Σάββατο, 07/12/2019

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ερασιτέχνες χειριστές – χομπίστες των drones στην Ελλάδα

Σε ισχύ εχει τεθεί απο 1-1-2017 ο κανονισμός της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για τα συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών – ΣμηΕΑ τα γνωστά μας drones . Δείτε παρακάτω ποιές είναι οι απαιτήσεις του ΦΕΚ Αριθμ.Δ/ΥΠΑ/21860/1422 για τους ερασιτέχνες χειριστές drone με βάρος μέχρι 4 κιλά (Ανοιχτή κατηγορία).
Οι παρακάτω ερωτήσεις – απαντήσεις αφορούν ΜΟΝΟ τους ερασιτέχνες χειριστές – χομπίστες των drones το βάρος των οποίων ειναι μικρότερο απο 4 κιλά .
1.Χρειάζομαι άδεια χειριστή (πτυχίο ) για να πετάξω το drone μου;
Απ.Όχι
2.Το drone το ασφαλίζω υποχρεωτικά;
Απ.Όχι.Η ασφάλιση δεν είναι υποχρεωτική. Όμως έχω αστική ευθύνη για τυχόν ζημιές που προκληθούν απο την πτήση μου σε περίπτωση ατυχήματος .
3.Πού απαγορεύεται να πετάω;
Απ.α).πάνω απο ανθρώπους και συγκεντρώσεις ανθρώπων 
β).σε εναέριο χώρο όπου διενεργούνται πτήσεις επανδρωμένων αεροσκαφών 
γ).εντός των ζωνών κυκλοφοριας των αεροδρομίων (ΑΤΖ) σε απόσταση μικρότερη των 8 χιλιομέτρων απο την περίμετρο του αεροδρομίου και από τα ίχνη προσγείωσης /απογείωσης από/προς αεροδρόμιο 
δ).πάνω – πλησίον – εντός στρατιωτικών περιοχών,εγκαταστάσεων και ζωτικών υποδομών 
ε).πάνω -πλησίον -εντός στρατιωτικών ή πολιτικών αεροδρομίων και ελικοδρομίων 
ζ).πάνω -πλησίον απο φυλακές,νοσοκομεία,ιδρύματα,αρχαιολογικούς χώρους και σχολεία 
η).σε περιοχές περιβαλλοντολογικης προστασίας
Και τέλος σε απαγορευμένες,περιορισμένες,επικίνδυνες και δεσμευμένες περιοχές όπως αυτές αναφέρονται στις αεροναυτικές εκδόσεις (ΝΟΤΑΜ).
4.Πότε πετάω;
Απ.Η διεξαγωγή της πτήσης διενεργείται στα χρονικά όρια μισής ώρας πρίν την Ανατολή του ηλίου έως μισής ώρας μετά την Δύση του ηλίου .
5.Χρειάζομαι πτυχίο αγγλικών και πιστοποιητικό υγείας για την αγορά του drone;
Απ.Όχι μονο τα ευρώ για να το αγοράσω.
6.Μπορώ να πετάω υπό την επήρεια αλκοόλ;
Απ.Απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ φάρμακων ή άλλων ουσίων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον χειρισμό σου.
7.Μπορω να μεταφέρω υλικά με το drone;
Απ.Απαγορεύεται η μεταφορά και η ρίψη αντικειμένων απο το drone .
8.Υπάρχει όριο ηλικίας για την αγορά του drone;
Απ.Όχι
9.Η εμβέλεια τηλεχειρισμού του drone με υποχρεώνει σε κατι ; Πρεπει να το δηλώσω δηλ κάπου αυτο;
Απ.Αν η εμβέλεια τηλεχειρισμού του drone ειναι μέχρι 50 μέτρα τότε δεν το δηλώνω πουθενά. Αν όμως η εμβέλεια τηλεχειρισμού είναι πάνω απο 50 μέτρα τότε εγγράφομαι σε ειδικα μητρώα τα οποία τηρούνται στην ΥΠΑ.Η εγγραφή γίνεται με συμπλήρωση των στοιχείων σε ηλεκτρονική φόρμα που θα παρέχεται προς συμπλήρωση απο τον ιστότοπο της ΥΠΑ και θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά (email,FAX) στην ΥΠΑ με την παράλληλη υποχρέωση για βεβαίωση ταυτοπροσωπίας απο ΚΕΠ ή άλλο αρμόδιο φορέα και εναλλακτικά με τις προβλεπόμενες απο το νόμο διαδικασίες (σε περίπτωση καθιέρωσης ηλεκτρονικής υπογραφής ).
Στη φόρμα εγγραφής θα αναγράφονται τα στοιχεία αστυνομικής ταυτότητας , η διεύθυνση κατοικίας ,ο τύπος της συσκευής ,ο σειριακούς αριθμός καθώς και το κατάστημα και η ημερομηνία αγοράς ή ιδιοκατασκευής σύμφωνα με τις οδηγίες στην ιστοσελίδα της ΥΠΑ.
10.Τι υποχρεώσεις έχω απο την στιγμή που εγγράφω στα Ειδικα Μητρώα της ΥΠΑ;
Απ.σε περίπτωση απώλειας κλοπής η καταστροφής του drone μου οφείλω να το δηλώσω με αντίστοιχο έντυπο και υπεύθυνη δήλωση που ειναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της ΥΠΑ 
Το ίδιο επίσης δηλώνω (με τον ίδιο τροπο) τυχόν βλάβες ,δυσλειτουργίες ,ελαττώματα ή αλλα συμβάντα που προκάλεσαν ή θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο προσώπου .
Δηλώνω επίσης οποιαδήποτε μεταβολή των προσωπικών μου στοιχείων οπως και απώλεια κλοπή ή καταστροφή του πιστοποιητικού νηολόγησης του drone μου και οποιασδήποτε μεταβολή στο ιδιοκτησιακό μισθωτικο και λειτουργικό καθεστώς του drone μου .
Επίσης καταχωρώ ηλεκτρονική διεύθυνση για να λαμβάνω ενημερώσεις για τα ΣμηΕΑ απο την υπηρεσία ενημέρωσης του ιστότοπου της ΥΠΑ .
Τέλος ειμαι υποχρεωμένος πριν τη διεξαγωγή της πτήσης μου να εχω ενημέρωση για τις περιοχές όπου απαγορευεται να πετάνε βάση των NOTAM οι οποίες εκδίδονται κατα περίπτωση .
11.Σε περίπτωση που θελω να πετάξω πάνω απο 50 μέτρα τι κάνω για να είμαι νόμιμος;
Απ.Συμπεριλαμβανομένων και των γενικών απαγορεύσεων πτήσεων βάση του ΦΕΚ θα πρεπει να κοιτάξω και τις περιοχές απαγόρευσης πτήσης βάση ΝΟΤΑΜ. Στη συνέχεια καταθέτω σχέδιο πτήσης με τα σημεία στα οποία θα πρόκειται να πετάξω το drone μου και το στέλνω στην ηλεκτρονική σελίδα d4b@hcaa.gr της ΥΠΑ.
Τηλ.επικοινωνιας ΥΠΑ : 210-8916000
Το σχέδιο πτήσης το στέλνουμε ηλεκτρονικά μεχρι να βγει η εφαρμογή.
Το σχέδιο πτήσης πρεπει να κατατίθεται 3-5 μέρες πριν την πτήση.
Όταν εγκριθεί το σχέδιο πτήσης ενημερώνουμε το τοπικό αστυνομικό τμήμα.
12.Ποιά είναι τα όρια πτήσης;
Απ.Καταρχάς οφείλω να έχω απευθείας οπτική επαφή με το drone και η πτήση πρέπει να διεξάγεται σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων.
Το μεγαλύτερο επιτρεπόμενο ύψος είναι τα 400 πόδια (FT) 120 μέτρα δηλ απο την επιφάνεια του εδάφους ή την μέση στάθμη της θάλασσας.
13.Οταν πετάω πανω απο 50 μέτρα οφείλω να εχω μαζί μου καποια έγγραφα;
Απ.Ναι.Την έγκριση του σχεδίου πτήσης να την εχουμε εκτυπωμένη σε περίπτωση που μας γίνει έλεγχος απο την αστυνομία. Να έχουμε και την αστυνομική ταυτότητα μαζί μας καλύτερα.
14.Σε περίπτωση που θέλω να ταξιδέψω στο εξωτερικό μπορώ να πάρω το drone μου μαζί στο αεροπλάνο;
Απ.Ναι μπορώ αλλα πρεπει να επικοινωνήσω με την αεροπορική εταιρεία με την οποία θα πετάξω προκειμένου να πάρω οδηγίες για το πως θα τοποθετηθεί το drone ή εξαρτήματα (ειδικα οι μπαταρίες ) του drone μεσα στο αεροπλάνο .
https://www.idrones.gr/
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ