Ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Πρέβεζα γιόρτασε 20 χρόνια και τίμησε τους Σύγχρονους Ήρωες της πόλης μας!

Στην κατάμεστη αίθουσα Ν. Κονεμένος του Πολιτιστικού Κέντρου Πρέβεζας (ΠΡΩΗΝ ΟΑΣΗ) πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016 το βράδυ, εκδήλωση για τον εορτασμό των 20 Χρόνων από την Ίδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου “Πρέβεζα” και των 104 χρόνων από την Απελευθέρωση της Πόλης.

 Τους παρεβρισκομένους  καλωσόρισε και ευχαρίστησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κώστας Λογοθέτης ενώ κατά τον χαιρετισμό – ομιλία του αναφέρθηκε στη δινή κατάσταση που βρίσκεται η πόλη σήμερα λέγοντας μεταξύ άλλων “Η Πρέβεζα είναι ένας πανέμορφος τόπος προικισμένος απλόχερα από τη φύση, με μια γεμάτη και ενδιαφέρουσα ιστορική διαδρομή. 104 χρόνια μετά την απελευθέρωση της όμως περιδιαβαίνοντας την συναντώ μια πόλη που καθημερινά δίνει τη μάχη του αυτονόητου, με μια μικρή αλλά ανθεκτική μειοψηφία ασυνείδητων συμπολιτών μας που ποδοπατούν σε μόνιμη βάση κάθε έννοια δημοκρατίας και ιδίως τον σημαντικότερο κανόνα της αυτόν του σεβασμού των δικαιωμάτων του άλλου.Αυτή η προστατευόμενοι πολλές φορές από τις υπηρεσίες και τους Θεσμούς μειοψηφία προσπαθεί και το κατορθώνει αρκετές φορές να επιβάλλει τη φασιστική συμπεριφορά της παντού στη πόλη. Στη καθημερινότητα της, στο δημόσιο χώρο, στη κυκλοφορία, στη καθαρότητα της, στην αισθητική της, στο πολιτισμό της ακοής, στην αξιοπρέπεια των κατοίκων της, στην διαπαιδαγώγηση των νέων, στην εφαρμογή νόμων και αποφάσεων, στην αυθεντικότητα της ιστορίας και στην ιερότητα της μνήμης.104 χρόνια μετά τον θάνατο των αγωνιστών της απελευθέρωσης νιώθω οργή επισκεπτόμενος τα βεβηλωμένα, λεηλατημένα, βρωμερά και απροστάτευτα από τις αρχές αλλά ποτισμένα με μπόλικο αίμα ηρώων κάστρα.Αισθάνομαι ταπεινωμένος όταν τα λιγοστά μνημεία της πόλης ασφυκτιούν ανάμεσα σε κάδους σκουπιδιών, παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, χόρτα, πανό, αφίσες και απορρίμματα. Αηδιάζω που σημαντικά ιστορικά και δημόσια κτίρια, δημόσιοι χώροι αλλά και πλήθος σπιτιών εκπέμπουν μια εικόνα παρακμής της πόλης με τα εμμετικά συνθήματα, τις κουρελιασμένες αφίσες, τα ενοικιαστήρια, τα πανό που τα πνίγουν. Θυμώνω όταν χρησιμοποιώντας τα πεζοδρόμια είμαι αναγκασμένος να έρχομαι αντιμετωπος πάνω σε αυτά με αυτοκίνητα, μηχανάκια, τραπεζοκαθίσματα, εμπορέυματα, ταμπλό, σκουπιδοτενεκέδες. Νιώθω ντροπή όταν επισκέπτομαι το Δημαρχείο μας από κάθε σχεδόν γωνιά του εξωτερικά αναδύεται μια δυσάρεστη μυρωδιά υγρών, ενώ στη κεντρική είσοδο του σε υποδέχονται δυο τεράστιοι κάδοι απορριμμάτων της απέναντι καφετέριας.Το περπάτημα στη κεντρική αγορά και στο πεζόδρομο της παραλίας είναι μια ανακούφιση, αρκεί όμως; Γιατί και εκεί χρειάζεται επαγρύπνηση!Μια διαδρομή στο οδικό ιστό της πόλης με οδηγό της αγάπη σου για αυτή είναι δοκιμασία!Γιατί η αγάπη σε κάνει να λες την αλήθεια και σε υποχρεώνει να λες την αλήθεια!Αυτή η αγάπη ήταν και η βασική αιτία δημιουργίας του συλλόγου πριν από 2ο χρόνια” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Λογοθέτης και συνέχισε αναφέροντας το έργο που έχει προσφέρει ο σύλλογος στο πολιτισμό της Πρέβεζας.

 Στη συνέχεια τιμήθηκαν από το Σύλλογο οι σύγχρονοι ήρωες της πόλης μας, νέα παιδιά που μέσα από μεθοδική προσπάθεια κατάφεραν τα πιάσουν τους στόχους τους και να μας κάνουν υπερήφανους. Οι ήρωες αυτοί δεν είναι άλλοι από την ομάδα πετοσφαίρισης αγοριών του 1ου Λυκείου που κατέλαβε την 2η θέση στο Πανελλήνιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Ελλάδας και Κύπρου, ο μαθητής-αθλητής Κωνσταντίνος Μυλωνάς, ο οποίος κατέλαβε την 2η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Παίδων και η Έκτη τάξη του 7ου Δημοτικού Σχολείου που απέσπασε το 2ο βραβείο στο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους και ο Μαθητής του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας Βερύκιος Απόστολος  που διακρίθηκε στην 33η Μαθηματική Ολυμπιάδα .

 Στην συνέχεια η Ιστορικός- Αρχαιολόγος Ναταλία Νικάκη έκανε μια εκτενή αναφορά στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους και Αρχιτέκτονας Ελισάβετ Σαρρή ανέλυσε την δομή του Κάστρου Παντοκράτορα και την μελέτη αποκατάστασης, ανάδειξης και επανάχρησης.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ακτία Νικόπολις Νίκος Καράμπερας έκανε εκτενή αναφορά στο συγγραφικό έργο του Γιώργου Μουστάκη και στην προσφορά αυτού στην Ιστορία και τον Πολιτισμό της πόλης και κάλεσε τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πρέβεζα να παραδώσει την τιμητική πλακέτα στον κ. Μουστάκη.

 Τέλος η εκδήλωση έκλεισε με το μουσικό σύνολο του Μουσικού σχολείου Πρέβεζας το οποίο διηύθυνε ο Καθηγητής κ. Βασίλης Τριάντης.

TAGS:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννινα: Κλείνει Δημοτικό Σχολείο λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου

28/02/2024, 2:42 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites