Ο ΧΑΛΙΛΗΣ, ΠΡΩΤΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ και πρώτος Πρεβεζάνος πολίτης;

Η σημερινή ημέρα και επέτειος της απελευθέρωσης της Πρέβεζας από τον ελληνικό στρατό συνδέεται, αναμφισβήτητα, με τη ζωή και τη δράση του Οθωμανού συμπολίτη Χαλίλ Χουλουσί εφέντη. Ο Πρεβεζάνος αυτός, μουσουλμάνος, ελληνομαθής δικηγόρος, ήταν εκείνο τον καιρό δήμαρχος της πόλης και θεώρησε ως ύψιστο καθήκον τη σωτηρία του πρεβεζάνικου λαού. Εάν, δηλαδή, υπερίσχυε η γνώμη του Τούρκου στρατιωτικού διοικητή και επέλεγαν τη λύση «άμυνα μέχρις εσχάτων», αυτό θα ήταν σε βάρος των άμαχων και της πόλης, αφού ο ελληνικός στρατός θα αναγκαζόταν να αποδοθεί σε αγώνα για τη «δια παντός μέσου» επίτευξη του στόχου που ήταν η κατάληψη της πόλης.
Είναι ιστορικά επιβεβαιωμένο πως η ειρηνόφιλη παρέμβαση του Χαλίλ, με κάθετη και προσβλητική αντιπαράθεση στο στρατιωτικό διοικητή, οδήγησε στην αναίμακτη παράδοση της πόλης στην ελληνική πλευρά. Ο ακούραστος πρεβεζανολόγος και εκλεκτός φίλος Νίκος Δ. Καράμπελας, μας θυμίζει όλα αυτά με την κατά το δυνατόν πλήρη, έστω και συνοπτική, βιογραφία του Χαλίλ Χουλουσί που επίκαιρα ανήρτησε, τις ημέρες αυτές, στην Academia.edu. Διαβάζουμε:
 Ο Χαλίλ Χουλουσί εφέντης ήταν νομικός, μεγαλοκτηματίας και διετέλεσε δήμαρχος της Πρέβεζας για τέσσερα χρόνια πριν από την απελευθέρωση της πόλης από τον οθωμανικό ζυγό την 21 Οκτωβρίου 1912. Συνέβαλε στην αναίμακτη παράδοση της Πρέβεζας στον Ελληνικό Στρατό με την πίεση που εξάσκησε στον Τούρκο στρατιωτικό διοικητή της πόλης μαζί με άλλους προκρίτους και προξένους στην Πρέβεζα. Παρέμεινε δήμαρχος της Πρέβεζας και μετά την απελευθέρωσή της. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1923 πήγε στην Τουρκία, όπου αργότερα δικάστηκε από στρατοδικείο και καταδικάστηκε σε θάνατο.
Θεωρώντας το μουσουλμάνο αξιωματούχο ως πρώτο Πρεβεζάνο πολίτη, αφού  πλήρωσε με τη ζωή του το γεγονός ότι αντελήφθη και προέταξε το συμφέρον της πόλης και του πληθυσμού της και το αντιπαρέθεσε τίμια και ηρωικά στο εδαφικό συμφέρον του κράτουςτου, παραπέμπουμε τον φιλίστορα επισκέπτη του ιστολογίου μας στο συνολικό άρθρο του Νίκου Καράμπελα.

Γιάννης Ρέντζος- Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα- Λούρος- Ζάλογγο

Ετικέτες:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

Uncategorized

Σταύρος Αμάραντος: Έχετε εξευτελίσει το θεσμό, τον κάνατε κουρέλι

08/10/2021, 4:00 μμ

Uncategorized

Κώστας Μπάρκας: Τον Υπουργό Οικονομικών καλεί να απαντήσει στη Βουλή για το κλείσιμο της Τράπεζας Πειραιώς στην Πάργα

08/07/2021, 1:07 μμ

Uncategorized

Σάλος με την ψήφο του Στέλιου Κυμπουρόπουλου κατά των αμβλώσεων – Τον “άδειασε” η ΝΔ

16/03/2021, 5:58 μμ

Uncategorized

Νέο κεφάλαιο για τη ΔΕΔΑ – Νέα ενεργειακή εποχή για τη χώρα – Το φυσικό αέριο «πάει» σε 34 πόλεις

13/03/2021, 4:18 μμ

Uncategorized

Κλείνουν τα υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ σε Πάργα, Λούρο και Θεσπρωτικό; Ερώτηση Κώστα Μπάρκα στη Βουλή

05/02/2021, 4:36 μμ

Uncategorized

“Παντελής έλλειψη στρατηγικής και σχεδίου για νέο Νοσοκομείο στην Πρέβεζα”

14/10/2020, 4:22 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites