“Μπάχαλο” με τους Δασικούς Χάρτες και στο Νομό Πρέβεζας- Ξεκινά αύριο η υποβολή αντιρρήσεων

Χάος και τεράστια αναστάτωση έχει προκληθεί στους ιδιοκτήτες αγροτικής γης με την ανάρτηση των δασικών χαρτών όπου και στο Νομό Πρέβεζας εμφανίζονται ως «δασικές», αγροτικές εκτάσεις ή εκτάσεις με κατοικίες.Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν ιδιοκτήτες που αντιμετωπίζουν σχετικό πρόβλημα οι χάρτες που αναρτήθηκαν είναι από το 1945.

Την ίδια ώρα όσοι ιδιοκτήτες έχουν ενστάσεις υποχρεώνονται να πληρώσουν «χαράτσι» που φτάνει και τα 3.600 ευρώ για να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους. Το θέμα έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση και αντιδράση με  Περιφερειάρχη Ηπείρου να ζητά την παρέμβαση του πρωθυπουργού για να ανασταλεί η διαδικασία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν διαπιστώνονται τεράστια λάθη. Εμφανίζονται αναδασωτέα ακόμη και κτήματα με κατοικίες,  αγροτεμάχια εμφανίζονται ως δασικά, ενώ  «εξαφανίζονται» σπίτια και περιουσίες με καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσεις.

Η αποσαφήνιση των ζητημάτων θα επιχειρηθεί την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί ημερίδα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας στην Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης στην Πρέβεζα.

Την άμεση διακοπή της ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά, με έγγραφό του, προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και στο Πολιτικό Γραφείο του Πρωθυπουργού, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, κάνοντας λόγο για προβλήματα που θα προκύψουν από τον χαρακτηρισμό ιδιωτικών εκτάσεων, ως δασών ή δασικών, που κατά τεκμήριο θα περιέλθουν στη συνέχεια στο Δημόσιο.

Ο περιφερειάρχης, υπογραμμίζει, ότι σταθερή θέση της Αυτοδιοίκησης και των πολιτών είναι η κατάρτιση, το συντομότερο δυνατόν, δασικών χαρτών, με βάση όμως τις αεροφωτογραφίες του 1945 ή αν δεν υπάρχουν αυτές, του 1960 και αφού προηγουμένως αντιμετωπιστούν εκκρεμότητες που υπάρχουν σε ιδιοκτησιακά ζητήματα, ειδικά στις περιοχές που ανήκουν στις λεγόμενες “Νέες Χώρες”.

O κ.Καχριμάνης υποστηρίζει πως με τους υπό ανάρτηση δασικούς χάρτες προκαλείται τεράστια αναστάτωση στους κατοίκους της υπαίθρου, θα υπάρξουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην βιοποικιλότητα και υπονομεύεται κάθε προοπτική ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, για να προσθέσει πως «αν προχωρήσουν οι διαδικασίες ανάρτησης ως έχουν, σε λίγο θα επέλθει η πλήρης καταστροφή του πρωτογενούς τομέα».

Σε συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, χαρακτήρισε ως σημαντικότατο έργο την κατάρτιση των δασικών χαρτών, ωστόσο εκτίμησε πως «πρέπει σε όλα αυτά, να υπάρχουν εχέγγυα και ορθή αποτύπωση».

Αναφέρθηκε σε προβλήματα που διαπιστώνονται σε περιφερειακές ενότητες, στις οποίες έγιναν αναρτήσεις δασικών χαρτών. «Η εύκολη λύση είναι να κάνει ο κόσμος ενστάσεις. Πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ για εκτάσεις, που μπορεί να χαρακτηριστούν δασικές, χωρίς ακόμη να έχουν γίνει οι διαχειριστικοί χάρτες για τα βοσκοτόπια, που να ξεκαθαρίζουν και οι ιδιώτες και οι σήμοι, τι θέλουν ακριβώς και πως είναι τα πράγματα. Αν μείνουν ως έχουν οι δασικοί χάρτες δεν θα γίνει τίποτε σοβαρό και θα είναι μια ακόμη ενέργεια στον αέρα».

Μάλιστα, έφερε ως παραδείγματα, τα προβλήματα που υπάρχουν με τον χαρακτηρισμό ως δασικών, εκτάσεων του Αγροκτήματος Κουκλιών στον οποίο έγινε αναδασμός και της Αμπελουργικής Ζώνης Ζίτσας, που άλλοτε καλλιεργούνταν και σήμερα δεν επιτρέπεται η εκ νέου καλλιέργειά τους.

«Δεν μπορεί σήμερα να διαλύσουμε τον κοινωνικό ιστό του πρωτογενούς τομέα. Έχει άλλα τεράστια προβλήματα να λύσει αυτός ο κλάδος και στην εποχή της κρίσης δεν θα βάλουμε ταφόπλακα σε ο, τι μπορεί να κινηθεί στην Ελλάδα» κατέληξε ο κ. Καχριμάνης.

TAGS:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites