Μετατόπιση της εγκληματικότητας στους εύκολους στόχους σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Δημοσίευση στατιστικών στοιχείων και αποτίμηση συνολικής δραστηριότητας της Ελληνικής Αστυνομίας για το α’ εξάμηνο του 2016
Αφορούν σε στατιστικά στοιχεία και δείκτες εγκληματικότητας αδικημάτων του κοινού εγκλήματος, κατά της Οικονομίας, παράνομης διακίνησης μεταναστών, συγκεντρώσεων, εκδηλώσεων, καθώς και απολογισμού της αστυνομικής ανταπόκρισης
Στις βασικές κατηγορίες αδικημάτων (ληστείες, κλοπές – διαρρήξεις, ανθρωποκτονίες), καταγράφονται διακυμάνσεις που σχετίζονται με «ποιοτικές» διαφοροποιήσεις
Από την ανάλυση των στοιχείων εξακολουθεί να παρατηρείται μετατόπιση στους λεγόμενους «εύκολους στόχους» ή στόχους «χαμηλού ρίσκου», καθώς οι ληστείες και κλοπές σε στόχους «υψηλού ρίσκου» έχουν μειωθεί αισθητά     
Ειδικότερα, σε σύγκριση με το Α’ εξάμηνο του 2015, καταγράφονται λιγότερες ληστείες σε Τράπεζες, πρακτορεία Ο.Π.Α.Π. και καταστήματα, ενώ περισσότερες καταγράφονται σε ΕΛ.ΤΑ., αρπαγές τσαντών, σούπερ μάρκετ, καταστήματα ψιλικών, πρατήρια υγρών καυσίμων, οικίες και ταξί
Αντίστοιχα, στις κλοπές – διαρρήξεις, λιγότερες καταγράφονται σε ιερούς ναούς και συγκοινωνιακά μέσα, ενώ περισσότερες σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, με αρπαγές τσαντών, σε οικίες και σε καταστήματα
Στις άλλες κατηγορίες αδικημάτων, μειώσεις εμφανίζουν οι υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης κατά 24,3% , αρχαιοκαπηλείας κατά 23,4%, πλαστογραφίας κατά 8,9% και οι υποθέσεις παραχάραξης κατά 5,7%


Ως αποτέλεσμα της αναβαθμισμένης επιχειρησιακής ανταπόκρισης, συνελήφθησαν συνολικά (203.397) άτομα, για διάφορα αδικήματα, έναντι (137.148), το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι

Η Ελληνική Αστυνομία, συνεπής στην αρχή της ανοιχτής διακυβέρνησης και της ενημέρωσης του πολίτη, δημοσιεύει στατιστικά, απολογιστικά στοιχεία του Α’ εξαμήνου του έτους 2016, σχετικά με το περιβάλλον ασφάλειας της χώρας, καθώς και τη συνολική αστυνομική ανταπόκριση, όπως αποτυπώνεται στο ηλεκτρονικό σύστημα Police On Line.
Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή του 2010, για πρώτη φορά, η Ελληνική Αστυνομία με ειδικό λογισμικό αποτυπώνει ηλεκτρονικά και σε πραγματικό χρόνο όλα τα αδικήματα και τα συμβάντα αστυνομικού ενδιαφέροντος. Με το νέο αυτό τρόπο καταγράφονται καθημερινά, μέσω του συστήματος Police On Line, αναλυτικά και με πληρότητα όλα τα περιστατικά, σε κάθε αστυνομική Υπηρεσία της χώρας.
Στον απολογισμό που δημοσιοποιείται, περιλαμβάνονται στατιστικά στοιχεία των βασικών μορφών εγκληματικότητας, αναλυτικά και ανά κατηγορία αδικήματος, καθώς και τα συνολικά αποτελέσματα της αστυνομικής ανταπόκρισης (συλλήψεις, εξιχνιάσεις, εξαρθρώσεις εγκληματικών ομάδων).
Επίσης, δίνονται στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία για τις εγκληματικές συμπεριφορές, που στρέφονται κατά της Οικονομίας και της Δημόσιας Περιουσίας, για την παράνομη μετανάστευση, την αστυνομική δραστηριότητα στα θέματα της οδικής ασφάλειας, καθώς και στοιχεία σχετικά με τη διάθεση ανθρώπινου δυναμικού της Ελληνικής Αστυνομίας σε συγκεντρώσεις, πορείες και λοιπές εκδηλώσεις (αριθμός αστυνομικών που διατέθηκαν κ.λπ.).

Α. Γενική αξιολόγηση δεικτών εγκληματικότητας – περιβάλλοντος ασφάλειας
Σε γενικές γραμμές, το Α’ εξάμηνο του 2016, καταγράφονται διακυμάνσεις στη συχνότητα διάπραξης συγκεκριμένων αδικημάτων, που παρουσιάζουν επιμέρους αυξομειώσεις, με βάση τις τοπικές συνθήκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε Περιφέρειας.
Από την ποιοτική ανάλυση των στοιχείων, στις κατηγορίες των αδικημάτων των ληστειών και των κλοπών – διαρρήξεων, συνεχίζεται η μετατόπιση στους λεγόμενους «εύκολους στόχους» ή στόχους «χαμηλού ρίσκου», καθώς οι ληστείες και κλοπές – διαρρήξεις σε στόχους «υψηλού ρίσκου» έχουν μειωθεί αισθητά.     
Ειδικότερα, σε όλη την Επικράτεια, σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2015, καταγράφονται λιγότερες ληστείες σε Υποκαταστήματα Τραπεζών, πρακτορεία Ο.Π.Α.Π. και καταστήματα, ενώ περισσότερες καταγράφονται σε σούπερ μάρκετ, αρπαγές τσαντών, καταστήματα ψιλικών, πρατήρια υγρών καυσίμων, οικίες και ταξί. Αντίστοιχα, στις κλοπές – διαρρήξεις, λιγότερες καταγράφονται σε συγκοινωνιακά μέσα και ιερούς ναούς, ενώ περισσότερες σε οικίες, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, με αρπαγές τσαντών και σε καταστήματα.
Ως προς τον αριθμό των συλλήψεων, το χρονικό διάστημα του Α’ εξάμηνου του 2016 συνελήφθησαν συνολικά (203.397) άτομα για αξιόποινες συμπεριφορές κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα. Από τους συλληφθέντες, (28.294) ενέχονται σε ανθρωποκτονίες, ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις σπιτιών, αυτοκινήτων, καταστημάτων, ναρκωτικά, απάτες κ.λπ.
Παράλληλα, εξαρθρώθηκαν (157) σημαντικές πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, που διέπρατταν πράξεις βίας ή άλλες σοβαρές μορφές αδικημάτων. Επιπλέον, εξιχνιάστηκαν (17.277) σοβαρές υποθέσεις του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος, που αφορούν σε όλο το φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας.
Επίσης, το περασμένο εξάμηνο, οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας χειρίστηκαν υποθέσεις σε επίπεδο διεθνούς συνεργασίας, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν για σοβαρά αδικήματα (154) άτομα, τα οποία καταζητούνταν με Ευρωπαϊκά και Διεθνή εντάλματα σύλληψης.
Αξιοσημείωτη είναι ακόμα η συμβολή της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην αντιμετώπιση οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων που διαπράττονται μέσω διαδικτύου ή με τη χρήση αυτού.
Στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, που αποτελεί βασικό πυλώνα της αντεγκληματικής πολιτικής, επισημαίνεται η μείωση των σοβαρών ατυχημάτων στην Επικράτεια, ενώ παρατηρείται συνολική αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων, σε σχέση με το Α’ εξάμηνο του 2015, κατά ποσοστό 5,8%.


Επίσης το Α’ εξάμηνο 2016, συνελήφθησαν (173.034)  άτομα να εισέρχονται παράνομα στα σύνορα της χώρας μας. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν (9.454) επιστροφές αλλοδαπών στις χώρες καταγωγής τους.
Επίσης, στο ίδιο χρονικό διάστημα, ένας μεγάλος αριθμός και συγκεκριμένα (80.710) αστυνομικοί διατέθηκαν για την ομαλή διεξαγωγή και τη διατήρηση της δημόσιας τάξης στις (4.222) κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις, συναθροίσεις και πορείες, που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την Επικράτεια.
Αναφέρεται ενδεικτικά η αντιμετώπιση του παρεμπορίου, οι κοινοί έλεγχοι με άλλες Αρχές και Φορείς του Δημοσίου, η συνδρομή σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και δυσμενών καιρικών φαινόμενων και άλλα συναφή θέματα.
Β. Στατιστικά Στοιχεία Εγκληματικότητας
Στο πλαίσιο αυτό, ακολουθεί στατιστική απεικόνιση των αδικημάτων και αξιόποινων συμπεριφορών, που επηρεάζουν το περιβάλλον ασφάλειας (ανθρωποκτονίες, ληστείες, κλοπές – διαρρήξεις) με συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με το Α’ εξάμηνο 2015.
Ανθρωποκτονίες
Το Α’ εξάμηνο του 2016 διαπράχθηκαν σε όλη την Επικράτεια (46) ανθρωποκτονίες με πρόθεση, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα είχαν διαπραχθεί (50) ανθρωποκτονίες. Επίσης, διαπράχθηκαν (58) απόπειρες ανθρωποκτονίας, έναντι (101) που είχαν καταγραφεί το Α’ εξάμηνο του 2015.
Από τις αστυνομικές έρευνες, εξιχνιάστηκαν (90) περιπτώσεις τετελεσμένων ανθρωποκτονιών ή αποπειρών, επί συνόλου (104) περιπτώσεων, ποσοστό το οποίο ξεπερνά το 82,5%.

Ληστείες
Το Α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους διαπράχθηκαν σε όλη την Επικράτεια (2.456) ληστείες, έναντι (2.203) για το αντίστοιχο του 2015. Επίσης διαπράχθηκαν (177) απόπειρες ληστείας, έναντι (163), που είχαν καταγραφεί το Α’ εξάμηνο του 2015.
Συγκεκριμένα, σε επίπεδο Επικράτειας, καθώς και στις πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου παρατηρείται ο κύριος όγκος των ληστειών, στη σύγκριση του Α΄ εξαμήνου του 2015 με το αντίστοιχο του 2014, καταγράφονται:
  • 2.456 έναντι 2.203 σε όλη την Επικράτεια
  • 1.867 έναντι 1.648 στην Αττική
  •   336 έναντι    265 στη Θεσσαλονίκη
Ως προς τα είδη των ληστειών που τελέστηκαν στην Επικράτεια κατά το Α’ εξάμηνο του 2016, παρατηρούνται επιμέρους διακυμάνσεις, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, ως εξής:


  •  15 λιγότερες σε καταστήματα                                 (110 έναντι 125)
  •    6 λιγότερες σε πρακτορεία Ο.Π.Α.Π.                        (17 έναντι   23)
  •    5 λιγότερες σε Τράπεζες                                         (5  έναντι 10)
  • 132 περισσότερες αρπαγές τσαντών                          (274 έναντι 142)
  •  54 περισσότερες σε Σ/Μ και καταστήματα ψιλικών    (127 έναντι 73)
  •  30 περισσότερες σε ταξί                                            (86 έναντι  56)
  •  19 περισσότερες σε πρατήρια υγρών καυσίμων          (51 έναντι 32)
  •  19 περισσότερες σε οικίες                                        (484 έναντι 465)
  •    9 περισσότερες σε ΕΛ.ΤΑ                                          (13 έναντι 4)


Αντίστοιχα στην Αττική, οι αυξομειώσεις καταγράφονται ως εξής:
  •   7 λιγότερες σε πρακτορεία Ο.Π.Α.Π.                         (14 έναντι  21)
  •   6 λιγότερες εντός καταστημάτων                            (82 έναντι  88)
  •   2 λιγότερες σε τράπεζες και ταχ. ταμιευτήρια             (4  έναντι  6)
  • 121 περισσότερες αρπαγές τσαντών                        (246 έναντι 125)
  • 44 περισσότερες σε Σ/Μ και καταστήματα ψιλικών     (92 έναντι 48)
  • 32 περισσότερες σε οικίες                                        (331 έναντι 299)
  • 24 περισσότερες σε ταξί                                         (79 έναντι  55)
  • 19 περισσότερες σε πρατήρια υγρών καυσίμων          (41 έναντι 20)



Στη Θεσσαλονίκη, σε ορισμένες κατηγορίες ληστειών καταγράφηκαν:  
  •  3 λιγότερες σε πρατήρια υγρών καυσίμων                     (4 έναντι 7)
  •  1  λιγότερη εντός καταστημάτων                                 (17 έναντι 18)
  • 14 περισσότερες σε Σ/Μ και καταστήματα ψιλικών       (22 έναντι 8)
  •  7 περισσότερες αρπαγές τσαντών                               (13 έναντι 6)
  •  6 περισσότερες εντός οικιών                                       (50 έναντι 44)
  •  5 περισσότερες σε ταξί                                                 (6 έναντι 1)



Κλοπές – Διαρρήξεις
Το Α’ εξάμηνο του 2016 καταγράφονται περισσότερες κλοπές – διαρρήξεις  σε όλη την Επικράτεια, σε σχέση με το Α’ εξάμηνο του 2015.
Συγκεκριμένα, σε επίπεδο Επικράτειας, καθώς και στις πόλεις της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου καταγράφεται ο κύριος όγκος των κλοπών και των διαρρήξεων, στη σύγκριση των πρώτων εξαμήνων του 2016 και 2015, καταγράφονται τα εξής: 
  • 37.454 έναντι 36.329 στην Επικράτεια
  • 21.876 έναντι 21.227 στην Αττική
  •  5.875 έναντι   5.259 στη Θεσσαλονίκη


Ως προς τα είδη κλοπών – διαρρήξεων που τελέστηκαν στην Επικράτεια, παρατηρούνται επιμέρους διακυμάνσεις, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, ως εξής:
  • 892 περισσότερες από ΙΧΕ αυτοκίνητα            (8.307 έναντι  7.415)
  • 380 περισσότερες σε οικίες                          (11.643 έναντι 11.263)
  • 221 περισσότερες σε καταστήματα                 (4.770 έναντι  4.549)
  • 117 λιγότερες σε συγκοινωνιακά μέσα            (1.917 έναντι 2.034)
  •  64 λιγότερες σε Ιερούς Ναούς                        (128 έναντι 192)


Στην Αττική σε επιμέρους υποκατηγορίες κλοπών – διαρρήξεων, σημειώνονται τα εξής:
  • 262 λιγότερες σε οικίες                                   (6.338 έναντι 6.600)
  •    7 λιγότερες από Ιερούς Ναούς                             (27  έναντι    34)
  • 530 περισσότερες από ΙΧΕ αυτοκίνητα              (5.780 έναντι 5.250)
  •  84  περισσότερες σε καταστήματα                  (2.659 έναντι 2.575)
  •  53  περισσότερες με αρπαγές τσαντών                 (580 έναντι  527)
Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται:
  •  285 λιγότερες σε συγκοινωνιακά μέσα                (510 έναντι 795)
  •  228 λιγότερες μικροκλοπές σε δημόσιο χώρο     (847 έναντι 1.075)
  •  449 περισσότερες σε οικίες                          (1.543 έναντι  1.094)
  •  326 περισσότερες από ΙΧΕ αυτοκίνητα             (1.200 έναντι  874)   
  •  279 περισσότερες σε καταστήματα                    (911 έναντι  632)
  •    89 περισσότερες με αρπαγές τσαντών                (128 έναντι 39)
  •    16 περισσότερες σε Ιερούς Ναούς                        (24 έναντι  8)

Κλοπές Τροχοφόρων
Οι κλοπές τροχοφόρων αυξήθηκαν σε επίπεδο Επικράτειας σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Έτσι, καταγράφηκαν φέτος (13.190) κλοπές τροχοφόρων, ενώ το Α’ εξάμηνο πέρσι είχαν καταγραφεί (12.041) κλοπές.
Συγκεκριμένα, σε επίπεδο Επικράτειας, καθώς και στις πόλεις της Αθήνας και Θεσσαλονίκης όπου καταγράφεται ο κύριος όγκος των κλοπών τροχοφόρων, στη σύγκριση του Α’ εξαμήνου του 2016 με το Α’ εξάμηνο του 2015, καταγράφονται τα εξής:
  • 13.190 έναντι 12.041 στην Επικράτεια                     
  • 8.265  έναντι  7.543 στην Αττική 
  •  1.351 έναντι  1.104  στη Θεσσαλονίκη        
Ως προς τα είδη κλοπών τροχοφόρων που τελέστηκαν στην Επικράτεια, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2015, σημειώνονται:
  • 108 λιγότερες κλοπές φορτηγών-λεωφορείων (1.388 έναντι 1.446)
  • 643 περισσότερες κλοπές αυτοκινήτων         (5.654 έναντι 5.011)
  • 302 περισσότερες κλοπές μοτοσυκλετών        (4.482 έναντι 4.180)
  • 171 περισσότερες κλοπές μοτοποδηλάτων     (1.319 έναντι 1.148)
  •  91 περισσότερες κλοπές λοιπών οχημάτων       (347 έναντι 256)



Επίσης, στην Αττική, οι αυξομειώσεις στις υποκατηγορίες που αφορούν τις κλοπές οχημάτων, καταγράφονται ως εξής:
  • 133 λιγότερες κλοπές φορτηγών-λεωφορείων      (667  έναντι  800)
  • 346 περισσότερες κλοπές αυτοκινήτων              (4.052 έναντι 3.706)
  • 307 περισσότερες κλοπές μοτοσυκλετών            (2.860 έναντι 2.553)
  • 101 περισσότερες κλοπές μοτοποδηλάτων           (428  έναντι  327)
  • 101 περισσότερες κλοπές λοιπών οχημάτων         (258  έναντι  157)


Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται:
  • 119 περισσότερες κλοπές αυτοκινήτων                   (618 έναντι 499)
  •  76 περισσότερες κλοπές φορτηγών-λεωφορείων    (265 έναντι 189)
  •  18 περισσότερες κλοπές μοτοσυκλετών                 (336 έναντι 318)
  •  24 περισσότερες κλοπές μοτοποδηλάτων               (116 έναντι 92)
  •  10 περισσότερες κλοπές λοιπών οχημάτων               (16 έναντι  6)

Στις άλλες κατηγορίες αδικημάτων, κλιμακούμενες μειώσεις εμφανίζουν οι υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης κατά 24,3% (115 έναντι 152), οι υποθέσεις αρχαιοκαπηλείας κατά 23,4% (36 έναντι 47), οι υποθέσεις πλαστογραφίας κατά 8,9% (1.148 έναντι 1.250), οι υποθέσεις ζωοκλοπής κατά 19% (307 έναντι 382) και οι υποθέσεις παραχάραξης κατά 5,7% (33 έναντι 35). Επισημαίνεται η αύξηση στα περιστατικά επαιτείας κατά 10,8% (1.502 έναντι 1.355).
Επιπλέον, λόγω της αναβαθμισμένης επιχειρησιακής ανταπόκρισης των αστυνομικών Υπηρεσιών, παρατηρείται αύξηση στις υποθέσεις – εξιχνιάσεις απάτης 16,4% (1.919 από 1.648), λαθρεμπορίου 14.1% (684 έναντι 600) και Ν. περί όπλων 2,5% (2.414 έναντι 2.349)

Γ. Παράτυπη Μετανάστευση
Το Α’ εξάμηνο του 2016 συνελήφθησαν συνολικά, από τις Αστυνομικές και τις Λιμενικές Αρχές, για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα, (173.034) αλλοδαποί, ενώ το αντίστοιχο Α’ εξάμηνο του 2015 είχαν συλληφθεί, σύμφωνα με την τελική αποτίμηση (96.550), καταγράφεται δηλαδή μία αύξηση της τάξης του 79,22%.
Επιπλέον, το Α’ εξάμηνο του 2016 συνελήφθησαν (419) διακινητές μη νόμιμων μεταναστών, ενώ το αντίστοιχο του 2015 είχαν συλληφθεί, σύμφωνα με την τελική αποτίμηση, (567).
Η εθνικότητα των συλληφθέντων μη νόμιμων μεταναστών για το Α’ εξάμηνο του 2016, κατανέμεται ενδεικτικά, ως εξής:


Αναλυτικά, ανά περιοχή, ο αριθμός των συλλήψεων των μη νόμιμων μεταναστών από Αστυνομικές και Λιμενικές Αρχές έχει ως εξής:

Τέλος, το Α΄ εξάμηνο του 2016, πραγματοποιήθηκαν (9.454) επιστροφές μη νόμιμων μεταναστών, έναντι (11.699) το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με την τελική αποτίμηση. Από αυτές, οι (6.231) περιπτώσεις πραγματοποιήθηκαν μέσω των προγραμμάτων αναγκαστικής επιστροφής και οι (3.223) μέσω των εθελούσιων διαδικασιών επιστροφής.

Δ. Στατιστική απεικόνιση της Αστυνομικής Ανταπόκρισης
Το Α’ εξάμηνο του 2016 συνελήφθησαν συνολικά (203.397) άτομα, έναντι (137.148), σύμφωνα με την τελική αποτίμηση του αντίστοιχου διαστήματος πέρυσι, για διάφορες παραβάσεις πλημμεληματικού και κακουργηματικού χαρακτήρα, που αφορούν στα αδικήματα της ανθρωποκτονίας, της ληστείας, των κλοπών – διαρρήξεων, της κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, της διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών, στις καταδικαστικές αποφάσεις, κ.λπ.
Ειδικότερα οι συλληφθέντες, ανά κατηγορία αδικημάτων, κατανέμονται ως εξής:
Σημειώνεται ότι οι συνολικές συλλήψεις για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα, καθώς και οι συλλήψεις για διακίνηση μη νόμιμων μεταναστών, έχουν πραγματοποιηθεί από Αστυνομικές και Λιμενικές Αρχές.
Επίσης, στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, το Α’ εξάμηνο του 2015, οι Υπηρεσίες του Σώματος διαχειρίστηκαν υποθέσεις, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό συνολικά (154) άτομα, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν Ευρωπαϊκά και Διεθνή Εντάλματα Σύλληψης, καθώς και Ερυθρές Αγγελίες για διάφορα ποινικά αδικήματα.
Επιπλέον, το Α’ εξάμηνο του 2016, από τις έρευνες που διενήργησαν οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας ή μέσω της ενεργής συμμετοχής τους σε αυτές, εντοπίστηκαν σε εθνικό επίπεδο, συνολικά (509) πρόσωπα για τα οποία είχε δηλωθεί εξαφάνιση, ενώ το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο είχαν εντοπιστεί (621) εξαφανισθέντα άτομα.
Επίσης, εξαρθρώθηκαν συνολικά (157) εγκληματικές οργανώσεις και ομάδες, ύστερα από στοχευμένες αστυνομικές έρευνες και επιχειρήσεις, που αφορούν σε όλο το φάσμα του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος. Σε αυτές συγκαταλέγονται εγκληματικές ομάδες, που διέπρατταν ληστείες σε οικίες – καταστήματα, κλοπές και διαρρήξεις σε σπίτια, καθώς και σε οχήματα και πεζούς. Ακόμη, εξαρθρώθηκαν εγκληματικές σπείρες που διέπρατταν απάτες σε βάρος πολιτών, συχνά ηλικιωμένων, διακινούσαν μη νόμιμους μετανάστες, καθώς και σπείρες διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.
Ενδεικτικά:

Εξιχνιάστηκαν (17.277) υποθέσεις, ύστερα από μεθοδικές και συστηματικές αστυνομικές έρευνες, που αφορούν σε όλο το φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας, όπως εγκλήματα κατά της ζωής, της περιουσίας, υποθέσεις ναρκωτικών κ.λπ. αδικήματα.
Κατασχέθηκαν, στο πλαίσιο οργανωμένων αστυνομικών επιχειρήσεων και ελέγχων, μεταξύ άλλων, μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών και όπλων διαφόρων τύπων, καθώς και άλλα παράνομα αντικείμενα.
Παρατίθενται ενδεικτικά τα παρακάτω:
  • Κάνναβη:  2 τόνοι και 143 κιλά περίπου
  • Ηρωίνη:                       93 κιλά και  834 γραμμάρια περίπου  
  • Κοκαΐνη:                       38 κιλά και  612 γραμμάρια περίπου
  • Δενδρύλλια κάνναβης:  9.116
  • Ναρκωτικά δισκία:  32.105
  • Πιστόλια – περίστροφα, REPLICA, κρότου, κυνηγετικά όπλα: 1.856.

Δραστηριότητα Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας


Ιδιαίτερα θετική είναι η συμβολή της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας (Δ.Ο.Α) στην αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος, με την πραγματοποίηση στοχευμένων και συστηματικών ελέγχων φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, όπως και για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και του παρεμπορίου, των παράνομων τυχερών παιγνίων, καθώς και για την καταπολέμηση του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος.


Αναλυτικά, κατά το Α’ εξάμηνο του έτους 2016 διενεργήθηκαν (284) έλεγχοι για την διαπίστωση παραβάσεων της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας σε καταστήματα, εταιρείες, ιατρεία κ.λπ.


Ειδικότερα, διενεργήθηκαν (8) έλεγχοι σε ιατρεία και (276) έλεγχοι σε καταστήματα και λοιπές επιχειρήσεις/εταιρείες και διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε (116) περιπτώσεις.


Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό προστίμων για τις ανωτέρω περιπτώσεις δεν δύναται να προσδιορισθεί καθώς τα πρόστιμα καταλογίζονται από τις συναρμόδιες Υπηρεσίες (IKA/ETAM και Σ.ΕΠ.Ε.) και κατόπιν κοινοποιούνται στην Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, το σύνολο των ανασφάλιστων εργαζομένων κατά τους διενεργηθέντες ελέγχους ανέρχεται σε 160.


Όσον αφορά στον τομέα της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας/ προστασίας, σχηματίσθηκαν αυτεπαγγέλτως (7) δικογραφίες και επιπλέον, περαιώθηκαν (4) δικογραφίες κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.


Από τις ανωτέρω δικογραφίες, οι (2) κατέληξαν σε σύλληψη προσώπων στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ συνολικά προέκυψαν (10) κατηγορούμενοι, εκ των οποίων οι (5) συνελήφθησαν για παράνομη παροχή υπηρεσιών υγείας και (1) για απάτη σε βάρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση.

Παράλληλα εξαρθρώθηκε κύκλωμα με εμπλεκόμενους ιδιοκτήτη φαρμακείου και τέσσερις ιατρούς συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., που συνταγογραφούσαν και εκτελούσαν συνταγές φαρμάκων εν αγνοία των ασφαλισμένων.


Αναφορικά με τον τομέα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, το Α’ εξάμηνο του 2016, σχηματίσθηκαν αυτεπαγγέλτως (16) δικογραφίες, ενώ περαιώθηκαν (17) δικογραφίες κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.


Συνολικά προέκυψαν (8) κατηγορούμενοι, ενώ δεν πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις για χρέη προς το Δημόσιο (παράβαση του αρ.25 Ν.1882/1990 – Χρεοφειλέτες). Σημειώνεται ότι με τη διάταξη του άρθρου 20 του Ν.4321/2015 επήλθαν τροποποιήσεις στην ισχύουσα νομοθεσία αναφορικά με το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο και τρίτους (αρ.25 του Ν.1882/1990, ως ίσχυε), με το προαναφερόμενο αδίκημα να είναι από 21/3/2015 στιγμιαίο και όχι διαρκές, συνεπώς δεν τηρείται πλέον η διαδικασία του αυτοφώρου. Σχετική είναι και υπ’ αριθ. 12412/2015 από 1/4/2015 παραγγελία κ. Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.


Στον τομέα καταπολέμησης του λαθρεμπορίου, σχηματίσθηκαν αυτεπαγγέλτως (12) δικογραφίες και επιπλέον, περαιώθηκαν (3) δικογραφίες κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.


Από τις δικογραφίες αυτές, οι (8) κατέληξαν σε σύλληψη προσώπων στα πλαίσια της αυτόφωρης διαδικασίας (3 αυτόφωρα για λαθρεμπόριο καυσίμων και (5) αυτόφωρα για λαθρεμπόριο αλκοόλ). Συνολικά προέκυψαν (54) κατηγορούμενοι, εκ των οποίων οι (28) συνελήφθησαν.


Όσον αφορά τον τομέα αντιμετώπισης της Παράνομης Διακίνησης/ Νόθευσης Αγαθών και Παραεμπορίου (απομιμητικά προϊόντα), από την Δ.Ο.Α. σχηματίσθηκαν αυτεπαγγέλτως (4) δικογραφίες, με (3) από αυτές να καταλήγουν σε σύλληψη προσώπων στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.
Συνολικά προέκυψαν (8) κατηγορούμενοι, εκ των οποίων συνελήφθησαν οι (3) για αδικήματα όπως πλαστογραφία και νομοθεσίας περί σημάτων και αθέμιτου ανταγωνισμού.


Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των παράνομων τυχερών παιχνιδιών, από τις έρευνες της Δ.Ο.Α το φετινό Α’ εξάμηνο, εντοπίσθηκαν (4) οργανωμένοι χώροι που διενεργούνταν παράνομα παίγνια και σχηματίστηκαν αυτεπαγγέλτως (4) δικογραφίες αυτόφωρης διαδικασίας και περαιώθηκε (1) δικογραφία κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Από τις ανωτέρω δικογραφίες προέκυψαν (33) κατηγορούμενοι, εκ των οποίων οι (28) συνελήφθησαν.
Μεταξύ άλλων κατασχέθηκαν τα εξής, (175) πλήρεις ηλεκτρονικοί υπολογιστές μετά των οθονών και παρελκόμενων και ένας (1) φορητός Η/Υ, (6) αφαιρούμενοι δίσκοι αποθήκευσης,(3) μονάδες SERVER, (36) κάμερες κλειστού κυκλώματος τηλεόραση, (5) συσκευές καταγραφής, (3) αναμεταδότες σήματος (router), (9) τραπέζια για διενέργειας τυχερών παιγνίων ρουλέτας  και μπλακ τζακ και (1) ηλεκτρονική ρουλέτα, (26) δεσμίδες τράπουλας, πάνω από 2.800 μάρκες διαφόρων χρωμάτων, κάνναβη συνολικού βάρους ενός (1) κιλού, χρηματικό ποσό 889 ευρώ κ.λπ.


Στον τομέα της αντιμετώπισης του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος, εντός του Α’ εξαμήνου του 2016, διερευνήθηκαν (4) υποθέσεις οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος (παράβαση του αρ.187 Π.Κ.) και εξαρθρώθηκαν (3) εγκληματικές οργανώσεις και συγκεκριμένα


  1. Δύο (2) εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνταν στην παρασκευή, διακίνηση και διάθεση λαθραίων και νοθευμένων αλκοολούχων ποτών. Συνελήφθησαν (16) άτομα, ενώ αναζητήθηκαν άλλα (19), για να συλληφθούν εντός των ορίων του αυτοφώρου.


    • Η πρώτη εγκληματική οργάνωση παρασκεύαζε νοθευμένα αλκοολούχα ποτά, τα οποία τυποποιούσαν και στη συνεχεία διέθεταν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της Αττικής, εν γνώσει των υπευθύνων ή των υπαλλήλων αυτών. Μάλιστα το αρχηγικό μέλος της οργάνωσης, είχε εγκαταστήσει σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της οικίας του, παράνομο εργαστήριο για την παρασκευή και νόθευση των αλκοολούχων ποτών, στο οποίο βρέθηκε μεγάλη πλαστική δεξαμενή και μικρότερες ανοξείδωτες, σύστημα μετάγγισης με μοτέρ, μηχάνημα εμφιάλωσης, άδεια μπουκάλια, καπάκια, ετικέτες, ταινίες σφράγισης και ποσότητα οινοπνεύματος.
    • Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση αγόραζε αλκοολούχα ποτά από την Βουλγαρία, τα οποία μέσω μεταφορικής εταιρείας μετέφερε σε οικίες μελών της  στην περιοχή του Πειραιά, όπου αφαιρούνταν οι ετικέτες με αλλοδαπά λογότυπα και επικολλούνταν πλαστές με ελληνικά λογότυπα. Στη συνέχεια και με εικονικά τιμολόγια από καταστήματα εμπορίας ποτών (κάβες) ιδιοκτησίας τους, τα πωλούσαν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ μπαρ-club κ.λπ.), εν γνώσει των ιδιοκτητών και υπαλλήλων αυτών, καθόσον τα αγόραζαν σε χαμηλότερη τιμή.


Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για αδικήματα όπως: σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία, της νομοθεσίας «περί σημάτων», του εθνικού τελωνειακού κώδικα, της νομοθεσίας για πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και του αθέμιτου ανταγωνισμού.


Κατά τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών καθώς και συστήματα εμφιάλωσης και δεξαμενές/δοχεία παρασκευής αλκοολούχων ποτών. (Σχετικό δελτίο τύπου της υπόθεσης)


  1. Μία εγκληματική οργάνωση, που εμπλέκονταν σε πλήθος περιπτώσεων υποβολής ψευδών φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος και αιτήσεων για καταβολή οικονομικών ενισχύσεων (επίδομα πετρελαίου θέρμανσης και κοινωνικό μέρισμα).


  1. Παροχή συνδρομής κατόπιν αιτήματος δικαστικής συνδρομής σχετικά με υπόθεση συστηματικής απάτης σε βάρος των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από οργανωμένη εγκληματική ομάδα.


  1. Διερεύνηση υπόθεσης λαθρεμπορίας και νόθευσης καυσίμων από δομημένη εγκληματική ομάδα, η οποία εμπλέκονταν σε νοθεία βενζίνης χρησιμοποιώντας μεθανόλη, την οποία εισήγαγαν από γειτονική χώρα. Εν συνεχεία προμήθευαν συνεργαζόμενα πρατήρια καυσίμων με το νοθευμένο καύσιμο.


Επιπρόσθετα, από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας, εξιχνιάστηκαν, μεταξύ άλλων, (19) υποθέσεις σοβαρού οικονομικού εγκλήματος, καθώς και πλήθος άλλων σημαντικών υποθέσεων οι οποίες αναλύονται ως εξής:


Στον τομέα της Φοροδιαφυγής, διακρίνονται (2) υποθέσεις εξαπάτησης του Ελληνικού Δημοσίου από επιχειρήσεις που ενέχονται σε πλήθος ποινικών φορολογικών και άλλων παραβάσεων και συγκεκριμένα:


  • Φοροδιαφυγή σε βαθμό κακουργήματος από διαχειριστές εταιρείας παροχής υπηρεσιών προβολής και διοργάνωσης καλλιτεχνικών εκδηλώσεων για απόκρυψη φορολογητέας ύλης που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ και για μη απόδοση φόρων που ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο ευρώ. (Σχετικό δελτίο τύπου της υπόθεσης)
  • Βεβαίωση παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας σε επιχειρηματία ιδιοκτήτη ατομικής επιχείρησης για πραγματοποίηση 4.392 πωλήσεων ειδών μέσω ιστοσελίδας για τις οποίες δεν είχαν εκδοθεί αποδείξεις συνολικής αξίας 207.177€. (Σχετικό δελτίο τύπου της υπόθεσης)


Στον τομέα του Λαθρεμπορίου, διακρίνονται (8) υποθέσεις, εκ των οποίων οι (4) υποθέσεις αφορούν λαθρεμπόριο αλκοόλ και οι υπόλοιπες (4) λαθρεμπόριο καυσίμων και συγκεκριμένα:


  • Έλεγχος σε επιχείρηση με αντικείμενο «χονδρικό εμπόριο τυροκομικών προϊόντων – οίνοι ποτά» στον Τύρναβο, όπου εντοπίστηκαν σε παράνομο αποστακτήριο τσίπουρου και σε κοντινές αποθήκες (73) δεξαμενές και (4) λέβητες απόσταξης, ενώ δεσμεύτηκε ποσότητα τσίπουρου που ξεπερνά τους (300) τόνους. (Σχετικό δελτίο τύπου της υπόθεσης)
  • Κατά τη διάρκεια ελέγχου σε φορτηγό αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης, εταιρίας εµπορίας τροφίµων και ποτών, διαπιστώθηκε η μεταφορά πεντακοσίων (500) λίτρων αλκοολούχου ποτού «τσίπουρου» χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα παραστατικά. Συνελήφθησαν -2- ημεδαποί για λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών. (Σχετικό δελτίο τύπου της υπόθεσης)
  • Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος ενός ημεδαπού και δυο αλλοδαπών για λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών, κατόπιν ελέγχου σε φορτηγό. Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων περισσότερες από 3.500 φιάλες αλκοολούχων ποτών και το χρηματικό ποσό των 7.800€. (Σχετικό δελτίο τύπου της υπόθεσης)
  • Σύλληψη ημεδαπού για εισαγωγή και διακίνηση λαθραίων αλκοολούχων ποτών. Σε έρευνα που έγινε σε υπόγειο αποθηκευτικό χώρο της οικίας του κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων 876 φιάλες αλκοολούχων ποτών. (Σχετικό δελτίο τύπου της υπόθεσης)
  • Βεβαίωση παραβάσεων της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας σε εταιρεία εμπορίου βενζίνης και πετρελαίου κίνησης στη Θεσσαλονίκη. (Σχετικό δελτίο τύπου της υπόθεσης)
  • Βεβαίωση παραβάσεων της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας σε πρατήριο υγρών καυσίμων στη Θεσσαλονίκη. (Σχετικό δελτίο τύπου της υπόθεσης)
  • Διενέργεια  ελέγχου σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην Αττική, όπου διαπιστώθηκαν παρεμβάσεις στις αντλίες παράδοσης υγρών καυσίμων, σύλληψη ενός ημεδαπού ως προσωρινά υπεύθυνου του πρατηρίου. (Σχετικό δελτίο τύπου της υπόθεσης)
  • Έλεγχος σε πρατήριο υγρών καυσίμων όπου διαπιστώθηκαν παρεμβάσεις στις αντλίες παράδοσης υγρών καυσίμων. Συνελήφθη, η προσωρινά υπεύθυνη του καταστήματος και σε βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας σχετικά με τους κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και παροχής υπηρεσιών. (Σχετικό δελτίο τύπου της υπόθεσης)


Στον τομέα της Προστασίας Κοινωνικής Ασφάλισης εξαρθρώθηκε κύκλωμα με εμπλεκόμενους έναν ιδιοκτήτη φαρμακείου και τέσσερις ιατρούς συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., που συνταγογραφούσαν και εκτελούσαν συνταγές φαρμάκων εν αγνοία των ασφαλισμένων.


Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του φαρμακείου, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα  για παράβαση της νομοθεσίας για τα φάρμακα, για νοθεία τροφίμων, για απάτη τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα και συνήθεια, καθώς και για ψευδή βεβαίωση κατά εξακολούθηση μετά χρήσεως και παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών, ενώ ασκήθηκαν κατηγορίες και σε βάρος των τεσσάρων ιατρών.


Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο φαρμακείο του συλληφθέντα και σε δύο αποθήκες, για τις οποίες δεν υπήρχε άδεια από τον Ε.Ο.Φ., βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, μεγάλες ποσότητες (3.695 κουτιά) φαρμάκων από τα οποία έλειπε η ταινία γνησιότητας. Η συνολική αξία των φαρμάκων και η ταυτόχρονη ζημία του Δημοσίου εκτιμάται ότι ανέρχεται τουλάχιστον στις 46.000€. (Σχετικό δελτίο τύπου της υπόθεσης)


Στον τομέα του Παραεμπορίου/Απομιμητικών, διακρίνονται (3) υποθέσεις εντοπισμού χώρων αποθήκευσης και περαιτέρω διάθεσης απομιμητικών προϊόντων και συγκεκριμένα:


  • Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε εταιρεία που εδρεύει στην Αττική βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (2.400) κενά πλαστικά μπουκάλια σαμπουάν, (1.000) πλαστικά μπουκάλια, που περιείχαν σαμπουάν και κρεμοσάπουνα, καθώς και (120.000) ετικέτες, τα οποία η εταιρεία κατασκεύαζε δίχως να έχει νόμιμα δικαιώματα χρήσης παραβιάζοντας τα δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας. (Σχετικό δελτίο τύπου της υπόθεσης)


  • Κατάσχεση μεγάλων ποσοτήτων (19.088 τεμάχια) απομιμητικών προϊόντων, στο Βοτανικό Αττικής. Εκτιμάται ότι η ζημία που υπέστησαν οι θιγόμενες εταιρείες ξεπερνά τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ. (Σχετικό δελτίο τύπου της υπόθεσης)
  • Κατάσχεση μεγάλων ποσοτήτων (24.342 τεμάχια) απομιμητικών προϊόντων, στην Πετρούπολη Αττικής. Εκτιμάται ότι η ζημία που υπέστησαν οι θιγόμενες εταιρείες ξεπερνά το 1,5 εκατομμύρια ευρώ. (Σχετικό δελτίο τύπου της υπόθεσης)


Στον τομέα των Παράνομων Τυχερών Παιγνίων εντοπίσθηκαν (4) οργανωμένοι χώροι διενέργειας τυχερών παιγνίων.


Στο τομέα των Απατών σε βάρος του Δημοσίου και της Ε.Ε. εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης σε βάρος του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.), σχετικά με χορηγήσεις παράνομων χρηματικών ενισχύσεων για καλλιεργούμενα αγροτεμάχια. Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, διαπιστώθηκε ότι δεκαπέντε (15) κάτοικοι των περιοχών της Θεσσαλονίκης, του Κιλκίς και της Πέλλας, έπαιρναν παράνομες επιδοτήσεις, προκαλώντας ζημιά στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ύψους 24.920€. (Σχετικό δελτίο τύπου της υπόθεσης)


Συγκεντρωτικά στοιχεία Δραστηριότητας Δ.Ο.Α. (συμπεριλαμβανομένου και της Υ.Ο.Α.Β.Ε.) α’ εξαμήνου έτους 2016



Συνολικός αριθμός καταγγελιών  Δ.Ο.Α. α’ εξαμήνου έτους 2015 στο Τηλεφωνικό Κέντρο (11012)


Στα πλαίσια λειτουργίας του Τηλεφωνικού Κέντρου 11012 καθώς και από την αλληλογραφία της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας κατά το α’ εξάμηνο του έτους 2016, περιήλθαν (610) καταγγελίες, εκ των οποίων οι (393) ήταν επώνυμες και οι υπόλοιπες (217) ανώνυμες.



Δραστηριότητα Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος


Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κατά το Α΄ Εξάμηνο του έτους 2016 ανέπτυξε πλήθος δράσεων αφενός στον τομέα της δίωξης των εγκλημάτων, που διαπράττονται μέσω διαδικτύου ή με τη χρήση αυτού και αφετέρου στον τομέα της πρόληψης και ενημέρωσης των πολιτών για ζητήματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο.


Για την εκπλήρωση της αποστολής της, συνεργάστηκε με άλλες αρμόδιες κεντρικές και περιφερειακές Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ μεγάλος όγκος πληροφοριών διακινήθηκε από και προς τη Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας και ειδικότερα την Εθνική Μονάδα Europol και το Τμήμα Διεθνών Οργανισμών – Interpol.


Αυξημένη, εξάλλου, ήταν και η συμμετοχή εκπροσώπων της Διεύθυνσης τόσο σε διάφορα εκπαιδευτικά σεμινάρια της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας (CEPOL), όσο και σε συναντήσεις, συνέδρια και συνδιασκέψεις που διοργανώθηκαν από ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επισημαίνεται ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμμετέχει ενεργά με εκπροσώπους της στη χάραξη και υλοποίηση της προτεραιότητας Cybercrime (Payment Card Fraud, Child Sexual Exploitation και Cyber Attacks) του European Multidisciplinary Platform against Criminal Threats (EMPACT).


Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην αναβάθμιση του Κέντρου Επιχειρησιακού Σχεδιασμού «Cyberalert», το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση, όπου εξειδικευμένοι αστυνομικοί της Υπηρεσίας διαχειρίζονται τις καταγγελίες των πολιτών, οι οποίες περιέρχονται τηλεφωνικώς μέσω του πενταψήφιου τηλεφωνικού αριθμού 11188, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη θυρίδα ccu@cybercrimeunit.gov.gr και μέσω της ψηφιακής εφαρμογής για φορητές συσκευές «Cyberkid».  
Αναλυτικότερα:
α) Αντιμετώπιση διαδικτυακών εγκλημάτων
Στον τομέα της δίωξης των εγκλημάτων που διαπράττονται μέσω Διαδικτύου ή με τη χρήση αυτού, το Α’ εξάμηνο του 2016, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εκτέλεσε (1.146) Εισαγγελικές Παραγγελίες για Προκαταρκτική Εξέταση ή Προανάκριση, από όλες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών της Χώρας.
Ο συνολικός αριθμός νέων υποθέσεων το Α΄ εξάμηνο έτους 2016 ανήλθε σε 1.410. (Ο αριθμός αυτός αναφέρεται στα νέα πρωτόκολλα που εκδόθηκαν, είτε επρόκειτο για νέα εισαγγελική παραγγελία, είτε για προανακριτικό υλικό, εγκλήσεις πολιτών κ.λπ.).
Ειδικότερα, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος χειρίστηκε, κατά περίπτωση, τις εξής υποθέσεις:
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διερευνήθηκαν επίσης, συνολικά (162) περιπτώσεις αναγγελιών πρόθεσης αυτοκτονίας, που εκδηλώθηκαν μέσω διαδικτύου το Α’ Εξάμηνο του 2016, οι οποίες και αποτυπώνονται ανά μήνα ως εξής:   


Από το σύνολο των δικογραφιών που προαναφέρθηκαν, σημειώνεται ότι 35 σχηματίσθηκαν κατόπιν καταγγελιών Φορέων Προστασίας Καταναλωτών, Οργανισμών, Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, Εταιρειών Τηλεπικοινωνιών, καθώς και καταστημάτων ηλεκτρονικού εμπορίου (e-shops).
Επίσης, στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας (Interpol & Europol), η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διαχειρίστηκε (76) αιτήματα συνεργασίας. Τα αιτήματα αφορούν περιπτώσεις διακρατικών αστυνομικών ερευνών, που είχαν ως αντικείμενο κακουργηματικού χαρακτήρα ηλεκτρονικά εγκλήματα και αφορούσαν σε πορνογραφία ανηλίκων, στις διαδικτυακές απάτες, στις υφαρπαγές στοιχείων και κωδικών πρόσβασης σε ηλεκτρονικές βάσεις, πλατφόρμες και ιστοχώρους ηλεκτρονικών οικονομικών δραστηριοτήτων.
Το Α’ εξάμηνο του 2016, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αποδόθηκαν κατηγορίες σε (487) άτομα, στο πλαίσιο δικογραφιών τακτικής διαδικασίας, ενώ συνελήφθησαν συνολικά (19) άτομα για τα ακόλουθα αδικήματα:


Επίσης, από τη ΔΙ.Δ.Η.Ε. το Α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους διερευνήθηκαν (65) υποθέσεις όπου διαπιστώθηκε ότι χρήστες του Διαδικτύου παραβίασαν την ισχύουσα νομοθεσία περί προστασίας ζώων.
β) Εκστρατείες Πρόληψης – Ενημέρωσης πολιτών και καταπολέμησης απατών
Με ιδιαίτερη επιτυχία διοργανώθηκε και φέτος,  το Φεβρουάριο, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε συνεργασία με την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία Ελλάδας, το 5ο Συνέδριο για θέματα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν 2.000 μαθητές, ηλικίας 11-14 ετών και να ενημερωθούν για τους κίνδυνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο αλλά  και  για τις καινοτόμες δράσεις που αναπτύσσει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο τομέα αυτό.


Στο πλαίσιο των ενημερωτικών δράσεων, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμμετείχε κατά το Α’ Εξάμηνο του 2016, σε (44) ημερίδες με θέμα την ασφαλή περιήγηση στο διαδίκτυο, ενώ δέχθηκε περίπου (71) προσκλήσεις από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για τη συμμετοχή Αξιωματικών της σε εκδηλώσεις και (22) επισκέψεις μαθητών και λοιπών φορέων στις εγκαταστάσεις της, με στόχο την ενημέρωση τους σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης.


Με στόχο τη θωράκιση του ηλεκτρονικού εμπορίου από τις διάφορες μορφές της εγκληματικής δραστηριότητας επισημαίνεται ότι η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού σε συνεργασία με τις αστυνομικές υπηρεσίες των αερολιμένων της χώρας, έχει θέσει σε λειτουργία και εφαρμόζει σε 24ωρη βάση διαδικασία ελέγχου απατηλών αεροπορικών κρατήσεων, αποτελώντας έτσι την πρώτη υπηρεσία πανευρωπαϊκά που εφαρμόζει τη διαδικασία αυτή, σε 24ωρη βάση.
Ενδεικτικά, από τις σημαντικότερες υποθέσεις που χειρίστηκε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το Α’ εξάμηνο του 2016, είναι οι εξής:
  • Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος 50χρονου ημεδαπού, για τα κατ’ εξακολούθηση αδικήματα της αποπλάνησης παιδιών, πορνογραφίας ανηλίκων κάτω των 15 ετών κ.λπ. αδικήματα. (Σχετικό Δελτίο Τύπου της υπόθεσης)
  • Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ταυτοποιήθηκαν τα μέλη της διαδικτυακής ομάδας «Greek Electronic Army», που πραγματοποιούσε επιθέσεις σε ιστοσελίδες δημόσιων φορέων και ιδιωτικών εταιρειών. (Σχετικό Δελτίο Τύπου της υπόθεσης)


  • Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδας της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο διεθνούς επιχείρησης για την πάταξη του φαινομένου της πορνογραφίας ανηλίκων, σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος 32χρονου ημεδαπού, για παραβίαση των διατάξεων περί πορνογραφίας ανηλίκων μέσω διαδικτύου. (Σχετικό Δελτίο Τύπου της υπόθεσης)


  • Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, με τη συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας, για την καταπολέμηση της μεταφοράς παράνομου χρήματος στην Ευρώπη.


Από την αστυνομική επιχείρηση που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Europol, της Eurojust και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (European Banking Federation), από 22 έως 26 Φεβρουαρίου 2016, εντοπίστηκαν εκατόν πενήντα (150) άτομα, που δραστηριοποιούνταν ως μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules), με 224 θύματα. (Σχετικό Δελτίο Τύπου της υπόθεσης)


  • Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε στην ευρείας κλίμακας κοινή αστυνομική επιχείρηση για την αντιμετώπιση των απατών μέσω διαδικτύου, στον τομέα των αερομεταφορών. Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «CICONIA ALBA» υλοποιήθηκε με το συντονισμό της Europol , στις 15 και 16 Ιουνίου 2016.


Η προαναφερόμενη δράση πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας υπό το συντονισμό της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με τοπικές αστυνομικές Αρχές από εννέα αεροδρόμια. Η παγκόσμια αυτή δράση εντάχθηκε και στο πλαίσιο στήριξης της Europol για την ασφαλή διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος « UEFA 2016» (Σχετικό Δελτίο Τύπου της υπόθεσης)


  • Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης με υπολογιστή και παραβίασης απορρήτων ηλεκτρονικού υπολογιστή. Σχηματίσθηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος 27χρονου ημεδαπού. Όπως προέκυψε, ο δράστης από τις αρχές του 2015, έχοντας εξασφαλίσει παράνομη πρόσβαση στα υπολογιστικά συστήματα εταιρείας παροχής υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας, παρείχε ανάλογες υπηρεσίες σε ενδιαφερομένους, χωρίς την καταβολή του απαιτούμενου αντιτίμου.(Σχετικό Δελτίο Τύπου της υπόθεσης)


  • Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνελήφθη 41χρονος ημεδαπός για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου και πορνογραφικές παραστάσεις ανηλίκων, στο πλαίσιο διεθνούς επιχείρησης για την πάταξη του φαινομένου. (Σχετικό Δελτίο Τύπου της υπόθεσης)
Επίσης κατά το Α’ Εξάμηνο του 2016 δημοσιεύτηκαν και δύο Δελτία Τύπου με στόχο την ενημέρωση του κοινού για την εμφάνιση κακόβολων λογισμικών που μεταδίδονται μέσω διαδικτύου και με χρήσιμες συμβουλές για την  προστασία του κοινού. (Σχετικά τα από 04-02-2016  και 12-03-2016 Δελτία Τύπου).
Ε. Παρεμπόριο
Στο τομέα αντιμετώπισης του παρεμπορίου, η Ελληνική Αστυνομία το Α’ εξάμηνο του 2016 σημείωσε σημαντικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, διενεργήθηκαν σε όλη την Επικράτεια (41.152) έλεγχοι, που αφορούν στο υπαίθριο εμπόριο και βεβαιώθηκαν (2.250) παραβάσεις (στέρηση άδειας πλανόδιου πωλητή, στέρηση άδειας λαϊκής αγοράς, παραβάσεις της νομοθεσίας περί παρεμπορίου και σημάτων κ.α.).
Στο πλαίσιο των ελέγχων κατασχέθηκαν 1.532.025 είδη παρεμπορίου (ρουχισμός, οπτικά, CD – DVDs, κ.λπ.), με τα προϊόντα καπνού να ανέρχονται σε 1.317.525 πακέτα καπνού και 99.970,25 κιλά.
Επισημαίνεται ότι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παραεμπορίου διατέθηκαν συνολικά (20.242) αστυνομικοί, σε όλη την Επικράτεια, ενώ ειδικότερα για την περιοχή της Αττικής, ο αριθμός ανέρχεται στους (7.635) αστυνομικούς ετησίως και στους (45) σε καθημερινή βάση.

ΣΤ. Απολογισμός τροχαίων ατυχημάτων
Το Α’ εξάμηνο του 2016, σε σύγκριση με την τελική αποτίμηση για το αντίστοιχο διάστημα του 2015, σημειώθηκαν συνολικά (307) περισσότερα ατυχήματα (θανατηφόρα, σοβαρά, ελαφρά) σε όλη την Επικράτεια.
Ειδικότερα:
  •   347 θανατηφόρα ατυχήματα έναντι  328 (19 περισσότερα)
  •   382 σοβαρά ατυχήματα έναντι          421 (39 λιγότερα)
  • 4.862 ελαφρά ατυχήματα έναντι       4.535 (327 περισσότερα)

Επίσης, το Α’ εξάμηνο του 2016 σε σχέση με την τελική αποτίμηση του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, σε όλη την Επικράτεια καταγράφηκαν:
  •   378 θάνατοι από ατυχήματα έναντι    357   ( 21 περισσότεροι)
  •   441 σοβαρά τραυματίες        έναντι    493   ( 52 λιγότεροι)
  • 6.191 ελαφρά τραυματίες        έναντι  5.787  (404 περισσότεροι).


Ειδικότερα, ως προς τα αίτια των θανατηφόρων ατυχημάτων, οι «επικίνδυνες» παραβάσεις εξακολουθούν να αποτελούν τις βασικότερες αιτίες για την πρόκλησή τους. Τα περισσότερα από τα (347) θανατηφόρα ατυχήματα έχουν ως αίτια:
  •  24 την απόσπαση προσοχής οδηγού
  •  22 την κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
  •  16 σχετίζονται με πεζούς
  •  12 την παραβίαση προτεραιότητας
  •    8 την υπερβολική ταχύτητα
  •    8 σχετίζονται με τις οδούς και τον καιρό
  •    4 το αντικανονικό προσπέρασμα
  •    4 την παραβίαση σηματοδότη    
  • 108 άλλα αίτια που σχετίζονται με τους οδηγούς.



Επίσης, από την ανάλυση των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, προκύπτει ότι οφείλονται, κατά είδος:
  • 122 σε σύγκρουση
  • 119 σε εκτροπή
  •  54 σε παράσυρση πεζού
  •  38 σε πρόσκρουση
  •  14 σε ανατροπή

Η πλειοψηφία των θανατηφόρων ατυχημάτων) και συγκεκριμένα (126) συνέβησαν στις κατοικημένες περιοχές, ενώ στο δευτερεύον οδικό δίκτυο (επαρχιακές οδούς) συνέβησαν (101). Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης συνέβησαν (13), στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Πατρών καθώς και στην Εγνατία Οδό (10), στην Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιωαννίνων (4), στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης/ΒΟΑΚ (4) και στην Αττική Οδό (2). Τέλος, σημειώνεται ότι στο λοιπό Ε.Ο. δίκτυο σημειώθηκαν (81) ατυχήματα.



Το μεγαλύτερο ποσοστό των θανατηφόρων ατυχημάτων καταγράφεται κατά τις ώρες 17.00-21.00 με 83 ατυχήματα (ποσοστό 23.9%), ενώ υψηλά είναι τα ποσοστά (21,6%) που καταγράφονται και στις ώρες 13.00-17.00 με 75 ατυχήματα, καθώς και 24.00-07.00 με 75 ατυχήματα, επίσης.


Επιπλέον, κατά το Α’ εξάμηνο του 2016, από τις Υπηρεσίες Τροχαίας, βεβαιώθηκαν συνολικά (166.876) επικίνδυνες παραβάσεις σε όλη την Επικράτεια, σε σχέση με (166.650) το αντίστοιχο διάστημα, πέρυσι. Οι παραβάσεις, που βεβαιώθηκαν, αφορούν:
  •  68.004 Παραβάσεις ταχύτητας
  •  28.266 Μη χρήση κράνους
  •  15.610 Μη χρήση ζώνης ασφαλείας
  •  14.030 Μέθη
  •  10.946 Παραβίαση χρήσης κινητού τηλεφώνου
  •    8.051 Παραβάσεις οχημάτων (ΚΤΕΟ)
  •    7.238 Παραβίαση ερυθρού Σηματοδότη
  •    4.760 Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
  •    2.944 Αντικανονικό Προσπέρασμα
  •    1.975 Φθαρμένα ελαστικά
  •    1.944 Αντικανονικοί ελιγμοί
  •    1.507 Παραβίαση προτεραιότητας
  •    1.197 παραβάσεις διαφημιστικών πινακίδων
  •       270 Μη χρήση παιδικών καθισμάτων
  •       134 Κίνηση στην αριστερή λωρίδα/Μη κίνηση στο δεξιό άκρο της
             οδού

Ζ. Διαδηλώσεις, Πορείες, Συγκεντρώσεις
Κατά τη διάρκεια του Α’ εξαμήνου του 2016 πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Επικράτεια (4.222) διαδηλώσεις, πορείες και συγκεντρώσεις πολιτών, και για την ομαλή διεξαγωγή τους και τη διατήρηση της δημόσιας τάξης, διατέθηκαν (80.710) αστυνομικοί.

Η. Αποτίμηση δραστηριότητας Τομέα Επικοινωνίας
Το φετινό Α’ εξάμηνο, ο Τομέας Επικοινωνίας δημοσιοποίησε συνολικά (4.200)  Δελτία Τύπου – Ανακοινώσεις – Συνεντεύξεις, ως ακολούθως:


Επιπλέον:
Το Γραφείο Τύπου Υπουργείου/Αρχηγείου και ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας διαχειρίστηκαν συνολικά (876) αιτήματα δημοσιογράφων για παροχή στοιχείων, πραγματοποίηση συνεντεύξεων κ.α., ενώ εκατοντάδες αντίστοιχα αιτήματα διαχειρίστηκαν συνολικά και οι Προϊστάμενοι των Γραφείων Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Αττικής, Θεσσαλονίκης και των 12 Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων της χώρας.
Επίσης το κεντρικό Γραφείο Τύπου διαχειρίστηκε το Α’ εξάμηνο του 2016, συνολικά, (1.185) αιτήματα πολιτών και περίπου (787) αιτήματα Φορέων, Συλλόγων, Μ.Κ.Ο., Δήμων, Δημόσιων Υπηρεσιών κ.α.
Τέλος, όσον αφορά τη συστηματική ανάρτηση ενημερώσεων στο Twitter της Ελληνικής Αστυνομίας, που αφορούν χρηστικές πληροφορίες (π.χ. κίνηση), σημαντικές ενημερώσεις (π.χ. Δελτία Τύπου), συμβουλές προς τους πολίτες, κοινωνικά μηνύματα και βίντεο από το κανάλι YouTube της Ελληνικής Αστυνομίας κ.α., επισημαίνεται η αύξηση των ακολούθων (followers) από περίπου 63.700 που ήταν τον Ιανουάριο 2016 σε περίπου 67.200, τέλη Ιουνίου (δηλ. περίπου 19 νέοι followers, κατά μέσο όρο, καθημερινά).


Σημαντικότερες υποθέσεις (ανθρωποκτονίες, ληστείες, κλοπές – διαρρήξεις, εκβιάσεις) που χειρίστηκαν οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για το Α’ εξάμηνο του 2016:
Ιανουάριος:

Φεβρουάριος


Μάρτιος
Απρίλιος


Μάιος


Ιούνιος


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΕΛΛΑΔΑ

Μίνι ανασχηματισμός στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη

03/01/2024, 6:04 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση ΕΛΣΤΑΤ – Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για συμμετοχή στις διενεργούμενες Έρευνες

20/11/2023, 1:00 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Επίσημη τελετή έναρξης στον Μύλο των Ξωτικών

20/11/2023, 12:40 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε όλη την επικράτεια κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου

24/10/2023, 7:59 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε όλη την επικράτεια λαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία κατά την περίοδο του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου

09/08/2023, 11:30 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση-Τα καινούργια πρόσωπα και τα νέα υπουργεία

26/06/2023, 5:55 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές χωρίς διόδια : Πότε θα είναι ελεύθερη η διέλευση

21/06/2023, 2:09 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας για τις εκλογές της Κυριακής 25ης Ιουνίου

21/06/2023, 1:51 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites