουριστική περίοδος αρχίζει σε λίγο και οι δικές μας προτάσεις  εξακολουθούν να είναι σε ισχύ.
Μετά την δεύτερη αυτή επιστολή , ελπίζουμε στις δικές σας ενέργειες  και εμείς είμαστε στη διάθεσή σας  για κάθε δυνατή  εθελοντική βοήθεια.

Επίσης ακόμη περιμένουμε την απόφασή σας , στην πρότασή μας να υιοθετήσουμε το μνημείο <Πεσόντων  Πρεβεζάνων πολιτών>.

Με εκτίμηση.

Για το Δ.Σ.                         

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                    Η   ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ     
                 

         
     Κωνσταντίνος  Λογοθέτης                                           Άννα  –Μαρία Σαρδελή    

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο Στράτος Ιωάννου για τον χαρακτηρισμό του μνημείου Ζαλόγγου ως Μνημείο Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας

23/06/2021, 4:29 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Πρέβεζας πραγματοποιεί εξόρμηση στον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου

23/06/2021, 11:56 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Επανεκκίνηση εστίασης : Σημεία προσοχής στην υποβολή αίτησης χρηματοδότησης

23/06/2021, 10:58 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Στην ΕΡΤ εκπροσώπησε την ΟΕΦΕ για τα θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων η Σπυριδούλα Γεωργοκίτσου

22/06/2021, 8:36 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Απορρίφθηκε αίτημα γονέων για ίδρυση 3ου Τμήματος στην Α΄ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου

22/06/2021, 7:51 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Με Ελευθερία Αρβανιτάκη και άλλα μεγάλα ονόματα το φετινό πολιτιστικό καλοκαίρι

22/06/2021, 3:22 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites