Παύλος Πολάκης: “Καινούργιο Νοσοκομείο στην Πρέβεζα …Ξεγράψτε το”

 Με μία ορθή, κοφτή, ειλικρινή και ξεκάθαρη φράση προς τους εργαζόμενους, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης κατά την διάρκεια της πολύωρης επίσκεψής του στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας, έβαλε τέλος στη κάθε είδους υποσχεσιολογία του παρελθόντος για την ανέγερση νέου Νοσοκομείου στην Πρέβεζα.

Τον κ. Πολάκη υποδέχθηκαν αγωνιστικά διαδηλώνοντας με πανό και συνθήματα οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΛΑΕ και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ στην Πρέβεζα.

 Ο “μαραθώνιος” συναντήσεων του κ. Πολάκη στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας ξεκίνησε με τον διοικητή κ. Μιλτιάδη Παππά με τον οποίο είχαν μία κεκλεισμένη των θυρών συνάντηση πέραν της μίας ώρας, ενώ ακολούθησε συνάντηση του με τα μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου και αντιπροσωπεία του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας.

Μετά το πέρας των συναντήσεων του ο κ. Πολάκης παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα μαζικής Ενημέρωσης κατά την διάρκεια της οποίας δήλωσε πως είναι Πολιτική επιλογή της κυβέρνησης,  η στήριξη και η αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Ο κ. Πολάκης  είπε πως, στην Θεσσαλονίκη, θα υπάρξουν σοβαρές ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό  ,τόσο σχετικά  με την οργάνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στις πόλεις, όσο και την χρήση ,χρημάτων από τα έσοδα  του διαγωνισμού για τις άδειες, τα οποία θα κατευθυνθούν για την ενίσχυση και της Υγείας.
  Ο αναπληρωτής υπουργός Υγεία, τόνισε  ότι σε κάθε υγειονομική περιφέρεια ,γίνεται προγραμματισμός και προσπάθεια ισορροπίας των δομών που υπάρχουν, ώστε στις έδρες των Νομών, να λειτουργούν σοβαρές νοσηλευτικές μονάδες και  της Περιφέρειας, Νοσοκομείο που να καλύπτει τριτοβάθμια περίθαλψη.  Κεντρική ιδέα, όπως ανέφερε, είναι, οι βασικές ειδικότητες, να είναι αυτόνομα αναπτυγμένες σε κάθε Νομό. 
 Αναφορικά με τα   Κέντρα Υγείας, είπε πως γίνεται προσπάθεια για την ενίσχυση τους σε όλη τη χώρα ,στο πλαίσιο του  συνολικού ανασχεδιασμού της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Μάλιστα πρόσθεσε, ότι «υπάρχει έτοιμο σχέδιο, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, που προβλέπει  λειτουργία 310 τοπικών μονάδων υγείας, σε όλες στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας,  σε μια προσπάθεια να καλυφθούν περίπου  2,5 εκατομμύρια   αστικού πληθυσμού» .

 Για το Νοσοκομείο της Πρέβεζας που αντιμετωπίζει προβλήματα λειτουργίας λόγω ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ο κ. Πολάκης  δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν  προσλήψεις προσωπικού και συγκεκριμένα 22 άτομα,  κτιριακή αναβάθμιση των χειρουργείων  ,ενώ ανέφερε πως είναι σε εξέλιξη και ένα πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το γενικότερο πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και το ΕΣΠΑ.

“Ηδη ενισχύεται και θα ενισχύσουμε το Νοσοκομείο όσο χρειαστεί. Για πρωτη φορα ο ΕΟΠΠΥ δεσμεύεται να ενισχύσει με χρηματοδότηση τα Νοσοκομεία. Έδωσε 76 εκ ευρω χρηματοδότηση μαζεμένη και θα δώσει άλλα τόσα και δέσμευση του η ενίσχυση των Νοσοκομείων της χώρας.  Με τις νέες προλήψεις θα μπορέσουμε και καλύψουμε τις ανάγκες και της Πρέβεζας.Σε ότι χρειαστεί θα είμαστε κοντά στην νέα διοίκηση. Υπάρχει ένα αίτημα το οποίο θα καλύψουμε από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας για την επισκευή και την αναβάθμιση  κτιριακά των χειρουργείων και είναι σε εξέλιξη και ένα πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το γενικότερο πρόγραμμα του υπουργείου περιβάλλοντος και το ΕΣΠΑ”

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο συλειτουργίας  των Νοσοκομείων Πρέβεζας και Λευκάδας ο κ. Πολάκης  ήταν κατηγορηματικός

“Έχουμε κληρονομήσει μια πολύ βαριά αμαρτία. Το προηγούμενο διάστημα   για λόγους λιτότητας και χατζαρώματος και καταβαράθρωσης να το πω έτσι ,της δημόσιας υγείας , οι προκάτοχοί μας στο χώρο της υγείας προχώρησαν σε μία σειρά από ενοποιήσεις και λειτουργικές διασυνδέσεις νοσοκομείων οι οποίες δεν λειτούργησαν. Δεν προσέφεραν τίποτα , δεν λειτούργησαν το μόνο που έκαναν ήταν το μεγάλο ψάρι να φάει , με την έννοια ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε το μικρο πάγωμα διορισμών, επαναλαμβάνω ότι είναι η πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια που γίνονται  προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού  προσωπικού, Δεν υπήρξε οικονομία κλίμακας σοβαρή και αυτό δημιούργησε κάποιες δυσλειτουργίες στις νησιωτικές και στις ηπειρωτικέ ς περιοχές δεν θα συνεχίσουμε ένα πείραμα το οποίο απέδειξε ότι απέτυχε . Να  το εξηγήσω με ένα παράδειγμα. Είναι άλλο πράγμα να ενοποιήσεις ένα νοσοκομείο που έχει 200 κλίνες  με 3 μικρότερα που για λόγους  του παρελθόντος είχαν φτιαχτεί με 30 -40 η και 15 κλίνες  εκεί το δέχομαι. Αλλά να ενοποιήσεις δύο νοσοκομεία που έχουν την ίδια δομή, η τον ίδιο αριθμό κλινών για παράδειγμα Κοζάνη και Πτολεμαΐδα .Η συνλειτουργία έχει να κάνει με την συμπλήρωση κάποιων ειδικοτήτων όχι στις
βασικές ειδικότητες που πρέπει να καλύπτονται σε επίπεπο νομού και τοπικής περιφέρειας.
Το σύστημα υγείας έχει συγκροτηθεί  με βάση όπως είναι δομημένο,
 Κεντρική ιδέα είναι, βασικές ειδικότητες, παθολογία, χειρουργική να είναι αυτόνομα αναπτυγμένες σε κάθε Νομό. Από κει και πέρα δεν χρειάζεται
 Σε κάθε υγειονομική περιφέρεια,  που παραλάβαμε ισορροπούμε και προγραμματίζουμε το διαχωρισμό του
  Στις έδρες των Νόμων σοβαρές νοσηλευτικές μονάδες και στην έδρα της Περιφερειας  το Νοσοκομείο το τριτοβάθμιο που θα καλύπτει αυτό που δεν μπορεί να καλύψει η δευτεροβάθμια περίθαλψη.¨”
Σε ερώτηση του mypreveza.gr για τα κέντρα Υγείας στο Νομό Πρέβεζας ο κ. Πολάκης απάντησε: 
 Τα Κέντρα υγείας προσπαθούμε να τα ενισχύουμε  σε όλη την Ελλάδα  υπάρχει συνολικός ανασχεδιασμός της πρωτοβάθμιας. Ουσιαστικά η πρωτοβάθμια Θα επεκταθεί και στις πόλεις,όχι σε 4 Δήμους που λέγαμε πιλοτικά.
Εξασφαλίσαμε πόρους από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο και τις περιφέρειες,  υπάρχει το καταρχήν οκ από την ευρωπαϊκή επιτροπή το τελικό σχέδιο θα συζητηθεί στις Βρυξέλλες από αντιπροσωπία του υπουργείου Υγειάς για να πάρουμε το τελικό και ουσιαστικά προβλέπει 310 τοπικών μονάδων υγείας σε όλες στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας  σε μια προσπάθεια να καλυφθούν΄2εκ 350 χιλιαδες αστικό πληθυσμό…τα Κ.Υ που υπάρχουν, ορισμένα από τα οποία είναι γνωστό πως έχουν κτιστεί  για πελατειακές σχέσεις του παρελθόντος δεν θα τα γκρεμίσουμε αλλά θα τα εντάξουμε  στις δομές της πρωτοβάθμιας περίθαλψης των περιοχών .Για τα κέντρα υγείας  θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες ήμερες.
Σε ερώτηση για την ανέγερση νέου Νοσοκομείου στην Πρέβεζα ο. Πολάκης απάντησε ξεκαθαρίζοντας ότι στις εποχές των μνημονίων δεν θα πρέπει να έχουμε τέτοιες ελπίδες “Δεν είναι η εποχή που δένουν τα σκυλιά με τα λουκάνικα. Αυτά τα λέγανε στο παρελθόν. Αυτή τη στιγμή, ισορροπούμε τις δομές που υπάρχουν .Όταν ξανάρθουν οι καλοί καιροί ξανακουβεντιάζουμε” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης.

 Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, συναντήθηκε στη συνέχεια με τον  Δήμαρχο της Πρέβεζας και αναχώρησε για την Λευκάδα, προκειμένου να ενημερωθεί για τα ζητήματα Υγείας στο Νομό, αλλά και την πορεία του έργου της ανέγερσης του νέου Νοσοκομείου στο νησί.

TAGS:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites