Ερώτηση 8 Βουλευτών της Ν.Δ για τα Κέντρα Υγείας

Το σχεδιασμό της Κυβέρνησης για την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας με προσωπικό, φάρμακα και υλικοτεχνικό εξοπλισμό ζητούν να πληροφορηθούν με Ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας 8 βουλευτές της Ν.Δ. μεταξύ των οποίων και ο Στέργιος Γιαννάκης. Οι βουλευτές ερωτούν για τις ενέργειες που πρόκειται να αναληφθούν ώστε να αντιμετωπιστεί η έλλειψη Ειδικευμένων Ιατρών στο δημόσιο σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης καθώς και εκείνη σε εξοπλισμό, φάρμακα και αναλώσιμα, με δεδομένο ότι η πρόβλεψη επιχορήγησης των φορέων Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης για λειτουργικά έξοδα το 2017 θα είναι στο επίπεδο του περασμένου έτους. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:      
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Ελλείψεις προσωπικού, εξοπλισμού, φαρμάκων και αναλώσιμων στα Κέντρα Υγείας»
Σε πρόσφατη ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων στην οποία καταγράφονται προβλήματα σε 65 Κέντρα Υγείας υπογραμμίζεται η υποστελέχωση που αντιμετωπίζουν συνολικά τα 200 και πλέον Κέντρα Υγείας ανά τη χώρα. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι το ποσοστό πλήρωσης των οργανικών θέσεων Ιατρών είναι μόλις 42% – εκ του οποίου το 28% αφορά Αγροτικούς Ιατρούς -, το ποσοστό κάλυψης σε Ειδικευμένους Ιατρούς είναι 20% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του λοιπού προσωπικού, όπως οι νοσηλευτές, είναι 35%. Επισημαίνεται ακόμη η απουσία Ειδικευμένων Ιατρών στο δημόσιο σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης σε 30 δήμους καθώς και η έλλειψη ειδικοτήτων Καρδιολόγου, Γυναικολόγου και Παιδίατρου σε δεκάδες δήμους της χώρας. Η έλλειψη Ειδικευμένων Ιατρών αποδίδεται και στην αδυναμία των Νοσοκομείων να καλύψουν τις ανάγκες των Κέντρων Υγείας με  Ιατρούς βασικών ειδικοτήτων και, κυρίως, στη μη πρόβλεψη Ειδικευμένων Ιατρών από τους Οργανισμούς των Κέντρων Υγείας.
Τα προβλήματα στελέχωσης σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, φάρμακα και αναλώσιμα υλικά έχει αποτέλεσμα την αδυναμία διεξαγωγής διαγνωστικών εξετάσεων, όπως μικροβιολογικών και ακτινολογικών. Η κάλυψη ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών από το ΕΚΑΒ, η ανύπαρκτη φύλαξη, η προβληματική καθαριότητα και το κατά περιπτώσεις περιορισμένο ωράριο λειτουργίας των Κέντρων Υγείας αναφέρονται ως πρόσθετοι παράγοντες που επιδεινώνουν τις συνθήκες παροχής επαρκών ιατρικών υπηρεσιών στους ασθενείς, αυξάνοντας τον κίνδυνο απώλειας ζωής ιδίως σε έκτακτα περιστατικά.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
  • Εάν υφίσταται και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα πλήρωσης κενών οργανικών θέσεων ιατρικού και λοιπού προσωπικού στα Κέντρα Υγείας της χώρας,
  • Εάν και πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει την έλλειψη Ειδικευμένων Ιατρών στο δημόσιο σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και πρωτίστως στα Κέντρα Υγείας,
  • Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει τις σοβαρές ελλείψεις σε εξοπλισμό, φάρμακα και αναλώσιμα δεδομένου ότι η πρόβλεψη επιχορήγησης των φορέων Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης για λειτουργικά έξοδα το 2017 θα είναι στο επίπεδο του περασμένου έτους.

    ΟΙ Ερωτώντες Βουλευτές

    Βασίλειος Γιόγιακας

    Βασίλειος Οικονόμου

    Ιωάννης Βρούτσης

    Γεράσιμος Γιακουμάτος

    Στέργιος Γιαννάκης

    Θεόδωρος Καράογλου

    Ανδρέας Κατσανιώτης

    Μάριος Σαλμάς


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Μπάρκας: Η Κυβέρνηση έχει την απόλυτη ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στη Μόρια

09/09/2020, 12:06 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμφισβητεί την αύξηση των ΜΕΘ ο Παύλος Πολάκης

09/09/2020, 11:03 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Αντώνης Μπεζάς νέος Πρόεδρος της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου

27/05/2020, 4:27 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκτακτη Είδηση: 18 νέα κρούσματα του κορωνοϊού

12/03/2020, 6:13 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκική ακταιωρός συγκρούστηκε με σκάφος του Λιμενικού στην Κω!

11/03/2020, 11:56 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Όγδοο κρούσμα στην Ελλάδα.

04/03/2020, 11:13 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 261 ψήφους η Αικ. Σακελλαροπούλου

22/01/2020, 11:30 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Μπάρκας: « Στρατηγική επιλογή της ΝΔ η απαξίωση της ΔΕΗ και του κοινωνικού της χαρακτήρα »

02/09/2019, 2:27 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites