Η Πρέβεζα μπορεί να αναπτυχθεί τουριστικά μέσω του 1ο Φεστιβάλ Φωτογραφία κ βίντεο που διεξήχθη στην πόλη

Με αφορμή την ημερίδα του Χαρόπειου Πανεπιστημίου με θέμα: “Ελληνικές Περιφερειακές πόλεις και βιώσιμη ανάπτυξη”, η πόλη της Πρέβεζας και  το 1ο Φεστιβάλ Φωτογραφία κ βίντεο που διεξήχθη στην Πρέβεζα 23/6-2/7/2016 από την ΕΦΕ Πρέβεζας και το Δήμο Πρέβεζας, θα αποτελέσουν περίπτωση μελέτης του πώς μια περιφερειακή πόλη μπορεί να αναπτυχθεί τουριστικά μέσω του ειδικού τουρισμού, στην εισήγηση του Δρ Γρηγόρη Βλασσά, καθηγητή φωτογραφίας στο ΤΕΙ Αθήνας και καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ, με θέμα: “Έξυπνη ανάπτυξη περιφερειακών πόλεων: Η περίπτωση του φεστιβάλ φωτογραφίας της Πρέβεζας”. Η ημερίδα διοργανώνεται από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Τμήμα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας  και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17/12/2016 στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. 

Ακολουθεί η εισήγηση του κ. Βλασσά

1˚ Φεστιβάλ Φωτογραφίας & Βίντεο  στην Πρέβεζα
Διοργάνωση Ε.Φ.Ε.Π. & Δήμος Πρέβεζας
23 Ιουνίου – 2 Ιουλίου 2016
To φεστιβάλ  φωτογραφίας και βίντεο της Πρέβεζας ξεκίνησε την δράση του  το 2016  και προγραμματίζεται να γίνει θεσμός με διάρκεια  9 ημέρες, το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου που μέσα σε αυτές συμπεριλαμβάνονται 2 Σαββατοκύριακα,  άρχισε με τους καλλίτερους οιωνούς αφού ένας παθιασμένος διευθυντής φωτογραφίας και μία πρόεδρος της  οργανωτικής επιτροπής  τα έδωσαν  όλα για να  το ανεβάσουν  σε πολύ υψηλό  επίπεδο .
H τέχνη της φωτογραφίας και του βίντεο   έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον 20 αιώνα, έχοντας καταλυτική επίδραση στη διαμόρφωση αυτού που αποκαλείται σύγχρονος οπτικός πολιτισμός. Σήμερα περισσότερο από ποτέ αντί να διαχωρίζουμε αυτές  τις καλλιτεχνικές εκφράσεις πρέπει να τις συνδέουμε διότι έχουν κοινή γλώσσα, την γλώσσα της οπτικής εικόνας.
Το 1o Φεστιβάλ που διοργάνωσε  η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Πρέβεζας με την συνεργασία του Δήμου Πρέβεζας φιλοδοξεί  να καταξιωθεί ως η κορυφαία συνάντηση των δημιουργών στο χώρο της φωτογραφίας και του βίντεο στην βορειοδυτική Ελλάδα, αγκαλιάζοντας τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις από τον Ελληνικό χώρο αρχικά και φιλοδοξώντας  τον διεθνή  στην συνέχεια, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες δομές και την θερμή αποδοχή της τοπικής κοινωνίας , δίνοντας  ταυτόχρονα την δυνατότητα τόσο σε καταξιωμένους  δημιουργούς  όσο και σε νέους να παρουσιάσουν  αξιόλογες  εργασίες  στον τομέα της φωτογραφίας, του βίντεο και των εγκαταστάσεων.
127  δημιουργοί φωτογράφοι  και σκηνοθέτες ταινιών μικρού μήκου που εκφράζονται με την στατική ή την κινούμενη εικόνα  ήταν  φέτος επιλεγμένοι να συμμετάσχουν. Στο φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν  22 ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας, 1 επετειακή ομαδική, 3 εγκαταστάσεις και  η  συμμετοχή – προβολή 57 ταινιών βίντεο, έργα 66 δημιουργών.  Παράλληλα με το εκθεσιακό πρόγραμμα ολοκλήρωσαν  τις δραστηριότητες του φεστιβάλ, κυκλικά τραπέζια για την φωτογραφία το βίντεο και τις εγκαταστάσεις, βραδιά αφιερωμένη στην ιστορία της Ελληνικής φωτογραφίας,  Portfolio Reviews και παρουσιάσεις βιβλίων. Είναι αξιοσημείωτο ότι την πρωτοβουλία της ΕΦΕΠ για την δημιουργία του 1ου Φεστιβάλ, που για πρώτη φορά παρουσιάστηκε  στην πόλη της Πρέβεζας, αγκάλιασαν όλοι οι τοπικοί φορείς. Θεωρώ ότι τέτοιες πρωτοβουλίες συμβάλουν αποφασιστικά στην πολιτιστική ανάπτυξη και έχουν μια προστιθέμενη αξία επειδή  πραγματοποιούνται στην περιφέρεια.
Οι εκδηλώσεις της πρώτης χρονιάς είχαν έναν κύριο στόχο  να καταδείξουν  την ποικιλία του έργου που έχει πραγματοποιηθεί  από μια γενιά δημιουργών  έως  τώρα φιλοδοξώντας την καταξίωση  τους από το  μεγάλο κοινό.
Τα στάδια ήταν η  ιδέα , το στάδιο της υλοποίησης , η χαρά του ναι  το πετύχαμε και η φιλοδοξία ,ναι μπορούμε να το κάνουμε θεσμό ,ναι μπορεί η Πρέβεζα να γίνει η πόλη της φωτογραφίας στην Ελλάδα. Όλα αυτά χωρίς ούτε μια στιγμή αμφιβολίας, απογοήτευσης η παραίτησης, από μία ομάδα ανθρώπων που άλλοι ήταν  σε θέσεις εξουσίας και προβολής και άλλοι που  ως ταπεινοί εργάτες δούλευαν για το καλλίτερο.  Χωρίς όμως την δική τους συμμετοχή το εγχείρημα θα είχε αποτύχει.
Αυτά ως προς το εικαστικό κομμάτι των εκδηλώσεων που έγιναν διότι υπάρχει και ένα ακόμη κομμάτι  πολύ ισχυρό για την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας που θα αναλυθεί σε αυτή την ημερίδα .Πιο είναι αυτό .Μα αναμφίβολα αυτό του ιδικού τουρισμού. Του τουρισμού που προσελκύει τουρίστες με ιδικά ενδιαφέροντα. Kαι εδώ είναι η πρόκληση διότι η Πρέβεζα είναι  ένα μοναδικό  μνημείο πολιτισμού, ένα ανυπέρβλητο μνημείο φυσικής ομορφιάς  με μόνιμο πληθυσμό 20.795 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011,που απέχει από την  Αθήνα 375 χλμ από τα  Ιωάννινα 110 χλμ και από το  Αεροδρόμιο  του Ακτίου 3 χλμ. Και έχει απόλυτα ανάγκη να επιμηκύνει την τουριστική της περίοδο.


Δρ. Γρηγόρης Βλασσάς, Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας
Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών  του Τμήματος Φωτογραφίας & Οπτικοακουστικών του ΤΕΙ Αθήνας, Παραγωγή Βίντεο, Οπτικοακουστικά Μέσα και Κινούμενα Γραφικά & του Ερευνητικού Εργαστηρίου ARTEC του ΤΕΙ Αθήνας


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites