ΠΡΕΒΕΖΑ:Ένα «μνημείο» υδροκίνησης στον Άγιο Γεώργιο Φιλιππιάδας

 Ρεπορτάζ: Μαίρη Τζώρα για το Αθηναϊκό Πρακτορείο ΕΙδήσεων
Ένα «μνημείο» υδροκίνησης, αξιοθέατο μέσα σε βαθύσκιωτα πλατάνια και τρεχούμενα νερά , ο νερόμυλος και οι νεροτριβές στον Άγιο Γεώργιο Φιλιππιάδας, έδωσαν την ευκαιρία σε μία οικογένεια, να σχεδιάσει το μέλλον της, μέσα σε καιρούς οικονομικής κρίσης, «επιστρέφοντας» στο παρελθόν. Ο Ελευθέριος Ρίζος , που μέχρι το 2010 μαζί με τους 3 γιούς του ασχολούνταν με χωματουργικά μηχανήματα, αντιλήφθηκαν πως έρχονται δύσκολες μέρες , όπως είπαν στο Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων και αποφάσισαν να…
σταματήσουν την μέχρι τότε επαγγελματική τους δραστηριότητα.

 Την ίδια χρονική στιγμή, δόθηκε η ευκαιρία στο χωριό τους. Ο παλιός νερόμυλος και οι νεροτριβές, που δεν σταμάτησαν ποτέ να λειτουργούν για περισσότερο από 250 χρόνια και ανήκουν στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, βγήκαν σε δημοπρασία την οποία κέρδισαν. Αμέσως, ξεκίνησαν την αξιοποίηση του περιβάλλοντα χώρου και σήμερα, το «θαύμα» της φύσης συμπληρώνει ο άνθρωπος , καθώς εκμεταλλεύεται την δύναμη των ορμητικών νερών και δημιουργεί ένα μικρό παράδεισο αναψυχής στο χώρο.Ό πατέρας και οι 3 γιοί του, δημιούργησαν ένα σημείο αναφοράς για την περιοχή, μία υγιή επιχείρηση που μάλιστα το καλοκαίρι προσφέρει και 5 θέσεις εργασίας. Η μυλόπετρα δουλεύει ασταμάτητα, αλέθει καλαμπόκι ,σιτάρι ,βγάζει αλεύρι για τραχανά και εφοδιάζει φούρνους στα Γιάννενα, την Άρτα και την Πρέβεζα. Στις νεροτριβές πλένονται χαλιά, κουβέρτες παπλώματα, μοκέτες από όλη την Ήπειρο ,αλλά και από την Αθήνα, καθώς υπάρχει συνεργασία με καθαριστήρια που τα στέλνουν στον Άγιο Γεώργιο, όπως αναφέρει ο Δήμητρης Ρίζος.Ο χώρος είναι ιστορικός. Όπως αναφέρει ο ιερέας του χωριού, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται δίπλα στο συγκρότημα υδροκίνησης, είναι κτισμένη πάνω σε άλλο ιερό ναό που υπήρχε πριν από την άλωση της Πόλης. Ο τόπος μέχρι το 1854 ήταν τούρκικο τσιφλίκι, το οποίο η μητρόπολη της Άρτας αγόρασε, αφού προσέφερε 16.000 γρόσια στον Τούρκο διοικητή. Παλαιότερα στο χωριό υπήρχαν περισσότεροι μύλοι, νεροτριβές και μαντάνια, τα οποία εγκαταλείφτηκαν και χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου.Ο Άγιος Γεώργιος βρίσκεται στο 50χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ιωάννινων-Άρτας.

TAGS:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννινα: Κλείνει Δημοτικό Σχολείο λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου

28/02/2024, 2:42 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites