ΕΛΛΑΔΑ 207: Τα ξεχασμένα χωριά της Πρέβεζας που ζουν χωρίς νερό

Είναι απίστευτο! Στην Ελλάδα του 2017, μόλις τρία χιλιόμετρα από την εθνική οδό Ιωάννινων- Άρτας, συμπολίτες μας δεν έχουν νερό. Δεν εννοούμε ότι έχει κοπεί το νερό. Εννοούμε ότι σ’ αυτά τα χωριά, το δίκτυο ύδρευσης δεν έφτασε ποτέ. Οι αρμόδιοι τους έχουν κάνει μπαλάκι. Οι κάτοικοι αγωνίζονται για την καθημερινή επιβίωση. Κατά τ’ άλλα, φορολογούνται κανονικότατα.

Σε μια παλιά μπανιέρα, ένας κτηνοτρόφος πλένει τα χέρια του με νερό που κουβάλησε ο ίδιος στο χωριό…

Σε ντεπόζιτα οι κάτοικοι της Πάνω Παναγιάς και της Άνω Κερασώνας στη Πρέβεζα βάζουν νερό που παίρνουν από γειτονικά χωριά, διανύοντας πολλά χιλιόμετρα.

Οι θλιβερές αυτές εικόνες είναι η καθημερινότητα των κατοίκων των δυο χωριών, που δεν βρίσκονται σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή, αλλά μόλις τρία χιλιόμετρα από την εθνική οδό.

Το κράτος είναι ο μεγάλος απών, δεν έσκυψε ποτέ πάνω στο πρόβλημα για να έχουν οι κάτοικοι ένα από τα μεγαλύτερα αγαθά που δικαιούνται.

Οι κάτοικοι μιλούν για το βουλευτή του Σύριζα, Κώστα Μπάρκα. Παρών στο πανηγύρι. Όχι, όμως, παρών στο να λύσει το καυτό πρόβλημα της ντροπής.

Τα δυο χωριά ερήμωσαν…Τα σχολεία έκλεισαν…Μόλις 28 άνθρωποι καταφέρνουν να επιβιώσουν χωρίς νερό και να ποτίσουν και τα ζώα τους, από τα οποία βγάζουν τα προς το ζην.

Με αυτοσχέδιες δεξαμενές προσπαθούν να αποθηκεύσουν νερό αλλά και πάλι κάνουν δυο και τρεις φορές την ημέρα διαδρομές που φτάνουν και τα 14 χιλιόμετρα! Όπως ο 15χρονος Κώστας, που πηγαίνει σχολείο σε γειτονικό χωριό. Μόλις γυρίζει σπίτι, αντί να ανοίξει τα βιβλία, ανεβαίνει στο τρακτέρ και σπεύδει να βοηθήσει στη συλλογή νερού.

Μελέτες έχουν γίνει για να φτάσει το δίκτυο ύδρευσης στα χωριά, αλλά δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Οι υποσχέσεις…. περίσσεψαν, αλλά οι ψυχές και τα σώματα κουράστηκαν. Μέχρι να φτάσει, αν ποτέ φτάσει, το νερό στα χωριά, τα μάτια θα συνεχίσουν να βουρκώνουν και οι αυτοσχέδιες βρύσες στα ντεπόζιτα θα εξακολουθήσουν να στερεύουν δυο και τρεις φορές τη μέρα. Στην Ελλάδα του 2017. Στην Ελλάδα που θέλει κι αγωνίζεται να παραμείνει στην Ευρωζώνη.
Δείτε το απόσπασμα από το ρεπορτάζ της Μαίρης Τζόρα που έπαιξε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού STAR ΕΔΩ
πηγή: star.gr

TAGS:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites