Νίκος Μπελαβίλας από την Πρέβεζας: “Για 4 χιλιάδες παιδιά κοντέψαμε να έχουμε εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα”

 Ένας παλιός γνώριμος της Πρέβεζας από την Μελέτη που έχει κάνει για το Κάστρο του Αγίου Ανδρέα ο Νίκος Μπελαβίλας, είναι Υπεύθυνος Συντονισμού του Υπουργείο Παιδείας για το πρόγραμμα εκπαίδευσης των Προσφυγόπουλων όλης της χώρας.

Ο κ. Μπελαβίλας βρέθηκε στην περιοχή μας από την Τετάρτη, οπότε και πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με την επιτροπή προσφυγικού του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ χθες Πέμπτη επισκέφθηκε το Δήμαρχο Ζηρού κ. Νίκο Καλαντζή και το Κέντρο Φιλοξενίας στο πρώην Στρατόπεδο Πετροπουλάκη στην Φιλιππιάδα.
Το μεσημέρι ο κ. Μπελαβίλας παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία και ενημέρωσε για τα προβλήματα που υπάρχουν στο θέμα της εκπαίδευσης των προσφύγων στην Φιλιππιάδα, αφού είναι η μόνη περιοχή της χώρας που δεν έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα του Υπουργείου.Κατά την διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Μπελαβίλας ανέφερε ότι τα πράγματα στο camp της Φιλιππιάδας είναι εξαιρετικά καλά και ευχαρίστησε τον διοικητή κ. Μιλτιάδη Κλάπα για αυτό που κάνει, σε συνεργασία με τον στρατό, τους εκπαιδευτικούς και τους υγειονομικούς,ενώ τόνισε ότι η αρχική εικόνα οργάνωσης του camp είναι μια εικόνα απόλυτης ασφάλειας σε ότι αφορά την υγεία.

Επίσης ο κ. Μπελαβίλας είπε πως θα μεταφέρει αυτή την εικόνα καθώς και τις εναλλακτικές προτάσεις που συζητήθηκαν με τον κ. Κλάπα και τον κ. Καλαντζη για να αποφασισθεί που θα πάνε τα προσφυγόπουλα σχολείο, τονίζοντας πως μόνο το Υπουργείο θα πάρει την τελική απόφαση.
Οι εναλλακτικές προτάσεις εκτός από τα σχολεία της Φιλιππιάδας που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα, είναι η Παιδούπολη του Ζηρού, την οποία πρότεινε ο κ. Καλαντζής.
Αυτή την στιγμή στην Φιλιππιάδα διαβιούν 238 πρόσφυγες από τους οποίους 56 παιδιά θα πρέπει να φοιτήσουν στο Δημοτικό, 28 στο Γυμνάσιο και περίπου 15 στο Νηπιαγωγείο, ενώ δραστηριοποιούνται 14 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι γνωστές σε όλους μας ΜΚΟ, από τις οποίες οι 5 δραστηριοποιούνται κάθε μέρα στην δομή, ενώ οι υπόλοιπες έχουν αδειοδοτηθεί και αυτές για να κάνουν διάφορες  αλλες εργασίες.Ο πληθυσμός των ανθρώπων που επισκέπτονται κάθε μέρα το κέντρο από αυτούς που έχουν προσληφθεί δεν ξεπερνούν τα 20 άτομα.

Ο κ. Μπελαβίλας άνοιξε αυτή την συνέντευξη τύπου λέγοντας πως:
Η Φιλιππιάδα είναι το τελευταίο camp που δεν άνοιξε.”
“Έχουν ανοίξει και λειτουργούν 100 σχολεία σε όλη την Ελλάδα,τα μισά σχεδόν από τον Οκτώβριο και τα άλλα μισά μετά από τις γιορτές.Άνοιξε το Ικόνιο παρά τις δραματικές σκηνές που είδαμε εκεί. Άνοιξε ομαλότατα με πανηγύρι, με όλα τα παιδιά πια να συμμετέχουν, άνοιξε το Ωραιόκαστρο, άνοιξε το σχολείο στο Κερατσίνι, ακριβώς δίπλα στο σημείο που σκοτώθηκε ο Παύλος Φύσσας, και δυστυχώς, παντού τα πράγματα πήγαν μια χαρά, η Φιλιππιάδα δεν έχει ανοίξει ακόμα.”
και συνέχισε αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους επισκέφθηκε το camp της Φιλιππιάδας:



“Ήρθα για να εκτιμήσουμε τα πράγματα”
“Υπήρξες ένας ατυχής συνδυασμός πραγμάτων, δηλαδή την κρίσιμη στιγμή νωρίς τον Νοέμβριο έχουμε δύο περιστατικά προβληματικά και εκεί αντιδρούν ακαριαία οι τοπικοί υπεύθυνοι της εκπαίδευσης και κλείνουν την δομή. Κάτι που δεν κάνανε σε ένα ελληνικό σχολείο. Όταν έχουμε 2 περιστατικά Ηπατίτιδας σε ένα ελληνικό σχολείο δεν κλείνουμε το σχολείο. Όμως απόφαση όλων μας ήταν προκειμένου να μην υπάρξει κανένας κίνδυνος για τα παιδιά των προσφύγων και για τα παιδιά των Ελλήνων και προκειμένου να μην υπάρξει καμία κοινωνική αναστάτωση, να “ρίξουμε” τα προσφυγόπουλα και να κάνουμε πράγματα που δεν θα τα κάναμε για τα ελληνόπουλα. Για τα ελληνόπουλα σε μία τέτοια περίπτωση θα υπήρχε μία πρόληψη να απομακρυνθεί αυτό το παιδί να πάει στο σπίτι για να αναρρώσει ή να πάει στο Νοσοκομείο αν χρειαστεί και να δοθούν οδηγίες στην οικογένεια του.Αυτό δημιούργησε μία αστάθεια, δημιούργησε ένα πρόβλημα.Ήρθα για να προσπαθήσω μαζί με τον συντονιστή του ΚΕΕΛΠΝΟ, με τον οποίο είμαστε σε επαφή από χθες συνεχώς, τους υγειονομικούς με τους οποίους είχαμε μια σύσκεψη, πριν από μία ώρα με την παρουσία του διοικητή του camp και με τους Περιφερειακούς διευθυντές με τους οποίους είχαμε μια επίσης πάρα πολύ καλή συνεργασία, εκτιμήσουμε τα πράγματα.Ταυτόχρονα συναντήθηκα και με το Δήμαρχο, τον ευχαριστώ πολύ και για το χρόνο του και για την κουβέντα που κάναμε, για να του εξηγήσω για το ποια είναι τα επόμενα βήματα που σχεδιάζουμε και για να τον παρακαλέσω να βοηθήσει στο να εξομαλυνθεί το κλίμα στην Φιλιππιάδα που κακώς έχει φτάσει εκεί που έχει φτάσει”

Συνεχίζοντας ο κ. Μπελαβίλας αναφέρθηκε με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα στον δικηγόρο που συνέταξε το εξώδικο των Συλλόγων Γονέων των σχολείων της Φιλιππιάδας, αφήνοντας υπονοούμενα πως πίσω από αυτές τις αντιδράσεις βρίσκεται η Χρυσή Αυγή:

“Εξώδικο το οποίο προτρέπει τους γονείς σε αδίκημα”
“Έχω στα χέρια μου απο χθες το βράδυ ένα εξώδικο των συλλόγων των γονέων και κηδεμόνων, το οποίο απευθύνεται σε εμάς και στο δήμαρχο και το υπογράφουν οι πρόεδροι των τριών σχολείων.
Το εξώδικο αυτό απευθύνεται προς κάθε αρμόδιο δικαστήριο και αρχή και το οποίο συντάχθηκε από τοπικό δικηγόρο ο οποίος υπογράφει.Θέτει λογικά ερωτήματα που μας έθεσαν όλοι οι σύλλογοι γονέων σε ολη την Ελλάδα με ένταση ή χωρίς ένταση και απαντήθηκαν παντού όπως θα απαντηθούν και εδώ πέρα, δηλαδή αν τα παιδιά είναι ασφαλή, το τι γίνεται με την Ηπατίτιδα, το τι γίνεται με την ανεμοβλογιά,το τι γίνεται με την φυματίωση, το τι γίνεται με την μηνιγγίτιδα,το τι γίνεται με ένα σωρό πράγματα.Ο κάθε γονιός ξέρει τι γίνεται …ή ο κάθε γονιός μπορεί να ρωτήσει τον παιδίατρό του και να του πει, διότι όπως ξέρετε τα παιδιά μας μόλις πάνε τους παιδικούς σταθμούς και στα σχολεία, κουβαλάνε στα σπίτια τους όλες τις ασθένειες του κόσμου, και εκεί όντως οι γονείς χρειάζονται ενημέρωση. Οι λογικές ερωτήσεις γιατί επελέγησαν αυτά τα σχολεία και όχι άλλα που επίσης και σε αυτό έχουν δοθεί απαντήσεις δημοσίως και θα ξαναδοθούν και στους συλλόγους γονέων. Ο λόγος που σας το αναφέρω δεν είναι αυτός,δεν είναι ότι αυτό το εξώδικο έθετε λογικά ερωτήματα και λογικές ανησυχίες που οφείλουμε να απαντήσουμε, ο λόγος που σας το αναφέρω είναι διότι αυτό το εξώδικο καταλήγει σε μία απαράδεκτη παράγραφο η οποία συντάχθηκε από δικηγόρο η οποία λέει ότι, “αν αυτά και αν εκείνα … δεν θα επιτρέψουμε την είσοδο των παιδιών στη σχολική μονάδα” και το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι αυτή την προτροπή σε αδίκημα την πρότεινε δικηγόρος στους πελάτες του.Πρέπει να πάει να ξαναβγάλει την Νομική αυτός ο άνθρωπος και να μάθει ότι ο δικηγόρος πρέπει να ενημερώνει τους πελάτες για τα δικαιώματα και να ενημερώνει επίσης τους πελάτες του για το πως θα τηρήσουν το νόμο.”

“Πουθενά στον κόσμο δεν ορίζει ο Σύλλογος γονέων ποια παιδιά θα μπουν και ποια όχι στο σχολείο” 
“Ο Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων κάθε σχολείου στη χώρα είναι ο μόνος μηχανισμός που επιτρέπεται να λειτουργεί εντός του σχολείου.Κανένας άλλος δεν επιτρέπεται!Δεν μπορεί ένα πολιτικό κόμμα να λειτουργήσει, δεν μπορεί ένα συνδικάτο να λειτουργήσει, δεν μπορεί οτιδήποτε, γίνονται αλλού αυτά όχι μέσα στις σχολικές αίθουσες. Ο μόνος που επιτρέπεται να μπει είναι ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, υπό την εγγύηση του κράτους, υπό την εγγύηση του Υπουργείου Παιδείας.Το καταστατικό αυτών των συλλόγων ορίζει ρητά ότι ο Σύλλογος γονέων βοηθά στην ομαλή λειτουργία του σχολείου, κοπάσει τα πάθη, βοηθά τον διευθυντή και τις πολιτικές του Υπουργείου Παιδείας.Δεν λέει πουθενά, ούτε πουθενά στον κόσμο , ορίζει κανείς ότι ο Σύλλογος γονέων λέει πια παιδιά θα μπουν και πια θα βγούνε. λέει σε ποιες αίθουσες θα γίνει μάθημα και σε ποιες όχι, λέει τι θα διδαχθούν και τι όχι. Σε όλο το πολιτισμένο κόσμο και την πολιτισμένη ανθρωπότητα τους τελευταίους δύο αιώνες, κυριολεκτώ σε αυτό,αυτοί που ορίζουν αυτά τα πράγματα είναι μόνο τα υπουργεία παιδείας των δημοκρατιών και των κρατών του σύγχρονου κόσμου.Αν κάπου υπήρξε μια παρανόηση διότι αφελείς ή ανόητοι συμβουλεύουν τους γονείς ότι μπορούν να ορίσουν το ημερήσιο πρόγραμμα νομίζω ότι οι γονείς πρέπει να κάτσουν να διαβάσουν ιστορία, να ρωτήσουν τους εκπαιδευτικούς,να καταλάβουν ποιος είναι ο ρόλος τους και ακριβώς με αυτό το τρόπο να βοηθήσουν και αυτή την υπόθεση.Τα υπόλοιπα είναι αρμοδιότητα του νόμου. Αυτός ο κύριος ο οποίος προτρέπει τους γονείς να προβούν σε πράξεις άδικες και σε πράξεις  παράνομες νομίζω ότι πρέπει να έχει μία πρόσκληση από τον εισαγγελέα ή από τον δικηγορικό σύλλογο για να του θυμίσει τι πρέπει να κάνει ως δικηγόρος γιατί είναι ακόμα χειρότερη η θέση του, ο γονιός δεν γνωρίζει νομικά, ο δικηγόρος όμως γνωρίζει …Και επειδή αυτός ο τύπος του εξωδίκου τον είδαμε σε παραλλαγές και στο σχολείο του περάματος, όπου πρωτοστάτησε ο γνωστός βουλευτής της Χ.Α στα επεισόδια και στο σχολείο του Ωραιόκαστρου, θα ήθελα να μην πιστέψω ότι πρόκειται για τυποποιημένο οργανωμένο σχέδιο εξωδίκων  που εκπορεύεται από γνωστό κέντρο και που πάτησε πάνω στις ευαισθησίες των γονιών”

“Αυτό που συμφωνήσαμε και που υποσχέθηκα στο δήμαρχο είναι ότι πριν το στάδιο της ένταξης των παιδιών στις ΔΙΕΠ, θα υπάρξει απευθείας ενημέρωση και του Δημάρχου και θα αναλάβω προσωπικά να το κάνω εγώ και ο γενικός γραμματέας αν χρειαστεί  και θα υπάρξει επιστροφή κλιμακίου στην Πρέβεζα, υψηλότατων στελεχών και της υγείας για να συζητήσουμε με τους γονείς, χωρίς τους δικηγόρους τους, ευθέως ως εκπαιδευτικοί με γονείς και να λύσουμε αυτές τις απορίες τους, ώστε να μπορέσει να ησυχάσει η Φιλιππιάδα που δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί και να αναστατώνεται από αυτή την υπόθεση των προσφύγων καθώς σε όλη την Ήπειρο και στην υπόλοιπη Ελλάδα τα υπόλοιπα λειτουργούν εξαιρετικά.”

Κλείνοντας την συνέντευξη τύπου και απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ. Μπελαβίλας αναφέρθηκε ξανά στα θέματα υγείας των προσφυγόπουλων ξεκαθαρίζοντας πως το θέμα κατά τον ίδιο πλέον είναι πολιτικό και όχι υγειονομικό, ενώ μίλησε ανοιχτά και για τις ΜΚΟ και τις δράσεις τους στο ζήτημα του προσφυγικού, ενώ έκλεισε την συνέντευξη μιλώντας για τα φαινόμενα ρατσισμού που πάντα υπάρχουν στην χώρα μας θυμίζοντας τις αντιδράσεις με τον Οδυσσέας Τσενάι.

“Το ζήτημα είναι πολιτικό και κοινωνικής ηρεμίας δεν είναι ποια ούτε υγειονομικό, ούτε εκπαιδευτικό.Το ζήτημα είναι πως αυτό το επόμενο βήμα θα γίνει πολιτισμένα, όπως έγινε στις περισσότερες περιπτώσεις.Δεν θα την πάρουμε την απόφαση σήμερα, θα την πάρουμε στα αρμόδια όργανα με τις συσκέψεις που θα γίνουν και από την άλλη βδομάδα νομίζω ότι θα έχουμε την δυνατότητα να ενημερώσουμε πρώτα το δήμαρχο και τον διοικητή του camp και στην συνέχεια όλους εσάς τους υπόλοιπους. Η Φιλιππιάδα θα μπορούσε να ανοίξει αύριο το πρωί …Πότε θα ανοίξει θα το αξιολογήσουμε.Τα προσφυγόπουλα δεν είναι ομάδα υψηλού κινδύνου.’Εχουμε ένα 40% ανεμβολίαστων ελληνόπουλων που θέτουν σε κίνδυνο τα υπόλοιπα ελληνόπουλα όχι τα προσφυγόπουλα, έχουμε κρούσματα πολύ σοβαρά Ηπατίτιδα, μηνιγγίτιδας και άλλων ασθενειών σε σχολεία που δεν έχουν πλησιάσει πρόσφυγες σε απόσταση πολλών χλμ.Οι πρόσφυγες που βρίσκονται ένα χρόνο στην Ελλάδα έχουν τελειώσει με τον κύκλο του κινδύνου, ένας άνθρωπος που βρίσκεται ένα χρόνο πλέον φέρει τις ασθένειες τις εδώ όχι τις ασθένειες του Αφγανιστάν.Έχει ολοκληρωθεί η επώαση των επικίνδυνων πραγμάτων πολύ καιρό πριν για αυτό το λόγο βλέπουμε ότι δεν έχουμε επιδημίες.”

“Έχουμε ΜΚΟ πολύ σοβαρές με τις οποίες ασχολούμαι, τουλάχιστον στο τομέα στην παιδεία, συνεργαζόμαστε με πάρα πολύ καλό τρόπο και ξέρουμε ποιος κάνει τι.Όμως έχουμε μία εικόνα υπεραπόδοσης, μη σας φανεί περίεργο, του κρατικού μηχανισμού. Δηλαδή ο στρατός έκανε την δουλειά του με υποδειγματικό τρόπο.Οι εθελοντές και οι εκπαιδευτικοί στο Σκαραμαγκά,χωρίς 1 ευρώ, μπόρεσαν να δουλέψουν σχολείο εντός του Σκαραμαγκά με 600 άτομα. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν δίπλα σε αυτό βλέπεις μια ΜΚΟ η οποία έχει δύο αυτοκίνητα καινούργια καμιά 15αριά στελέχη και εκπαιδεύει 5 προσφυγόπουλα και αυτό πιστοποιείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή από την Ύπατη Αρμοστεία εκεί βάζεις τα γέλια.Το παρήγορο σε αυτό είναι ότι βρήκαν δουλειά πάρα πολλά νέα άνεργα παιδιά ελληνόπουλα.Αυτό είναι το καλό με την έννοια ότι ένα ποσοστό από αυτή την χρηματοδότηση πήγε τουλάχιστον σε τσέπες ανθρώπων που τα είχαν ανάγκη στην Ελλάδα. Ένα άλλο ποσό συνεχίζει να πηγαίνει στις τσέπες ανθρώπων που δεν τα έχουν ανάγκη και που βρίσκονται εκτός της χώρας.Δεν είναι ζήτημα που μπορούμε να λύσουμε. Πρέπει να αναθεωρηθεί όλη η λογική της Ευρωπαικής Ένωσης για το πως χρηματοδοτεί αυτό το πρόγραμμα. Αυτό όμως που έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε και το κάνουμε είναι να πιστοποιούμαι με όση περισσότερη ασφάλεια γίνεται ότι αυτοί που δηλώνουν ότι θα κάνουνε κάτι είναι σε θέση να το κάνουν.Για αυτό το λόγο οι διευθύνσεις υγείας συνεργάζονται μόνο με δύο ΜΚΟ, όπως ξέρετε και δεν επέτρεψαν σε άλλες να μπουν στο παιχνίδι που είναι οι Γιατροί του Κόσμου και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα.”

“Ξέρετε για πόσα παιδιά κοντέψαμε να έχουμε εμφύλιο πόλεμο στην Έλλάδα;;;Για 4 χιλιάδες παιδιά … Δηλαδή αυτή τη στιγμή τα παιδιά που πάνε σε αυτά τα προγράμματα είναι περίπου 8 χιλιάδες γιατί έχουμε πολύ μεγάλη διαρροή προς τις πόλεις. Από αυτά τα 8 χιλιάδες τα 3 με 4 χιλιάδες περίπου πάνε αθόρυβα στα σχολεία των Εξαρχείων, του Κολωνού,  των Πετραλώνων στις πρωινές τάξεις κανονικά και τα άλλα 4 χιλιάδες είναι στο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας.Για ένα τόσο μικρό πλήθος έχει ξεσπάσει όλος αυτός ο σάλος, ενώ την εποχή του Αλβανικού πρέπει να δεχθήκαμε χωρίς κανέναν έλεγχο και κανέναν προγραμματισμό μερικές εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά στα ελληνικά σχολεία, όπου και τότε αν θυμάστε ωρύονταν σύλλογοι γονέων για την ελληνική σημαία που θα σήκωνε το προκομμένο παιδί το αλβανάκι και τότε ωρύονταν και φώναζαν Αλβανέ, Αλβανέ δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ και τότε δημιουργούσαν προβλήματα και εντάσεις και τότε καλλιεργείτο ένα μίσος που φάνηκε ότι δεν είχε τόπο, ούτε ουσία. Το αντίθετο η Ελληνική κοινωνία κέρδισε πάρα πολλά από την υπεραξία του Αλβανικού μεροκάματου κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων ή κατά την διάρκεια της ανάκαμψης του Αγροτικού Χώρου.

TAGS:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites