Κυριακή, 15/12/2019

Προστατευόμενη πλέον η γεωγραφική ένδειξη ελαιολάδου «Πρέβεζα»;

.

Θετικές είναι οι εξελίξεις που αφορούν στην προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη ελαιολάδου «Πρέβεζα».

Ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας, ο οποίος με σχετικό άρθρο του, είχε τονίσει από το Μάρτιο του 2016 πως το κλειδί για να προχωρήσει η Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη για το ελαιόλαδο «Πρέβεζα» είναι να βρεθούν επιχειρήσεις (ελαιοτριβεία και συσκευαστήρια) ώστε να πιστοποιηθούν για την παραγωγή και διάθεση στην αγορά του ελαιόλαδου Π.Γ.Ε. «Πρέβεζα» . Σε διαφορετική περίπτωση ελοχεύει ο κίνδυνος το σήμα να χαθεί.

Η κατοχύρωση του συγκεκριμένου ελαιόλαδου  ΠΓΕ «Πρέβεζα» υποβλήθηκε το 1993 με αίτημα από την Ε.Α.Σ. Πρέβεζας η οποία την εποχή εκείνη ήταν ο μεγαλύτερος και ο σημαντικότερος φορέας συγκέντρωσης και εμπορίας ελαιολάδου στην περιοχή και έκτοτε δεν έχει κυκλοφορήσει συσκευασμένο προϊόν στην αγορά, με αποτέλεσμα να υπάρξουν προειδοποιητικές «συστάσεις» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα αφαιρεθεί το σήμα αν συνεχίσει να υφίσταται αυτή η κατάσταση.

Όπως όλα δείχνουν ότι ο κίνδυνος αυτός απομακρύνεται, αφού σύμφωνα με τις πληροφορίες δύο επιχειρήσεις που εδρεύουν στο Νομό Πρέβεζας, ένα ελαιοτριβείο-συσκευαστήριο και ένα συσκευαστήριο ελαιολάδου, έχουν υποβάλει τους σχετικούς φακέλους για την ένταξή τους στο Π.Γ.Ε.

Μάλιστα αυτές τις μέρες κλιμάκιο του Agrocert βρίσκεται στην Πρέβεζα, για να ελέγξει τους χώρους και τις εγκαταστάσεις των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της πιστοποίησής τους.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ετικέτες:

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ