Έτσι γιόρτασε η Πρέβεζα τα 104 χρόνια από την απελευθέρωση της!

Ισχνή η παρουσία των Πρεβεζάνων στην κεντρική εκδήλωση εορτασμού των 104 ετών από την απελευθέρωση της που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην αίθουσα του Πολιστικού  Κέντρουμε κεντρικό ομιλητή τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Θωμά Μπάκα.

 Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων:
“Σήμερα, 104 χρόνια μετά η Πρέβεζα θυμάται και αποτίει φόρο τιμής στους αγωνιστές του 1912, οι οποίοι έχοντας ως μοναδικό εφόδιο την πίστη στα εθνικά ιδεώδη και στο αγαθό της ελευθερίας, πολέμησαν, τραυματίστηκαν, πρόσφεραν ακόμη και τη ζωή τους στην πατρίδα δίνοντας ελευθερία και πάλι στα χώματα αυτά. Σήμερα τιμούμε τους νεκρούς του 1912, τιμούμε την ιστορία της Πρέβεζας, συγχρόνως όμως ελπίζουμε, καθώς διανύουμε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας, κατά την οποία το παρόν είναι ζοφερό και το μέλλον αβέβαιο .Με αφορμή αυτή τη μέρα θα πρέπει όλοι να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας για ό,τι συμβαίνει σήμερα στην πατρίδα μας και να διδαχθούμε από τις ενέργειες του παρελθόντος. Να αποκτήσουμε θάρρος και πυγμή ώστε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Η ιστορική μνήμη συνέβαλε στην επιβίωση του ελληνικού έθνους γι’ αυτό κι αυτή τη φορά θα βοηθήσει να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια, να συνεργαστούμε και να δημιουργήσουμε και πάλι μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη Ελλάδα με δύναμη και αισιοδοξία για το μέλλον».

 Την  εκδήλωση “εντυσε” μουσικά το Δημοτικό Ωδείο  Πρέβεζας “Σπύρος Δήμας” ενώ  το χορευτικό του Δήμου παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς.
Το κοινό εξάλλου είχε την ευκαιρία να δει οπτικοακουστικό υλικό σχετικό με την Απελευθέρωση της Πρέβεζας το οποίο επιμελήθηκε ο προιστάμενος των Γενικων Αρχείων του  Κράτους Πρέβεζας Σπύρος Σκλαβενίτης.

 Σήμερα πρωί της Παρασκευής ανήμερα της επετείου στον Αγιο Χαράλαμπο  τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης  κ.κ.Χρυσοστόμου ενώ ακολούθησε η  επίσημη  δοξολογία (παρουσία των αρχών της πόλης) καθώς και ομιλία από την Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας Ελένη Συνεσίου.

Αμέσως μετά τελέστηκε  επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Πρέβεζας είναι από τους λίγους Δήμους ανά την Ελλάδα, ίσως και ο μοναδικός, που δεν έχει ως αργία την ημέρα απελευθέρωσης της πόλης, όπως το χαρακτηριστικό παράδειγμα των Ιωαννίνων στα οποία την ημέρα γιορτής της απελευθέρωσης στις 21 Φεβρουαρίου είναι όλα κλειστά (υπηρεσίες,σχολεία, καταστήματα)και ο κόσμος γιορτάζει αυτή την σπουδαία επέτειο για την πόλη τους!

 Ο πολιτιστικός σύλλογος «Πρέβεζα», γιορτάζοντας τα 20 χρόνια από την ίδρυσή του και στο πλαίσιο του εορτασμού της Απελευθέρωσης της πόλης, διοργανώνει εκδήλωση σήμερα Παρασκευή Παρασκευή 21 Οκτωβρίου και ώρα 7 το απόγευμα στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου (πρώην Όαση). Στην εκδήλωση θα τιμηθεί ο συμπολίτης μας Γεώργιος Μουστάκης για το σύνολο του συγγραφικού του έργου που αναφέρεται στην ιστορία της πόλης μας. Παράλληλα θα τιμηθούν η ομάδα πετοσφαίρισης αγοριών του 1ου Λυκείου που κατέλαβε την 2η θέση στο Πανελλήνιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Ελλάδας και Κύπρου, ο μαθητής-αθλητής Κωνσταντίνος Μυλωνάς, ο οποίος κατέλαβε την 2η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Παίδων και η Έκτη τάξη του 7ου Δημοτικού Σχολείου που απέσπασε το 2ο βραβείο στο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους.

TAGS:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννινα: Κλείνει Δημοτικό Σχολείο λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου

28/02/2024, 2:42 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites