Κυριακή, 09/08/2020

Παρουσιάστηκε η ποιητική συλλογή του Σωτήρη Νούσια «Ζωή Χωρίς Όνομα»

«ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ» είναι ο τίτλος της ποιητικής συλλογής που παρουσιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην γεμάτη από κόσμο Θεοφάνειο αίθουσα, μέσα σε μια θερμή και όμορφη ατμόσφαιρα. Συγγραφέας ο δημοσιογράφος Σωτήρης Νούσιας, ενώ επιβάτες στην βιβλιοπαρουσίαση η Ελένη Συνεσίου – Φιλόλογος, η Πέλα Καλογήρου που απήγγειλε ποιήματα της συλλογής και ο Γιώργος Ρούγκας στις μελωδίες με την κιθάρα του. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο πολιτιστικός σύλλογος «Πρέβεζα», ο σύλλογος «Περί βιβλίου» και οι Εκδόσεις Φυλάτος.
Η πρόεδρος του Συλλόγου «Περί Βιβλίου» Σοφία Πασά αναφερόμενη στον συγγραφέα σημείωσε πως είναι ιδιαίτερα ευοίωνο και ενθαρρυντικό για την πνευματική και πολιτιστική ζωή της Πρέβεζας, ότι υπάρχουν νέοι άνθρωποι που εκφράζουν τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τα συναισθήματά τους μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία, κάτι που ενισχύει προσδοκία, τονώνει την ελπίδα και μας ενδυναμώνει με αισιοδοξία ότι παρά τις δυσκολίες της η ζωή είναι πάντα όμορφη. Η κα Πασά  αναφερόμενη στο βιβλίο τόνισε πως στα ποιήματα του συγγραφέα διακρίνεται ένας ανήσυχος προβληματισμός για τα ατομικά αδιέξοδα, τις υπαρξιακές αναζητήσεις αλλά και την ίδια τη στάση ζωής που συνειδητά ή ασυνείδητα έχουμε επιλέξει για να κρατάμε. Στα ποιήματα του Σωτήρη Νούσια, βλέπουμε επιδράσεις από σημαντικές ποιητικές μορφές όπως ο Καβάφης και ο Καρυωτάκης. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί κυρίως πεζολογικούς τρόπους έκφρασης με στίχους που ποικίλουν…
Στη συνέχεια η Πέλα Καλογήρου ανέγνωσε ποιήματα από το βιβλίο σημειώνοντας εισαγωγικά «οι φιλόσοφοι, οι ποιητές, είναι θύλακες της γλώσσας και αυτό είναι ένα γνήσιο πολιτικό καθήκον, ειδικά σε τούτη την εποχή που προσπαθεί με όλα τα μέσα να μπερδέψει και να παραποιήσει το νόημα των λέξεων…»
Η Ελένη Συνεσίου, μιλώντας για τον Σωτήρη Νούσια και για το έργο του, τόνισε ότι οι προβληματισμοί του και οι σκέψεις του ή μια εσωτερική ανάγκη, τον οδήγησαν την τελευταία δεκαετία  να μετουσιώσει τις εμπειρίες και τα βιώματά του στην ποίηση. Η κα Συνεσίου μίλησε για τις σπουδές του συγγραφέα στη Φιλοσοφία, την κοινωνική του δράση, τους αγώνες και τα ενδιαφέροντά του, τα άρθρα του, τις ραδιοφωνικές παραγωγές του αλλά και τις επιρροές του Σωτήρη Νούσια από την οικογένειά του καθώς το περιβάλλον που μεγάλωσε του έδωσε πολλά ερεθίσματα. Για τη «ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ» ανέφερε πως η ποιητική συλλογή περιλαμβάνει 30 ποιήματα και έχει επιρροές από ποιητές όπως της μεταπολεμικής γενιάς ή και τον Λειβαδίτη. Όσον αφορά το περιεχόμενο των ποιημάτων, οι προβληματισμοί και τα βιώματα μετουσιώνονται σε εικόνες. Γράφει εξομολογητικά και το υποκείμενο δεν δρα αυτόνομα αλλά κυρίως σκέφτεται και ξεδιπλώνει προβληματισμούς. Όλα του τα ποιήματα διαπνέονται από μια εσωτερικότητα και ευαισθησία, αλλά και δύναμη και αγωνιστικότητα, όπως για παράδειγμα ο τίτλος «ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ», πρόκειται για μετουσίωση των εμπειριών  του ποιητή που κινείται σε δύο πόλους, συντροφικότητα και μοναξιά.
Ο Σωτήρης Νούσιας στο τέλος της εκδήλωσης, δεν επεκτάθηκε στο περιεχόμενο της Ποιητικής Συλλογής, αλλά θέλησε να αφήσει τους αναγνώστες να το ανακαλύψουν, κάτι που φάνηκε στην είσοδο της Θεοφανείου όπου αρκετοί έσπευσαν στο ειδικό σταντ που είχε στήσει το βιβλιοπωλείο «Κύκλος» να αγοράσουν την ξεχωριστή αυτή ποιητική συλλογή…
Άρης Τσελίκος Πηγή: Τοπική Φωνή 
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ