Οικονομική ενίσχυση 241 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση 12.000 νέων αγροτών.

Στη δημοσιότητα δόθηκε η προκήρυξη του μέτρου 6.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014-2020 που αφορά στην ενίσχυση νέων, έως και 40 ετών, για την είσοδό τους στον αγροτικό τομέα και την πρώτη τους εγκατάσταση σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Η συνολική δημόσια δαπάνη για το μέτρο είναι 241 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ενταχθούν περίπου 12.000 νέοι γεωργοί, που θα κληθούν να υλοποιήσουν τετραετές επιχειρηματικό σχέδιο.
     Η ενίσχυση που θα λάβουν κυμαίνεται από 17.000 έως 22.000 ευρώ ανάλογα με την κατεύθυνση της καλλιέργειας ή εκτροφής και την περιοχή εγκατάστασης. Οι εισερχόμενοι στην κτηνοτροφική παραγωγή, καθώς και οι κάτοικοι των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, έχουν αυξημένη στήριξη. Ειδικότερα, για όσους προσανατολιστούν στη φυτική παραγωγή το ύψος της ενίσχυσης διαμορφώνεται στα 17.000 ευρώ, για την κτηνοτροφική στα 19.500 ευρώ και για τη μικτή στα 17.000 ευρώ. Τα εν λόγω ποσά προσαυξάνονται, ανάλογα με την περιοχή μόνιμης κατοικίας, κατά 2.500 ευρώ, αν είναι ορεινή ή μειονεκτική. Όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο μέτρο, μπορούν να υποβάλλουν  αίτηση και φάκελο  από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2016.
     Ο σχεδιασμός του μέτρου  από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έγινε με τη λογική της απλοποίησης, απλούστευσης του θεσμικού πλαισίου και επιτάχυνσης των διαδικασιών εφαρμογής του σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο και συγκεκριμένα μέσω της εκχώρησής του στις  Περιφέρειες, της αύξησης της μέσης ενίσχυσης ανά δικαιούχο, της υιοθέτησης ηλεκτρονικών και διαδικτυακών μηχανογραφικών εφαρμογών για την ταχεία υποβολή, αξιολόγηση, ένταξη, παρακολούθηση και πληρωμή των δικαιούχων και διασύνδεσή τους με λοιπές υποστηρικτικές βάσεις (Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων, Ο.Π.Σ.Α.Α.),της δυνατότητας- για πρώτη φορά- συμμετοχής νομικών προσώπων στο μέτρο ως δικαιούχων στήριξης, της απλούστευσης προσδιορισμού και τεκμηρίωσης του χρόνου πρώτης εγκατάστασης και της μη υποχρεωτικότητας τήρησης μακροχρόνων δεσμεύσεων πενταετίας μετά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου των δικαιούχων.
     Παράλληλα, η ένταξη των νέων γεωργών στο μέτρο μπορεί να συνδυαστεί με την ενίσχυσή τους – και μάλιστα με προνομιακούς όρους – από άλλα μέτρα του Π.Α.Α. 2014 -2020, όπως (4.1) Επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις με αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης, (1.1) Επαγγελματική κατάρτιση και απόκτηση δεξιοτήτων με δράση κατάρτισης και ανάπτυξης δεξιοτήτων για νέους γεωργούς, (3.1) Συστήματα ποιότητας γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, (2.1) Χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών και  (9.1) Σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών.

     Σε δήλωσή του ο βουλευτής Ν. Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας, αναφέρει τα εξής: «Ο πρωτογενής τομέας  αποτελεί προτεραιότητα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής μας. Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι ενέργειες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν βάλει τα θεμέλια  για την επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και με τη ματιά στραμμένη στο μέλλον. Ειδικότερα, η ενίσχυση των νέων αγροτών αποτελεί  κίνητρο για τους  νέους ανθρώπους να επιστρέψουν  στους τόπους καταγωγής τους, καθώς  τούς στηρίζει έμπρακτα  στην προσπάθειά τους για  παραγωγή ποιοτικών προϊόντων. Μ’ αυτό τον τρόπο όχι μόνο μειώνεται η ανεργία, αλλά βγαίνουμε από το τούνελ της ύφεσης, ακολουθώντας το μονοπάτι της ευημερίας και της ανάπτυξης».

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Μπάρκας: Η Κυβέρνηση έχει την απόλυτη ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στη Μόρια

09/09/2020, 12:06 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμφισβητεί την αύξηση των ΜΕΘ ο Παύλος Πολάκης

09/09/2020, 11:03 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Αντώνης Μπεζάς νέος Πρόεδρος της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου

27/05/2020, 4:27 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκτακτη Είδηση: 18 νέα κρούσματα του κορωνοϊού

12/03/2020, 6:13 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκική ακταιωρός συγκρούστηκε με σκάφος του Λιμενικού στην Κω!

11/03/2020, 11:56 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Όγδοο κρούσμα στην Ελλάδα.

04/03/2020, 11:13 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites