Παρασκευή, 13/12/2019

Νεκρό δελφίνι στη Λασκάρα Πρέβεζας

η εικόνα προέρχεται από βίντεο αναγνώστη το οποίο αναρτήθηκε στο facebook

Εικόνα γροθιά στο στομάχι, είναι αυτή ενός μικρού δελφινιού το οποίο εντόπισε στις 28 Ιανουαρίου αναγνώστης ο οποίος ανάρτησε σχετικό βίντεο στο Facebook.

Το Δελφίνι δείχνει χτυπημένο, όμως δεν γνωρίζουμε αν ο τραυματισμός του προέρχεται από κάποιο αλιευτικό σκάφος ή χτυπήθηκε από τα βράχια αφού κατέληξε.

Οι εικόνα είναι σκληρή και δείχνει το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής στον Αμβρακικό Κόλπο, όπου το 2016 ενδεικτικά εντοπίστηκαν εκατοντάδες χελώνες καρέτα-καρέτα νεκρές.

Στον Αμβρακικό κόλπο επιβιώνει ένας από τους τελευταίους υγιείς πληθυσμούς ρινοδέλφινων της Μεσογείου όμως επιστήμονες του ιταλικού ερευνητικού ινστιτούτου Τethys που μελετούν τον Αμβρακικό, εκφράζουν την ανησυχία τους ότι ο κόλπος αντιμετωπίζει την οικολογική μοίρα της Μεσογείου- κινδυνεύει να πνιγεί από τη ρύπανση, η οποία θα οδηγήσει στην εξαφάνιση των ρινοδέλφινων.

Στον Αμβρακικό κόλπο απαγορεύεται η βιομηχανική αλιεία, δεδομένου ότι πρόκειται για εθνικό πάρκο,όμως υπάρχουν άλλα σοβαρά προβλήματα, όπως ανεπεξέργαστα αστικά και βιομηχανικά λύματα καθώς και υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων από τις καλλιέργειες καταλήγουν εκεί.

Επίσης, λειτουργούν 24 μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών με συνέπεια να παρατηρείται συχνά ευτροφισμός των υδάτων και πτώση των επιπέδων οξυγόνου, γεγονός που έχει οδηγήσει στο παρελθόν σε μαζικούς θανάτους ψαριών.

Τα ρινοδέλφινα του Αμβρακικού, σήμερα επιβιώνουν εξαιτίας του πληθυσμού της σαρδέλας. Αλλά εάν τα επίπεδα του οξυγόνου εξορίσουν κάποια στιγμή τη σαρδέλα από τον κόλπο αυτό θα σημάνει και το τέλος των δελφινιών.

Προτεραιότητα για τη σωτηρία τους τόσο στον Αμβρακικό όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας, αποτελεί ο περιορισμός της ρύπανσης.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ